Je kent ze wel, van die types die het helemaal voor elkaar hebben. Die iedere ochtend stralend binnenkomen: strak in de lak, geen walletje op hun gezicht te bespeuren en met een glimlach waar zelfs een Miss jaloers op zou worden. Terwijl jij al twee uur zit te zwoegen op een nieuwe opdracht en begint aan je vierde kop koffie, kletsen zij ronduit met de baas over het weekend. Behoor jij tot de ‘zwoegende’ categorie? Dan is het tijd om het roer om te gooien met ‘Nice Girls Don’t Get the Corner Office’.
‘Werk jij altijd non-stop door zonder pauze? Maak je je zorgen of je anderen niet beledigt met je feedback? Vraag je collega’s altijd om raad voordat je een beslissing neemt? Of wil je gewoon dat iedereen je aardig vindt? Als je een van de bovenstaande vragen met ja hebt beantwoord, is volgens Lois P. Frankel de kans groot dat er regelmatig een promotie aan je neus voorbijgaat en dat het je meestal niet lukt om je dromen & ideeën waar te maken.
Lois P. Frankel is coach en bedrijfstrainer. Vijfentwintig jaar lang runde ze een praktijk voor psychotherapie waar ze voornamelijk werkende vrouwen behandelde. Nice girls don’t get the corner office is het resultaat van al die praktijkervaring. Het gaat over de meest gemaakte fouten van vrouwen op hun werk, het doet suggesties om grip te krijgen op je carrière en het beschrijft manieren waarop je jezelf in de weg zit bij het benutten van al je talenten. De praktische adviezen zijn onderverdeeld in zes thema’s: hoe je het spel speelt; hoe je je gedraagt; hoe je denkt; hoe je jezelf op de markt brengt; hoe je klinkt; hoe je eruitziet en hoe je reageert.’
‘Nice Girls Don’t Get the Corner Office’ zal je vast wel bekend voorkomen. Coach en bedrijfstrainer Lois P. Frankel schreef de eerste versie van het boek al in 2004, maar vond het tijd voor een update. Het aantal bedrijven dat door vrouwen wordt gerund blijkt nog steeds op een schrikbarende acht procent te staan en maar twintig landen in de wereld hebben een vrouwelijk staatshoofd. Hoewel vrouwen zich steeds meer ontwikkelen en opkomen voor hun rechten vindt Frankel het tijd dat ze dit ook tussen de kantoormuren toepassen.
‘Hoewel vrouwen zich steeds meer ontwikkelen en opkomen voor hun rechten vindt Frankel het tijd dat ze dit ook tussen de kantoormuren toepassen’
Aan de hand van 133 typische fouten die vrouwen op het werk maken, neemt Frankel je met haar vlotte schrijfstijl mee in de wereld van de kantoorpsyche. Hou maar op met overwerken, flirten met de baas voor een promotie en vooral met hard werken. Richt je in plaats daarvan op het opbouwen van een netwerk, je social media pagina’s een goede schoonmaakbeurt geven en je mond opentrekken in vergaderingen. Als een ware Mr. Miyagi vertelt Frankel, aan de hand van praktijkvoorbeelden, wat je wel en wat je vooral niet moet doen. Ze geeft bijvoorbeeld tips over hoe je om kunt gaan met lastige situaties, zoals wanneer een collega er tijdens een vergadering vandoor gaat met jouw idee. Frankel: “Als iemand iets zegt wat jij net zei, benoem het dan: ‘Ik geloof dat je voortbouwt op mijn suggestie van daarnet, dus ik sta erachter’.” Het klinken als clichétips, maar ze werken wel.
Is dan alles aan dit boek perfect? Frankel heeft dit boek opgedeeld in zes hoofdonderwerpen, waar ‘uiterlijk’ er één van is. Hoewel Frankel dit boek een update heeft gegeven, laat ze bij dit hoofdstuk een aantal steken vallen. Als het aan de schrijfster ligt gaan we massaal naar het werk in een nette jurk, halfhoge zwarte hakken, afgetopt met een parelketting om je nek. In een tijd waar individualiteit voorop staat zijn deze tips niet meer van toepassing. Daarnaast denk ik dat ik voor de hele vrouwelijke natie kan spreken als ik zeg dat we begrijpen dat het voor sommige beroepen niet handig is om je tattoo artist vrijspel op je gezicht te geven.
Gelukkig bieden de andere tips wel handvatten waar we iets aan hebben. Maar neem ook deze vooral niet te serieus. Een beetje ‘wax on, wax off’ van Mr. Miyagi en een vleugje van jezelf, dan kom je er wel.
Heb jij ‘Nice Girls Don’t Get the Corner Office’ ook gelezen? Laat weten bij de reacties wat jij van dit boek vindt.