Recensie: ‘Omkijken naar morgen’, Wendy Brokers

Boeken die je in één dag uit moet lezen omdat je simpelweg echt niet kunt stoppen met lezen: dat zijn toch wel de beste boeken die er bestaan! Begin augustus bracht schrijfster Wendy Brokers zo’n boek uit. Maak je maar op voor uren leesplezier, ontroering en zwijmelen met ‘Omkijken naar morgen‘.

‘Femke Martens lijkt alles mee te hebben: ze is jong, mooi, heeft een fijne baan waarvoor ze door heel Europa reist, en nooit gebrek aan aandacht van mannen. Huisje, boompje, beestje is aan haar niet besteed.

Maar er is ook een keerzijde. Niemand kent de echte Femke of neemt de moeite om haar te leren kennen. Verklaart dat de sluimerende onrust waardoor ze zichzelf steeds vaker tegenkomt en ze diep vanbinnen zo ongelukkig is? Als haar huisarts aan de noodrem trekt en haar werkgever haar op non-actief stelt, komt ze terug naar Nederland, waar ze een groot deel van haar jeugd heeft doorgebracht. Het lijkt hét moment om schoon schip te maken en onder ogen te zien wat ze zo wanhopig graag wil vergeten, maar hoe? En als ze dan voor het eerst in haar leven een connectie voelt met een man, waarom is het dan iemand die ze onder andere omstandigheden geen tweede blik zou gunnen en wiens privéleven al reden genoeg is om voor op de vlucht te gaan?’

Bij sommige schrijvers doe ik toch wel een blij dansje als ik lees dat er weer een nieuw boek van hun hand verschijnt. Dat blije dansje deed ik zeker toen ik las dat Wendy Brokers weer een boek zou uitbrengen, en al helemaal toen ik las dat het een volgend verhaal (wel een standalone) in de reeks van ‘Baguette met jam voor twee’ en ‘Leven met een leugen’ is. Twee boeken die ik compleet stuk heb gelezen omdat ze zo goed zijn! Kan ‘Omkijken naar morgen’ het hoge niveau van de eerste twee boeken evenaren? Daar is maar één antwoord op: Ja!

In ‘Omkijken naar morgen’ duiken we in het verhaal van Femke, de ogenschijnlijke flierefluiter uit de eerste twee boeken die het leven niet zo serieus lijkt te nemen. Lijkt, want achter Femke gaat een verhaal schuil dat door merg en been gaat. Brokers laat ons in ‘Omkijken naar morgen’ kennismaken met de echte Femke, een krachtig personage die je vanaf de eerste pagina in je hart zult sluiten als een goede vriendin. Een personage waar je mee meeleeft, tegen zou willen zeggen dat het allemaal wel goedkomt! Iets wat alleen een geweldige schrijver voor mij voor elkaar krijgt. Brokers brengt ons zo dichtbij Femke dat we deelgenoot worden gemaakt van haar gedachtes, snappen waarom ze bepaalde dingen doet zoals ze ze doet.

‘Een prachtig, rauw verhaal!’

Brokers steekt het verhaal met een vlotte doch gedetailleerde pen in, waarmee ze direct de setting van het verhaal zet. ‘Kon iemand haar eens uitleggen waarom het haar vrijwel nooit lukte haar gedachten uit te schakelen, zelfs niet op momenten als deze’. Wat zich ontvouwt is een verhaal waarin veel aandacht is besteed aan de binnenwereld van de personages. Brokers brengt ons niet een verhaal dat zwaar rust op de uiterlijke kenmerken van mensen, maar een verhaal dat leunt op de binnenwereld van de personages. Een verhaal waar je als een magneet naartoe wordt gezogen omdat je zo wordt meegenomen in de gedachtes dat het wegleggen van dit boek bijna geen optie meer is. Dit is vooral toe te dichten aan de prachtige schrijfstijl van de schrijfster. Naast vlot en gedetailleerd is deze vooral rauw. Wat perfect past bij de beladen onderwerpen in het verhaal.

Want als er een ding is waardoor dit verhaal uniek aanvoelt en niet meer weg te leggen is, dan komt het wel door Brokers onderwerpkeuze. In ‘Omkijken naar morgen’ besteedt ze op een mooie, maar vooral rauwe wijzen aandacht aan beladen/heftige onderwerpen. De schrijfster laat zien wat verschillende heftige gebeurtenissen met iemand kan doen. Maar tegelijkertijd zitten er boodschappen tussen de regels die als een rode draad door het verhaal lopen, zoals ‘geloof in je eigen kracht’, ‘volg je intuïtie’ en ‘blijf trouw aan jezelf’. Het zijn deze boodschappen, onderwerpkeuze en de prachtige schrijfstijl van Brokers die van dit derde boek een verhaal maken om niet te vergeten.

Ik was vooraf benieuwd of dit boek net zo zou overtuigen als de eerste twee verhalen van Brokers en ik kan je zeggen: wat mij betreft heeft ze met ‘Omkijken naar morgen’ haar beste boek tot nu toe neergezet. Het verhaal is prachtig rond, rijk aan interessante personages maar straalt vooral door de pakkende schrijfstijl van de schrijfster. Ik ben fan!

Heb jij ‘Omkijken naar morgen’ ook gelezen? Laat weten bij de reacties wat jij van dit verhaal vindt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.