Recensie: Of ik gek ben, Michiel Stroink

Je boek laten verfilmen, het is niet voor vele weggelegd. Michiel Stroink’s immens populaire boek ‘Of ik gek ben‘ gaat op 30 mei in première. Voor Boekhopper de geschikte tijd om een recensie te schrijven over ‘Of ik gek ben’. Een verhaal over jezelf leren accepteren, weten wie je echt bent en nooit opgeven.

26995_5733196398719_26995Benjamin, een succesvolle jonge kunstenaar, is verbijsterd als hij in een tbs-kliniek belandt. Hij kan niet geloven dat hij schuldig is aan wat hem ten laste wordt gelegd – maar door te veel drank en drugs kan hij zich van de bewuste avond niets meer herinneren. Het leven als tbs’er is absurd en meedogenloos, en hoe hij zich ook probeert af te schermen, de confrontaties in de kliniek laten hem niet onberoerd. Langzamerhand krijgt Benjamin weer grip op zijn eigen werkelijkheid, en geschokt kijkt hij terug op de asociale narcist die hij was in zijn vorige leven. Stap voor stap wordt Benjamin weer mens en verandert hij in een man die schijnbaar met beide benen stevig op de grond staat. Maar dan krijgt hij een brief die zijn wereld wederom op zijn grondvesten laat schudden. Wat is nu eigenlijk de waarheid?

Humor, dat is het eerste woord dat bij mij opkomt als ik ‘Of ik gek ben’ zou moeten omschrijven. Het mag dan een zeer tragische gebeurtenis zijn waardoor hoofdpersoon Benjamin in de tbs-kliniek zit maar Stroink weet als geen ander hoe hij deze situatie toch luchtig kan maken. Wat tevens ook geen afbreuk doet aan de diepgang in het verhaal. Vanaf de eerste bladzijde is het een boek met een lach en een traan. Je vliegt door het boek heen en kunt zo twee uur aan het lezen zijn zonder het door te hebben.

Stroink weet als geen ander hoe hij moeilijke situatie toch luchtig kan maken

Een ander aspect dat ik graag wil uitlichten is de manier van dialogen voeren die door Stroink wordt toegepast. Stroink laat zijn karakters praten zoals normale mensen praten. Iets dat in boeken vaak ontbreekt. Dit maakt zijn karakters menselijk. Daarnaast werkt de haast dagboekvormige manier van schrijven goed voor dit verhaal. Het zorgt ervoor dat het verhaal beeldend wordt, alsof je er zelf bij bent.

Als de film half zo goed is als het boek dan belooft dat veel. Ik ben inmiddels fan van Stroink en ben benieuwd naar toekomstig werk!

Heb jij ‘Of ik gek ben’ ook gelezen? Laat weten bij de reacties wat jij van dit boek vindt!

1 Comment

Add Yours
  1. 1
    Marianne Schőn

    Ik vond het boek geweldig en de film is ook fantastisch, ik heb het genoegen gehad om met mijn dochter op uitnodiging naar de voor première voor de pers te mogen. Behalve dat je in het boek ook de gedachtegang van Benjamin meekrijgt is de film voor de rest geweldig goed gemaakt en raakt hij je net zoals het boek deed. Ik ben fan!😍

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.