Recensie: Niet te stoppen, Angie Thomas

Ik denk dat ik voor veel boekliefhebbers kan praten als ik zeg dat ‘The Hate U Give‘ zeker in de top 10 favoriete boeken staat. Schrijfster Angie Thomas is terug, dit keer met het YA boek ‘Niet te stoppen‘!

‘Bri is zestien en wil een van de grootste rappers ter wereld worden. En ze heeft wat te bewijzen, aangezien haar overleden vader een echte raplegende is. Maar dan wordt Bri’s moeder ontslagen en wordt overleven haar prioriteit. Bri uit al haar frustraties in haar raps. Het is nu geen kwestie meer van willen: ze móét het maken!’
Vertaald door Aimée Warmerdam

Dat Angie Thomas haar stempel op de YA boekenwereld heeft gedrukt mag een understatement zijn. Lang geleden dat een debuut zo lovend werd ontvangen. ‘The Hate U Give’ werd besproken op blogs, kranten en er werd zelfs een film van gemaakt. Toen werd aangekondigd dat Thomas een nieuw boek had geschreven ‘Niet te stoppen’ was ik meteen enthousiast. Had ze de lat te hoog gelegd met THUG? Of wist ze ook in een tweede boek te overtuigen. Het laatste is waar! ‘Niet te stoppen’ is net zoals THUG een echte YA-klassieker die je moet lezen. Haalt het het niveau van THUG? Nee, helaas niet. Maar ‘Niet te stoppen’ doet er ook niet voor onder. ‘Niet te stoppen’ is een prachtig, vlot geschreven verhaal dat precies past in deze tijdsgeest. Ontroerend, prikkelend en uniek!

Ontroerend, prikkelend en uniek!

Thomas liet ons in haar eerste boek al zien dat ze sterke hoofdpersonages weet neer te zetten. Bri in ‘Niet te stoppen’ is daar zeker een exemplaar van. Ze heeft een mening en is niet bang om die te verkondingen. Hiermee wordt ze niet alleen op papier een heldin van deze tijd, maar ook in het echt.

De schrijfster heeft het vermogen om met haar prikkelende schrijfstijl je als lezer met je neus op de feiten te duwen. Ze zet je aan het denken. Dat doet ze in dit boek ook, maar het zijn vooral de raps in het verhaal die weten te raken. “In de Garden hebben kinderen honger, harten worden harder, wat nou pardon? Fuck het systeem, jouw aannames? Laat me zien waar je hart is.” Het zijn dit soort teksten vertaald door de Nederlandse rapper Akwasi die aan het denken zetten en maatschappelijke problemen onder de aandacht brengen. De manier waarop de raps versmelten met het verhaal, laat zien dat Thomas alles behalve een eendagsvlieg met een goede debuutroman is. Deze schrijfster is ‘niet te stoppen’!

‘Niet te stoppen’ is een must read voor iedereen die onder de indruk was van THUG. Ontroerend, prikkelend geschreven en prachtig door de toevoeging van raps. Complimenten voor Akwasi en Thomas!

Heb jij ‘Niet te stoppen’ ook gelezen? Laat weten bij de reacties wat jij van het verhaal vindt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.