Recensie: Molly & Het Kattencafé, Melissa Daley

Een dakloze kat, een klein café en een hoofdpersoon die wel wat steun kan gebruiken. Dat vormt de basis van het nieuwe vertederende boek van Melissa Daley, ‘Molly & Het Kattencafé‘.

Wanneer de jonge cyperse kat Molly haar baasje verliest, wordt ze herplaatst in een huis met drie katten-hatende honden. Ze besluit het heft in eigen poot te nemen en een nieuw thuis te vinden. Maar als ze na een lange tocht door de hobbelige straten van Stourton loopt, lijkt een nieuw huis verder weg dan ooit…

Tot op een dag café-eigenaresse Debbie haar vindt. Net als Molly is ook Debbie zoekende. Pas gescheiden en met een dochter om voor te zorgen, doet ze alles wat ze kan om haar kwakkelende café draaiende te houden. Maar niet alleen financieel is het lastig, Debbie wordt ook tegengewerkt uit onverwachte hoek. Is de oplossing misschien dichterbij dan ze denkt? Zal het Debbie en Molly lukken om het tij te keren en het eerste kattencafé van de Cotswolds te openen?
‘Molly & Het Kattencafé’ werd vertaald door Els van Son.

Ik heb toch wel een kleine zwak voor boeken die zijn geschreven vanuit het perspectief van een dier. Van ‘A Dog’s Purpose’ tot ‘Hartendief op pootjes’. In februari bracht schrijfster Melissa Daley een nieuw diertje naar het toneel en dat is de Cyperse kat Molly geworden. Een ondeugende, assertieve maar vooral liefdevolle kat die de perfecte hoofdpersoon vormt voor ‘Molly & Het Kattencafé’. Een hoofdpersoon waarin Daley al haar schrijftalent kwijt kan. Daley’s schrijfstijl is vlot, detailrijk en verfrissend. Omdat ze het boek vanuit een ‘ongewoon’ perspectief heeft geschreven geeft dit haar ook een kans om een nieuwe verfrissende stem te vinden. Kleine details, die normaal niet in het oog zouden vallen, krijgen nu ruim de tijd wat dit verhaal mateloos interessant maakt.

‘De schrijfster weet het verhaal op een prachtige manier te ontvouwen’

‘Molly & Het Kattencafé’ excelleert voor mij vooral in de band die ontstaat tussen Molly en haar nieuwe baasje Debbie. Van de eerste kennismaking tot het opzetten van het kattencafé, de personages voelen elkaar aan en spelen op elkaar in. Dit maakt dat je ze als lezer goed leert kennen en je ook echt in het verhaal wordt gezogen.

Is dit verhaal dan helemaal perfect? Soms vertraagd Daley het verhaal door haar detailrijke vertelstijl iets te veel waardoor de sleur er een beetje inslaat. Gelukkig gebeurt dit niet te vaak waardoor je niet helemaal uit het verhaal raakt. Al met al is ‘Molly & Het Kattencafé’ zeker een aanrader: ontroerend door de band die ontstaat tussen de hoofdpersonages, prachtig vertelt, maar vooral erg liefdevol.

Heb jij ‘Molly & Het Kattencafé’ ook gelezen? Laat weten bij de reacties wat jij van dit boek vindt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.