Recensie: ‘Not Safe for Work’, Isabel Kaplan

Los Angeles, de stad van grote dromen en hard werken om deze waar te kunnen maken. Schrijfster Isabel Kaplan neemt ons mee in de televisiewereld in Los Angeles, waar we door de ogen van het hoofdpersonages op humorvolle maar ook zeker intrigerende wijze kennis mee maken. Je leest erover in ‘Not Safe for Work‘.

You knew Hollywood would be difficult. So when you land a job in television, you’re ready for anything: pulling all-nighters, leaning on your powerful mother’s contacts, keeping your boss happy whatever – and whoever – the cost. You thrive under pressure, and are determined to excel. But there’s a dark side to the industry that’s about to rear its head. And soon, you must decide your place in it: Follower. Troublemaker. People-pleaser. Rulebreaker. If you don’t know who you are yet, how can you know where you stand?‘ (Uitgegeven door Penguin UK)

Intriges, snode plannetjes en feminisme in een wereld die wordt gedomineerd door mannen die maar al te graag aan de macht willen blijven. Het vormt de nieuwe werkomgeving van het hoofdpersonage in ‘Not Safe For Work’. Een boek dat je zowel aan het lachen zal maken, als je verbaasd achterlaat door alle gebeurtenissen die elkaar in rap tempo opvolgen.

Kaplan laat ons kennismaken met een vrouwelijk hoofdpersonage dat door het gehele boek geen naam krijgt. Ze is opgegroeid met een zeer controlerende moeder die een flinke staat van verdiensten heeft. Als het hoofdpersonage naar haar studie aan Harvard terugkeert naar Los Angeles heeft haar moeder dan ook al snel een baan voor haar geregeld, als assistent bij een groot televisiebedrijf. Het is hier dat ons hoofdpersonage voor het eerst met eigen ogen ziet hoe deze wereld in elkaar steekt. Kaplan laat ons kennismaken met een vrouw die niet bang is om haar mening te verkondigen, maar wordt teruggehouden door haar verleden en de onzekerheden die dit met zich mee heeft gebracht. De harde wereld waar ze in terecht komt is dan ook een grote uitdaging voor haar, net zoals voor de mensen die ze gaandeweg het verhaal ontmoet. Kaplan brengt ons dicht bij het hoofdpersonage in de buurt door ons in het eerste hoofdstuk mee te nemen in haar geschiedenis. We lezen over de rol die haar moeder in haar leven heeft gespeeld, maar ook over de absentie van haar vader. Door het verhaal op deze manier in te steken schept Kaplan meteen een band tussen de lezer en het personage. Een band die helaas niet zo hecht wordt als in andere romans door het uitblijven van de naam van het personage en de mysterieuze kanten die ze heeft.

‘Kaplan geeft woorden aan lastige onderwerpen’

Kaplan beschikt over een meesterlijke pen waarmee ze vooral overtuigt in de momenten dat ze schrijft vanuit de gedachtes van het hoofdpersonage. We worden daar helemaal in meegezogen, door mooie volzinnen en organische overgangen. Alsof je daadwerkelijk een kijkje in iemands hoofd krijgt. Een pakkende manier van verhaalvertelling waarbij je even stilstaat in het verhaal en nieuwe informatie gemakkelijk tot je kunt nemen. Kaplan weet daarnaast als geen ander hoe ze ietwat lastigere onderwerpen op een natuurlijke wijze in het verhaal moet schrijven, door het hoofdpersonage erover na te laten denken of juist door het gaandeweg het verhaal te laten gebeuren. Zo zien we de volgende onderwerpen onder andere aan bod komen: angst, mentale gezondheid en dan met name kwetsbaarheden rondom eten en controlerend gedrag, de schadelijke kant van opmerkingen over iemands lichaam en seksueel overschrijdend gedrag. Kaplan schijnt hier een respectvol licht op, slaat een brug aan kennis en schroomt niet om je soms met je neus op de feiten te drukken. Daarbij behoudt ze wel de balans tussen enigszins beladen stukken en humor. Het hoofdpersonage werkt in het eerste deel van het verhaal in een soort kantoortuin waar de ene naar de andere humorvolle situatie aan je voorbij zal trekken. Het zijn deze momenten waarop je als lezer even een moment van adempauze kan pakken om vervolgens weer de diepte in te gaan. Kaplan laat de gebeurtenissen elkaar namelijk in een rap tempo opvolgen, waarbij de balans ervoor zorgt dat het fijn blijft lezen.

‘Not Safe For Work’ is een prikkelende roman die je op het puntje van je stoel houdt tijdens het lezen. Het intrigerende en pakkend hoofdpersonage, de mateloos interessant verhaallijn en het prikkelende schrijfwerk van Kaplan maken het een plezier om te lezen. Een boek om zeker toe te voegen aan je tbr!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.