Recensie: ‘Next of Kin’, Hannah Bonam-Young

Wanneer Chloe haar jonge zus mogelijk kwijt kan raken aan jeugdzorg, besluit ze alles op alles te zetten om haar bij zich te kunnen houden. En dat betekent in haar geval dat ze samen moet gaan wonen met een onuitstaanbare jonge man die precies in dezelfde situatie zit. We lezen erover in het ontroerende ‘Next of Kin‘ , de debuutroman van Hannah Bonam-Young.

‘When people-pleasing Chloe learns that her birth mother has unexpectedly had another baby, she doesn’t hesitate to become a next-of-kin guardian. But when she fails to pass Child Protective Services’ financial evaluation, she is faced with a choice: see her baby sister placed in foster care or participate in CPS’s new initiative, where two prospective guardians join households to qualify.

Enter Warren, a surly mechanic’s apprentice attempting to get custody of his deaf fifteen-year-old brother. From the moment Warren drives up thirty minutes late, blasting music out of his car, Chloe is convinced that this is a very bad idea. The two immediately clash but eventually agree to live together for the sake of their younger siblings.

As their lives intertwine, and Chloe adjusts to caring for her newborn sister, she begins to see a new, softer side of Warren. In fact, they’re far more similar than she could have imagined. What started as forced begins to feel natural—and far less lonely. Chemistry soon intensifies beyond what either of them can stand, but is their mutual attraction worth risking everything they’ve fought for?’ (Uitgegeven door Penguin Random House).

Boeken waarin een maatschappelijk thema een rol speelt, ik hou ervan! Ze brengen altijd een mooie realistische laag aan in het verhaal en weten je vaak meermaals te ontroeren. Hannah Bonam-Young schrijft in haar debuutroman over adopteren, jeugdzorg en het Foster care systeem. Een fundering waar ze een prachtig, ontroerend en liefdevol verhaal omheen schrijft.

In ‘Next of Kin’ maken we kennis met Chloe. Op jonge leeftijd is ze geadopteerd nadat haar biologische moeder niet meer voor haar kon zorgen. Het leven was alles behalve makkelijk voor Chloe en wanneer haar biologische moeder wederom een kind krijgt, besluit ze er alles aan te doen om haar zusje een betere toekomst te geven. Als 24-jarige neemt ze de taak op zich om voor haar te zorgen, maar dat is nog niet zo makkelijk wanneer jeugdzorg je afwijst als voogd. De enige optie die ze heeft is om samen met een nogal onuitstaanbare jonge man die in precies dezelfde situatie zit, een huishouden te runnen en zo twee kinderen te kunnen helpen. Bonam-Young brengt ons een geweldig personage om te volgen. Iemand die is gevormd door gebeurtenissen uit haar vroege leven, die staat voor haar waarden en een groot geloof heeft in haar eigen kracht. Een inspiratiebron die je meermaals zal verrassen met haar acties. De schrijfster brengt ons dicht bij Chloe in de buurt, waarmee ze meteen een mooie band schept tussen lezer en personage.

‘In één woord: prachtig!’

Bonam-Young debuteert met ‘Next of Kin’ in het romangenre en heeft haarzelf zeker geen gemakkelijke taak gegeven met het pakkende thema in dit verhaal. Ze weet echter vanaf de eerste pagina meteen te overtuigen, schept een brug aan kennis en neemt ons helemaal mee in het verhaal. Iets dat niet alleen door haar kennis over het onderwerp komt, maar ook daar haar mooie gedetailleerde manier van schrijven. Hierbij heeft de schrijfster vooral een goed oog voor emoties en gevoelens, die met veel verve naar het papier worden vertaald. Bonam-Young zet zeker niet alleen een emotioneel beladen verhaal neer, maar ook een waarin de balans perfect is gevonden. Ze brengt ons een verhaal dat doorspekt is met humorvolle momenten, waarin vriendschap en liefde de boventoon voeren. Een fijne balans om ook enige lucht in het verhaal te houden.

Ik ben meer dan positief verrast door ‘Next of Kin’, een prachtige, ontroerende roman die ook zeker een flinke dosis feelgood heeft. Een boek dat staat als een huis door de complexe, maar mateloos interessante personages, het onderwerp en het mooie schrijfwerk van Bonam-Young!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.