Recensie: ‘Nog meer kleine taartjes’, Petit Gâteau

In de aanloop naar de feestdagen struin ik altijd kook/bakboeken af, op zoek naar lekkere gerechten. Dit najaar brengt de geweldige patissier Meike Schaling van Petit Gâteau je een fijn bakboek om de meest lekkere kleine taartje op tafel te zetten tijdens de feestdagen ‘Nog meer kleine taartjes‘. Trek dat schort maar alvast aan want het is smullen geblazen met deze niet alleen adembenemend mooie taartjes, maar ook nog een heerlijke creaties!

Ook zo’n fan van kleine taartjes oftewel tartelettes? Met ‘Nog meer kleine taartjes’ leer je de enige, echte taartjes van Petit gâteau bakken. In dit vervolg op ‘Kleine taartjes’ en ‘Kleine hartige taartjes’ leer je nog meer nieuwe, heerlijke variaties van de enige,echte taartjes van Petit gâteau bakken.

Ontdek nieuwe bodems met citroen, amandel of pistache en proef originele toppings als chocomousse en fruitige gelei. Met als extra een kleine tour du monde én recepten voor vegan glutenvrije en lactosevrije bodems. Voor bakkers van elk niveau die graag tartelettes maken, en alle bakkers die er maar geen genoeg van kunnen krijgen.

Als er één patissier is waar ik fan van ben dan is het Meike Schaling wel. Ik hou van haar kleine taartjes die eruit zien als kunstwerkjes, gemaakt met veel precisie wat een smaaksensatie van heb ik jou daar oplevert! Ik stond dan ook te trappelen om te beginnen in haar nieuwe boek ‘Nog meer kleine taartjes’. Dit weekend was het dan eindelijk zover, schort aan en gaan! En laat ik meteen beginnen met zeggen dat Schaling wederom een geweldig boek neer heeft gezet. Hoewel de recepten om meer ervaring vragen van de bakker, loods Schaling je er gemakkelijk doorheen waardoor een lastige chocoladebavarois binnen een hand omdraai op tafel staat.

Ik hou ervan om verschillende smaken met elkaar te combineren en ben dan ook niet gegaan voor een van de complete taartjes in het boek. Zoals Schaling in het voorwoord schrijft laat ze verschillende bodems, vullingen en toppings in het boek terugkomen (waarbij ook aandacht is voor vegan, glutenvrije en lactosevrije bodems). Ik koos om een standaard bescuit te maken met een chocoladebavarois topping en fruitmousse als verrassing aan de binnenkant. Schaling neemt je aan de hand mee door het recept en zorgt ervoor dat een ingewikkeld taartje, wordt omgezet tot een gemakkelijk recept. Ze geeft duidelijke aanwijzingen en zorgt voor een recept dat goed te volgen is. Zo worden moeilijke termen als au bain marie uitgelegd. Zie hieronder het resultaat van mijn bakmiddag!

‘Nog meer kleine taartjes’ biedt iedere thuisbakker een mooie selectie aan bodems, vullingen en toppings om uit te kiezen, waardoor je voor iedere gelegenheid een uniek taartje neer kunt zetten. Hoewel het enige tijd kost, vooral ook doordat veel van de vullingen moet opstijven, vond ik het erg leuk dat je juist kunt mixen en matchen met dit boek. Je eigen creativiteit aan de slag zetten en zo tot smaakcombinaties komen die je eerder niet voor mogelijk hield. Schaling is als een geweldige docent die haar studenten zelf hun eigen weg laat kiezen, hier en daar wat stuurt, zodat je uiteindelijk met een glimlach de keuken verlaat.

Ik was al fan van Petit Gâteau maar dat ben ik alleen maar meer geworden door de geweldige boek! Schaling zorgt ervoor dat iedere hobby-bakker verandert in een ware sterre patissier. ‘Nog meer kleine taartjes’ is wat mij betreft dan ook een boek dat zeker niet mag ontbreken tijdens deze feestdagen! Tip: Lees vooraf het recept goed door en kijk welke benodigdheden je in huis moet hebben. Niet alleen qua ingrediënten, maar ook qua keukengerei. Schaling maakt gebruikt van een groot scala aan keukenapparaten (blenders, staafmixer, mixers, etc.), die handig zijn om bij de hand te hebben.

1 Comment

Add Yours
 1. 1
  Ans Blok

  Prachtige recensie, je verwoord helemaal mijn ervaring!
  Ik ben fan vanaf dat Meike in Delicious magazine stond met haar kleine taartjes en ben direct aan de slag gegaan, sindsdien bak ik bijna alleen maar kleine taartjes.
  Dit 3e boek is echt een uitdaging!
  Veel plezier ermee.
  Groetjes
  Ans

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.