Recensie: ‘More Confessions of a Forty-Something F##k Up’, Alexandra Potter

In 2022 verraste schrijfster Alexandra Potter ons met het humorvolle verhaal ‘Confessions of a Forty-Something F##k Up’, dat ook voor twintigjarige en alles daar tussenin, veel raakvlakken heeft. Deze zomer brengt de schrijfster ons een vervolg en ik kan je zeggen, het is net zo hilarisch maar ook zeker emotioneel als het eerste boek. Misschien zelfs nog wel een beetje meer. Maak kennis met ‘More Confessions of a Forty-Something F##k Up‘.

Nell’s back. Her life still isn’t going to plan. And she’s still asking the big questions and getting none of the answers. Like, for example:

1. Why is falling in love so easy, but staying in love so hard?

2. What do you do when your friendships are put to the ultimate test?

3. Can we ever really live in the moment and leave the past behind?

4. When everything goes tits up, do you fall apart or jump on a plane to LA with Cricket (an eighty-something widow and your BFF)?

5. And when all else fails, will celebrity-scented candles, smashed avocados and Instagram filters save us?‘ (Uitgegeven door PanMacmillan)

Als we vorig jaar een vriendschap hebben gesloten met een hoofdpersonage dan is het wel met Nell uit ‘Confessions of a Forty-Something F##k Up’. Een hoofdpersonage dat heerlijk oprecht is, dat het leven niet helemaal voor elkaar heeft en daardoor herkenbaar is voor de lezer. In dit sprankelende vervolg volgen we Nell anderhalf jaar na waar we in het eerste boek zijn geëindigd. Ze heeft haar leven redelijk op de rit gekregen, gaat trouwen met Edward, heeft een mooie vriendenkring om haar heen verzameld en voor het eerst in lange tijd woont ze weer samen. Maar Nell zou Nell niet zijn als er toch iets aan haar knaagt. Haar wens om moeder te worden maakt ineens haar intreden, terwijl ze worstelt met het voorstadium van de menopauze en ze het er niet eens over kan hebben met haar vrienden die ieder hun eigen problemen hebben. Tijd voor Nell om alles op een rijtje te zetten. We gaan in dit tweede deel verder op onze reis die we een jaar geleden met het hoofdpersonage zijn gestart. Nell, nog altijd even aardig, chaotisch en humorvol, is een vriendin geworden van de lezer en het boek voelt dan ook als een warm bad. Alsof je na een lange tijd weer met je beste vriendin rond de tafel zit om gezellig bij te kletsen. We voelen haar emoties, willen haar helpen wanneer ze het nodig heeft en toejuichen op de momenten dat het goed gaat. Potter brengt ons dicht in de buurt van Nell, door haar soms direct tegen de lezer te laten spreken. In dit soort momenten schijnt vooral de eerlijkheid en openheid van het verhaal goed door dat maakt dat de band tussen lezer en personage alleen maar sterker wordt.

‘Een boek dat niet alleen vermaakt maar ook verbindt!

Potter brengt ons een op het eerste oog luchtig tweede deel, waarin we haar vlotte manier van schrijven weer zien stralen. Ze verrast ons met mooie oneliners en laat ons lachen door ongemakkelijke gebeurtenissen die in het leven van Nell aan de orde van de dag zijn. Maar brengt ons, nog meer dan het vorige boek, onderliggende lagen die aanzetten tot denken. Potter laat zien dat het leven niet altijd zonder worstelingen aan ons voorbij gaat. Dat het oké is om het soms even niet te weten en radeloos te zijn. Dat je niet altijd het antwoord meteen hoeft te hebben op een levensvraag, maar dat zoeken en dwalen erbij hoort. Daarmee brengt ze ons een verhaal waarin iedere lezer zichzelf zal herkennen, dat een gevoel van samenhorigheid schept en laat zien dat je niet alleen bent als je zelf soms ook worstelt met het leven. Complimenten voor de schrijfster die daarmee een verhaal neerzet dat niet alleen vermaakt, maar ook verbindt.

‘More Confessions of a Forty-Something F##k Up’ is een geweldig vervolg van het eerste boek van Potter, misschien zelfs wel beter. De bruisende, herkenbare verhaallijn, het geweldige personage die een vriendin is geworden van de lezer en de vlotte schrijfstijl van Potter maken dat je dit meer dan 490 pagina tellende boek in één middag uit wil lezen. Een aanrader met de hoofdletter A!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.