Soms worden we overweldigd door een gevoel dat we de verkeerde keuzes in het leven hebben gemaakt, dat we een kans toch met beide handen hadden moeten aanpakken of iets juist aan ons voorbij hadden moeten laten gaan. Waarbij de vraag centraal staat: ‘wat willen we in het leven en wat maakt het leven de moeite waard’. Schrijver Matt Haig zet deze vraag centraal in het ontroerende verhaal ‘Middernachtbibliotheek‘, dat nu in het Nederlands is verschenen!
‘Nora wordt overweldigd door het gevoel dat ze in haar leven verkeerde keuzes heeft gemaakt, en iedereen teleurstelt. Wanneer ze in de Middernachtbibliotheek terechtkomt, een plek tussen leven en dood, krijgt ze de kans om te zien op welke vele manieren haar leven anders had kunnen verlopen. Elk boek dat ze openslaat neemt haar mee naar een ander leven. Terwijl ze door de Middernachtbibliotheek struint moet ze de ultieme vraag onder ogen komen: wat maakt het leven de moeite waard?’ (Uitgegeven door Uitgeverij Rainbow, vertaald door Monique ter Berg)
‘Middernachtbibliotheek’, als je het afgelopen jaar bookstagram of booktok hebt geopend dan weet je van het bestaan van dit boek. De lovende recensies vliegen je om de oren, waarin woorden als emotioneel, ontroerend en waanzinnig goed geschreven, dikgedrukt staan. Ik was dan ook razend benieuwd naar dit verhaal en ik kan je zeggen: ik begrijp de hype helemaal! *Let op, deze boek kan triggers bevatten over suïcidaliteit.
In ‘Middernachtbibliotheek’ maken we kennis met Nora op een lastig moment in haar leven. Ze is overweldigd door het gevoel dat ze haar hele leven de verkeerde keuzes heeft gemaakt en het maar niet goed lijkt te kunnen doen. Dit gevoel maakt haar suïcidaal en het meest vreselijke wat je je kunt indenken gebeurt, ze besluit haar eigen leven te nemen. Daarmee komt ze in de middernachtbibliotheek, waar ze inzichten krijgt in de manieren waarop haar leven anders had kunnen lopen, dan het uiteindelijk is gegaan. Haig brengt je als een vriend in het verhaal, we kijken over de schouder van Nora mee als ze deelgenoot wordt gemaakt van de andere manieren waarop haar leven had kunnen lopen. Waar we haar in eerste instantie erg zien worstelen met haar depressiviteit, zien we haar in de middernachtbibliotheek beetje bij beetje meer openstaan voor het idee dat het leven ook leuk kan zijn. Dat, hoewel je niet altijd een uitweg kunt zien, deze er wel degelijk kan zijn. Door de verhalen die Nora beleeft, de nieuwe wegen die ze inslaat, leren we haar als lezer goed kennen en bouwen we al snel een band met haar op. Je hoopt dat het goed gaat komen met haar.
‘Een boek dat aanzet tot denken’
Matt Haig wordt vaak geprezen voor zijn gedetailleerde manier van schrijven, met veel oog voor details, maar ik zie de ‘Middernachtbibliotheek’ daarnaast ook als een boek waar je in mum van tijd doorheen vliegt door de vlotte manier van schrijven. Haig heeft de perfecte balans gevonden tussen in details treden en de vaart goed behouden. Daarnaast brengt de schrijver ons ook een verhaal met een hang naar het filosofische. Haig stelt zijn hoofdpersonage de vraag wat het leven de moeite waard maakt, waarom het belangrijk is om je eigen pad te kiezen en niet te blijven hangen in dingen uit het verleden waar je geen invloed op hebt. Vragen die hij indirect ook stelt aan de lezer. Hij laat zijn eigen visie hierop los en geeft inzichten, zonder belerend te worden, waar je na het lezen van dit boek zeker nog een langere tijd over na zult denken. De ‘Middernachtbibliotheek’ is voor mij dan ook meer dan de volgende roman van Haig: het zet aan tot denken en beschikt over een adembenemend mooie verhaallijn met diepere boodschappen.
Het gaat je niet verbazen, maar ik ben meer dan positief verrast door dit boek. Ik ben van mijn sokken geblazen door de pakkende verhaallijn, de verfijnde schrijfstijl van Haig en dat allemaal in een boek dat zowel filosofisch als mateloos interessant is om te lezen.