Recensie: ‘Onbreekbaar 2’, Lisette Jonkman

Twee maanden geleden konden we dan eindelijk genieten van Lisette Jonkman’s geweldige boekenserie Onbreekbaar op papier, toen het eerste deel verscheen. Nu, vol in de zomervakantie brengt ze ons het tweede deel, ‘Onbreekbaar – Onbegrensde liefde‘. Weet het net zo te overtuigen als het eerste deel?

Het zou bij scharrelen blijven. Vrienden met benefits. Dat hadden ze zich allebei voorgenomen, maar Ferdi en Abby moeten toegeven dat ze tot over hun oren verliefd zijn op elkaar. Ferdi zou dat het liefst van de daken schreeuwen, maar Abby wil het een beetje onder de pet houden – niet alleen vanwege haar snel ontluikende modellencarrière, maar ook vanwege haar gestoorde ex Tom. Toch wordt het in rap tempo serieuzer tussen hen. Net als zij zich wil overgeven aan haar gevoel, staat ze er onverwacht helemaal alleen voor.

Het lezen van de boeken van Lisette Jonkman voelt altijd als een feestje. Zo eentje met toeters en bellen, eindeloze lijnen met vlaggen, een zoete taart en je meest dierbare mensen om je heen. Een feestje waarvan je hoopt dat het tot in de late uren doorgaat en je na jaren nog met een glimlach op je gezicht aan terugdenkt. In ‘Onbreekbaar – Onbegrensde liefde’ brengt Jonkman dat feestje, en wat voor een feestje! Het tweede deel van deze knaller van een serie is wederom prachtig geschreven, zorgt voor tranen in je ogen van het lachen, maar ook vooral van de ontroering.

In ‘Onbreekbaar – Onbegrensde liefde’ gaan we verder waar het eerste deel is geëindigd. Abby is voor een klus in Amerika en Ferdi heeft zich weer helemaal op het studentenleven gestort. Hoewel de twee uit elkaars buurt blijven (letterlijk met duizenden kilometers tussen hen), blijkt de aantrekkingskracht toch nog erg sterk. Jonkman tekent het verhaal van Ferdi en Abby met haar vlotte pen wederom op in mozaiekvertelling. We lezen het verhaal vanuit zowel Abby’s als Ferdi perspectief. In het eerste deel was ik daar ook al razend enthousiast over, en ik kan je zeggen dat het in het tweede deel ook ontzettend goed werkt. Meerdere plottwisten zorgen er namelijk voor dat beide hoofdpersonen elkaar niet altijd begrijpen. Doordat het verhaal vanuit twee perspectieven is geschreven krijg je als lezer een inkijkje in hun gedachtes en word je helemaal bij het verhaal betrokken. Het mag dan ook een understatement zijn dat je als lezer snel zult meeleven met het verhaal. Ik zat er zo in dat ik meerdere malen hardop tegen het personage wilde vertellen wat ze moesten doen, dat ze de ander moesten bellen of juist afstand moesten nemen. Iets wat alleen een schrijver voor elkaar krijgt die het verhaal en haar personages door en door kent.

‘Een verhaal dat schittert door de vlotte, beeldende schrijfstijl van Lisette Jonkman’

Want ook in ‘Onbreekbaar – Onbegrensde liefde’ is het schrijfwerk van Jonkman weer om door een ringetje te halen. Ze neemt je met haar beeldende pen helemaal mee in de modellenwereld met Abby, maar duikt net zo makkelijk in het studentenleven van Ferdi. Je staat naast ze in de kroeg, gaat met ze mee op sollicitatiegesprek en naar bruisende feestjes. Hoewel de schrijfster bezit over een fijne beeldende pen doet dit geen afbreuk aan de vlotheid van het verhaal. Het verhaal bezit over een goede leesflow, waardoor het lastig is om het weg te leggen.

Dit is vooral ook toe te schrijven aan de prachtige onderwerpkeuze van Jonkman (waar ik helaas niet veel over kan vertellen, anders spoil ik het verhaal). Maar de schrijfster steekt dit boek op een rauwere manier in dan het eerste deel, door de onderwerpen die ze behandelt. Dit keer geen verhaal dat nog een randje sugar coating heeft, maar een verhaal dat op sommige momenten raakt tot op het bot. Vooral als Abby in een benarde situatie komt en Ferdi er niet voor haar is.

‘Onbreekbaar – onbegrensde liefde’ is wederom een prachtig verhaal. Het sprankelt door de vlotte en beeldende schrijfstijl van Jonkman. Raakt door haar onderwerpkeuze en is niet meer weg te leggen door de vele plottwisten in het verhaal. Dit verhaal is een feestje om te lezen!

Heb jij ‘Onbreekbaar – onbegrensde liefde’ ook gelezen? Laat weten bij de reacties wat jij van het verhaal vindt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.