Recensie: ‘Nocturna’, Maya Motayne

Na twee jaar als redactie-assistent gewerkt te hebben werd het voor schrijfster Maya Motayne tijd om een eigen boek te schrijven. De Amerikaanse debuteerde vorige maand in de Young Adult wereld met haar boek ‘Nocturna. Een spannend verhaal over een prins en een dief die een eeuwenoud kwaad ontketenen dat de wereld kan vernietigen.

‘Finn is een dief die haar gezicht met haar magie kan veranderen. Handig, maar daardoor kan ze zich bijna niet herinneren hoe ze er écht uitziet. 
Alfie is een prins die nooit voorbestemd was om koning van San Cristobal te worden. Maar als zijn oudere broer wordt vermoord, verandert zijn lot voor altijd.
Finn en Alfie raken verwikkeld in een stormachtig avontuur wanneer ze samen per ongeluk een duister kwaad ontketenen. Een kwaad zo groots, dat het de wereld kan vernietigen. Finn en Alfie moeten alles op alles zetten om hun fout terug te draaien.’

Een nieuwe schrijfster maakt haar intrede in het YA genre! Ik vind het altijd ontzettend leuk als er nieuwe namen verschijnen in het YA genre, ze durfen buiten de gebaande paden te gaan en geven een unieke kijk op de bekende verhaalinsteek. Een omschrijving die ook deels opgaat voor ‘Nocturna’ van Maya Motayne. Het heeft de bekende YA vibe, met liefde, humor en spanning, maar geeft tevens een nieuwe draai aan het genre door de vertelstijl en de verhaalsetting.

We hebben het vaker gezien, schrijvers die een eigen wereld creëren voor hun personages. De ene werkt het helemaal uit, de ander laat veel over aan de verbeelding. Motayne valt in de laatste categorie. In ‘Nocturna’ creëert ze een wereld met Spaanse invloeden waarin haar personages leven. De Spaanse invloeden beperken zich voornamelijk tot Spaanse woorden die in het verhaal voorkomen, hoe de wereld eruit ziet laat de schrijfster namelijk over aan de lezer. Fijn, aangezien je zo je eigen verbeeldingskracht aan het werk kunt zetten en eigenlijk samen met de schrijfster het boek als het ware ‘schrijft’. Maar dit is een aspect waar voor mij het eerste puntje van kritiek bij komt kijken. De schrijfster wijdt namelijk zo weinig uit over hoe de wereld eruit ziet dat ze de lezer ook niet zoveel handvatten geeft om het verhaal echt goed te kunnen volgen. Motayne vervalt naar mijn mening teveel in de gevoelens van haar personages die breed worden uitgemeten en doet hiermee helaas te kort aan de decorsetting.

‘Motayne voert twee personages op die ontzettend boeiend zijn’

Toch valt het verhaal hierdoor voor mij niet ineen. Motayne voert twee personages op die ontzettend boeiend zijn. Ze zijn complex, hebben zo hun eigenaardigheden en mooie aspecten. Doordat de schrijfster het verhaal vertelt vanuit het hij/zij-perspectief, kom je dichtbij de gevoelens van de personages en lees je hun gedachtes. Niet alleen de gedachtes over zichzelf maar ook over anderen. Dit zorgt ervoor dat er een rond verhaal is ontstaan waarbij je niet met vragen achterblijft. Tevens is het ook deze aanpak en de verhaalverloop die de hoop op een deel twee vergroot.

Ik ben deels onder de indruk van ‘Nocturna’. Vooraf hoopte ik dat het mij compleet van mijn sokken zou blazen en Maya Motayne een verhaal neer zou zetten dat compleet is door zowel de personages als de setting, maar dat is niet helemaal gelukt. Toch moet ik wel een compliment maken aan de schrijfster die met dit boek debuteert, als ze dit unieke verhaal al in haar eerste boek neer kan zetten dan belooft dat veel goeds voor de toekomst. Ik kan niet wachten op een deel twee!

Heb jij ‘Nocturna’ ook gelezen? Laat weten bij de reacties wat jij van dit verhaal vindt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.