Kookboeken, ik hou ervan! Het liefst zou ik iedere avond de keuken induiken om een nieuw recept te proberen, dat samengesteld is door een meesterlijke kok. Hoofdpersonage Eliza uit ‘Miss Eliza’s Engelse Keuken’, gruwelt bij het idee dat zij zelf een kookboek moet schrijven. Ze is een ware poëet. Maar wanneer ze haar handen toch moet wagen aan een culinair boek, vanwege een plotselinge verandering in haar leven, zou het zomaar eens haar redding kunnen zijn!
‘Engeland, 1835. Eliza Acton droomt ervan haar poëzie uit te geven. De uitgever die ze bezoekt, denkt daar helaas heel anders over. Hij adviseert haar een kookboek te schrijven, omdat dat een vrouw beter zou passen. Als haar familie in geldnood komt, begint ze ten slotte recepten te verzamelen. Tot haar grote verbazing ontdekt ze haar talent voor de culinaire kunsten. Ze huurt de armlastige Ann Kirby in om haar te helpen. De twee ontwikkelen een bijzondere vriendschap die sociale klassen overstijgt en samen schrijven ze een kookboek dat kookboekschrijven voorgoed verandert. Maar wanneer Ann een geheim ontdekt in Eliza’s verleden en een eigen stem vindt, begint hun vriendschap te scheuren te vertonen.‘ (Uitgegeven door A.W. Bruna, vertaald door Anna Livestro).
Engeland uit 1835, nog niet de meest vooruitstrevende plek voor vrouwen in de wereld. Schrijfster Annabel Abbs neemt ons mee naar deze tijd en brengt ons een kick ass feministisch verhaal dat is gebaseerd op een waargebeurd verhaal, en wat voor een!
In ‘Miss Eliza’s Engelse Keuken’ maken we kennis met dichteres Eliza. Een ware go getter die weet wat ze in het leven wil, alleen is ze haar tijd redelijk vooruit. Eliza droomt ervan om haar eigen gedichtenbundel uit te brengen, maar het enige wat ze van haar uitgever mag schrijven is een kookboek. Niet bepaalt waar ze op zit te wachten. Ze krijgt echter een andere kijk op dit boekengenre wanneer haar vader het land moet verlaten en Eliza moet zorgen voor kost en inwoning. Een kookboek schrijven mag voor Eliza dan niet zijn waar ze naar op zoek is, het brengt haar wel meer dan ze ooit zou kunnen verwachten. Abbs brengt ons dicht bij Eliza in de buurt door het verhaal deels uit haar perspectief op te schrijven. We lezen over haar frustratie, duiken mee de keuken in wanneer ze toch besluit om het boek te gaan schrijven en staan naast haar tijdens de vooruitstrevende acties die ze onderneemt. Zo is ze onder andere de eerste die het aantal gram in een kookboek erbij schrijft, een ware revolutionaire stap in die tijd. Abbs brengt ons niet alleen een interessant hoofdpersonage met Eliza, maar zet er net zo’n interessant personages naast met Ann. Ann’s leven wordt gedomineerd door de zorg voor haar zieke moeder, het vernederende werk dat ze moet doen om rond te kunnen komen de blik van de mannelijke bevolking op haar. Een pittige dame die doet wat ze moet doen om te overleven. Ook bij Ann komen we als lezer dicht in de buurt. De schrijfster heeft er namelijk voor gekozen om dit verhaal in een duo-perspectief op te schrijven, waardoor we naast beide personages staan en alles over hun levens meekrijgen.
‘Een verhaal dat je wilt blijven herlezen!’
Abbs beschikt over een prachtige beeldende schrijfstijl die dit mateloos interessante verhaal naar een nog hoger niveau tilt. Denk aan gedetailleerde omschrijvingen van Engeland uit 1800, huizen die tot in de ragfijne details worden omschreven en gerechten waarbij je de geuren haast kunt ruiken. De schrijfster heeft het talent om een verhaal neer te zetten waarbij de zintuigelijke beschrijvingen triomferen als nooit te voren. Dit zuigt je het verhaal in en maakt dat je je echt even in het Engeland van 1800 waant. Wat deze historische roman daarnaast voor mij een feestje maakt om het te lezen is het feit dat het is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Dit geeft het de realistisch vibe mee waar je naar op zoek bent in een mooie historische roman, en dat heeft dit verhaal zeker. Abbs presenteert ons een inspirerende vrouw die weet wat ze wil en daarna handelt. Een feminist waar je pagina naar pagina over wilt blijven lezen!
‘Miss Eliza’s Engelse keuken’ is een adembenemend mooie historische roman waarin je alleen maar wilt blijven lezen! De mateloos interessante en goed uitgedachte personages, de pakkende verhaallijn en het sublieme schrijfwerk maken dit een evergreen die je ieder jaar opnieuw leest. Complimenten daarnaast ook voor de uitgeverij voor de prachtige cover! ‘Miss Eliza’s Engelse keuken’ is daardoor niet alleen een juweeltje in de boekenwereld, maar ook een die prachtig straalt in je kast!