Recensie: ‘Miss Benson’s Beetle’, Rachel Joyce

Een verhaal over op zoek gaan naar de beste versie van jezelf, een avontuur om nooit meer te vergeten en de zoektocht naar een kever. Schrijfster Rachel Joyce brengt het ons allemaal in haar nieuwe roman ‘Miss Benson’s Beetle‘.

‘It is 1950. In a devastating moment of clarity, Margery Benson abandons her dead-end job and advertises for an assistant to accompany her on an expedition. She is going to travel to the other side of the world to search for a beetle that may or may not exist.
Enid Pretty, in her unlikely pink travel suit, is not the companion Margery had in mind. And yet together they will be drawn into an adventure that will exceed every expectation. They will risk everything, break all the rules, and at the top of a red mountain, discover their best selves.
‘ (Uitgegeven door Penguin UK).

Verhalen met een mooie onderliggende laag, ik kan er zo tien achter elkaar lezen. De boodschappen die inspireren, de personages die herkenbaar en menselijk zijn en de doeltreffendheid van de boeken maakt het altijd een feest om ze te lezen. Rachel Joyce brengt ons deze zomer zo’n verhaal, een verhaal dat bijblijft door de pakkende boodschappen, de krachtige personages en de verhaallijn die uniek en uiterst mooi naar papier is vertaald.

We beginnen het verhaal in 1914 als de vader van Margery haar een boek laat zien vol interessante wezens, eentje springt er voor haar uit. De gouden kever. Margery is er door gefascineerd, omdat niet duidelijk is of deze speciale kever nou echt bestaat of niet. Meer dan dertig jaar later besluit ze op zoek te gaan naar het beestje als ze even helemaal klaar is met haar huidige baan als docent. Het enige wat ze nodig heeft is een goede assistent die haar kan helpen bij haar zoektocht. Enid Pretty blijkt de perfecte kandidaat, al zijn de twee dames complete tegenpolen. Samen gaan ze op zoek naar het beestje dat al sinds Margery’s tiende in haar gedachtes rondzweeft. Joyce brengt ons twee personages die mateloos interessant zijn om te volgen. Waar Margery alles het liefst plant in haar leven, is Enid een echte daredevil die het liefst meteen situaties aangaat. De twee samen zorgen voor een pakkende combinatie die in de vele gesprekken die ze samen voeren goud zijn om over te lezen. Dit boek is er dan ook een om de tissues bij de hand te houden, want naast het huilen van het lachen zul je ook een traantje laten van ontroering.

‘Een verhaal waarbij je de tissues bij de hand moet houden’

De schrijfster neemt ons mee in een lange reis over de wereld, waar ze onder andere Australie en Nieuw-Caledonië met veel precisie omschrijft. De azuurblauwe zee, de geuren, de prachtige natuur. Het voelt haast alsof je zelf in de landen op bezoek bent en alles om je heen ziet. Dit is dan ook een van de sterke punten van dit verhaal, want jeetje wat kan Joyce je meenemen in het verhaal! Iets dat vooral toe te schrijven is aan haar beeldende, doch vlotte schrijfstijl. De schrijfster heeft het verhaal doorspekt met zintuigelijke observaties waardoor je als lezer helemaal wordt meegevoerd. Dat haar schrijfstijl daarnaast ook nog een gelaagd is waardoor het op sommige punten haast literair aanvoelt, maakt ‘Miss Benson’s Beetle’ voor mij helemaal af.

Ik ben onder de indruk van ‘Miss Benson’s Beetle’! Het unieke verhaal, de pakkende, mateloos interessante personages en de prachtige schrijfstijl maken dit een boek om niet meer te vergeten. Dat Joyce er daarnaast voor heeft gekozen om meerdere boodschappen in dit verhaal te verwerken, maakt dat het ook inspirerend en motiverend is. Een echte aanrader!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.