Recensie: Nee heb je, Charlotte de Monchy

Zon, zee, strand en de liefde! Charlotte de Monchy is terug met een nieuw boek! In ‘Nee heb je‘ neemt ze ons mee naar haar geliefde eiland Bali.

‘Als Bobbie bij de bedrijfscoach zit en er alleen maar testbeeld op haar netvlies verschijnt, beseft ze dat ze misschien toch wel een beetje overwerkt is. Gelukkig heeft haar baas een klusje voor haar op Bali, het eiland waar haar zus Lauren woont, met wie ze al negen jaar gebrouilleerd is. Ze hoeft alleen de uitkoop van een surfschool te regelen, zodat het bedrijf daar een luxe resort kan bouwen. Daarna heeft ze tijd zat om de ruzie met Lauren bij te leggen en zichzelf op te laden op een wit bountystrand.

Op Bali pakt het allemaal heel anders uit dan verwacht. De eigenaar van de surfschool, ene Samuel, zegt doodleuk niets voor de verkoop te voelen. En haar zus staat ook niet echt te springen als Bobbie onverwachts met een enorme koffer op de veranda van haar restaurant staat. Bobbie is er toch van overtuigd dat ze beiden zal kunnen ompraten en ze boekt om te beginnen een paar surflessen bij Samuel. Maar de relaxte levenshouding, het heerlijke klimaat en de charmes van haar surfleraar missen hun uitwerking niet. Is het misschien zijzelf die het roer radicaal moet omgooien?’

Een nieuw boek van de vrouw die we toch wel de Nederlandse Jill Mansell mogen noemen. Toen ik hoorde dat Charlotte de Monchy haar pen weer op papier had gezet werd ik meteen enthousiast. De voorgaande boeken van De Monchy zijn pareltjes an sich en ik had dan ook hoge verwachtingen van ‘Nee heb je’. En wat is het weer een pareltje! Heerlijk vlot geschreven, op sommige momenten prikkelend door de onderwerpkeuze en een verhaal waarin je echt van de personages gaat houden. De Monchy gaat geen een onderwerp uit de weg. Hoewel het verhaal duidelijk over de liefde gaat vormen thema’s als ‘plastic soep’ en culturele gebruiken van Bali een net zo belangrijke rol.

‘Het is weer een pareltje’

De schrijfster neemt je echt mee naar het eiland waar ze zelf van houdt. Dit merk je door de details die in het verhaal voorkomen, de cultuur die van de pagina’s afdruipt. Dat kan alleen maar worden geschreven door iemand die het eiland door en door kent. Ook de laid-back sfeer die het eiland heeft komt goed naar voren in ‘Nee heb je’. De hoofdpersonages zorgen er tevens voor dat je Bali leert kennen als een local en een toerist. Een mooie combinatie.

Hoe mooi de culturele aspecten van het verhaal ook zijn, in het begin komt het verhaal wel een beetje kabbelt op gang. De Monchy houdt veel informatie achter waardoor het verhaal niet altijd te volgen is. Wel beperkt dit zich gelukkig alleen tot de eerste paar hoofdstukken en rol je daarna het verhaal in.

‘Nee heb je’ is een verhaal waar je even door het begin moet komen om vervolgens deelgenoot te worden van een prachtig verhaal. Op en top feelgood met een maatschappelijk randje door de thema’s die De Monchy behandelt.

Heb jij ‘Nee heb je’ ook gelezen? Laat weten bij de reacties wat jij van dit boek vindt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.