Recensie: ‘Niet zonder jou’, Wendy Brokers + toffe Kobo Plus winactie

Zeg je Wendy Brokers, dan zeg je daar vaak meteen achteraan: steengoede schrijfster van mooie feelgoodboeken! Maar niet alleen feelgoodboeken, een tijdje terug bracht ze een YA-serie uit, vol liefde en spanning, die je niet in de koude kleren gaat zitten. Maak kennis met ‘Niet zonder jou‘.

Win 3 maanden Kobo Plus!

Voordat we de recensie induiken heb ik eerst super leuk nieuws! Boekhopper geeft in samenwerking met Kobo een Kobo Plus 3 Maanden abonnement weg! Waarmee je drie maanden lang onbeperkt kan genieten van duizenden e-books en audioboeken, waaronder heel veel toffe Kobo originals en de meest recent verschenen boeken. Boekhopper mag één iemand hier mee verblijden, wat je daarvoor moet doen? Ga naar Boekhopper op instagram, daar lees je meer over deze toffe winactie. Heb je geen instagram, geen zorgen! Reageer onder dit bericht, voor 23 oktober, waarom jij graag deze mooie prijs zou willen winnen en wie weet kun jij straks drie maanden lang alle boeken lezen waar je al een lange tijd naar uitkijkt!

‘Tess komt uit een welgestelde, maar weinig betrokken familie die net is verhuisd. Haar ouders zijn drukker met hun werk en sociale status dan met hun twee dochters. Als ze op de eerste schooldag van het laatste jaar van de middelbare school Jay ontmoet, is er tussen hen direct een niet te negeren aantrekkingskracht. Ze wordt voor hem gewaarschuwd: Jay is een ruig type uit een probleemgezin. Toch bloeit er tussen de twee iets moois op.
Jay kan binnen het gezin waarin hij is opgegroeid maar net het hoofd boven water houden. Tess is de eerste in zijn leven bij wie hij open durft te zijn. Zij komt er al snel achter hoe moeilijk het is om te houden van iemand die zo door het leven is getekend. Toch neemt ze de ultieme stap binnen hun relatie om hem te vertrouwen. Een stap die niet zonder gevolgen zal blijven…’

De boeken van Wendy Brokers, ik hou ervan! Wanneer er een nieuw boek van haar uitkomt plan ik het liefst een hele middag vrij om het meteen te gaan lezen. De YA-serie had ik nog niet gelezen en toen ik zag dat deze in de online boekenkast van Kobo aanwezig was maakte ik nog net geen blij dansje. Het meer dan zevenhonderd pagina tellende boek heb ik in een middag gelezen, en dat had maar één reden: het verhaal, de schrijfstijl van Brokers en de uitwerking van de personages zijn zo goed, dat je niet meer kunt stoppen met lezen!

In ‘Niet zonder jou’ maken we kennis met Tess en Jay. Tess komt uit een welgesteld gezin, haar vader is advocaat en houdt van aanzien. Hoewel Tess alles kan krijgen wat haar hartje begeert en zorgeloos door het leven kan, mist ze de warmte bij haar ouders die zich vol op hun werk storten. Jay komt uit een gebroken gezin dat dagelijks leeft met angst. Drugs, alcohol, mishandelingen en foute zaken zijn aan de orde van de dag. Hoewel hij zich probeert af te zetten tegen deze wereld, wordt hij door de buitenwereld gezien als een ‘foute jongen’. Wanneer hij en Tess elkaar voor het eerst zien is het liefde op het eerste gezicht, maar dat brengt meer met zich mee dan alleen maar vlinders in hun buik. Zijn ze echt voor elkaar bestemd en kunnen ze elkaar echt vertrouwen? Brokers brengt ons twee hoofdpersonages waar je vanaf de eerste pagina de diepte mee induikt. Ze begint dit verhaal met een beklemmend proloog waarmee we meteen in de actie zitten. We willen weten wat er aan de hand is, wat er gebeurt. Maar voordat we dat te weten komen, leren we eerste de hoofdpersonages beter kennen. Een fijne manier van verhaalvertelling, waarbij de spanning goed in het verhaal blijft. Brokers laat ons kennismaken met twee complexe personages, die beetje bij beetje meer prijsgeven aan elkaar en de lezer over hun verledens. Verledens die worden gedomineerd door ingrijpende gebeurtenissen. Dat je een band met deze twee zult vormen, zal dan ook zeker een understatement zijn. Iedere keer wanneer er iets goeds in het leven van Jay gebeurde wilde ik het liefst in het verhaal duiken en hem toejuichen. Net zoals wanneer Tess te maken krijgt met tegenslag dat je het liefst een arm om haar heen wilt slaan. Brokers brengt emoties naar het papier die ze prachtig weet over te brengen op de lezer.

‘Pakkend, prikkelend en oh zo verslavend!’

In ‘Niet zonder jou’ zien we Brokers bekende schrijfstijl terugkomen, heerlijk vlot en met oog voor emoties en gevoelens. Ze weet deze met verve in het verhaal te brengen waardoor je Tess en Jay echt leert kennen. Daarnaast weet deze schrijfster als geen ander hoe ze de spanning goed hoog moet houden door ons de ene naar de andere plottwist toe te werpen. Die je zeker niet zult zien aankomen! ‘Niet zonder jou’ is naast alle actie vooral een echt coming-of-ageverhaal geworden, waarbij belangrijke thema’s uit het leven van jongeren de boventoon voeren, zoals: eerste liefdes, seksuele relaties, opkomen voor jezelf, vriendschappen sluiten, teleurgesteld worden en weer opkrabbelen. Onderwerpen die Brokers met veel eerlijkheid en openheid beschrijft, waardoor het een steun kan zijn voor jongeren die worstelen met deze thema’s tijdens het proces van volwassen worden. Dit brengt voor mij ook de mooie verdiepende laag in het verhaal, die aanzet tot denken en thema’s normaliseert die mogelijk taboe kunnen zijn om over te praten. Daarbij wil ik vooral mijn complimenten uitspreken naar de schrijfster voor het behandelen van het onderwerp ‘menstruatie’. Tess worstelt heel erg met haar menstruatie in dit verhaal, vloeit meer dan als ‘normaal’ wordt gezien. Brokers schijnt hier een licht op, schept een brug aan kennis en maakt het onderwerp inzichtelijk.

‘Niet zonder jou’ is een pakkende YA die niet weg te leggen is! De mateloos interessante personages, de prikkelende schrijfstijl van Brokers en de spannende verhaallijn maken het een verhaal dat smaakt naar meer!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.