Recensie: ‘Onbreekbaar – Op gevoel’, Lisette Jonkman

Komt het nog goed tussen Abby en Ferdi, of is hun relatie voorgoed voorbij? En hoe gaat het verder met Ferdi’s roerige studentenleven en Abby’s werk als model? Eindelijk komen we erachter in het derde deel ‘Op gevoel‘ van de ‘Onbreekbaar‘ serie van Lisette Jonkman! Maak je maar op voor de boekclimax der climaxen!

Abby en Ferdi zijn verleden tijd. Hij stort zich op zijn studie en de verenigingsmeiden; zij verhuist naar de andere kant van de wereld om professioneel model te worden. Ferdi heeft steeds meer het gevoel dat zijn leven een slecht toneelstuk is. Het verenigingsleven is niet wat hij ervan had gehoopt en hij heeft elke dag spijt van wat hij Abby heeft aangedaan.

Abby’s dagen bestaan uit sporten, fotoshoots, catwalkshows en eetschema’s. En ook in toenemende mate uit alcohol en drugs. Eenmaal terug in Nederland is ze vastbesloten om Ferdi uit de weg te gaan, en daarbij loopt ze onbewust recht in de armen van haar ex Tom. Ferdi en zij, dat is een droom uit het verleden. Maar daar denkt Ferdi anders over…

Als er één serie is waarvan ik niet kon wachten totdat ik het derde deel in handen had door de pakkende verhaallijn, het fijne schrijfwerk en de leuke personages, dan is het wel ‘Onbreekbaar’. Begin juli maakte ik kennis met de krachtige barvrouw Abby en de flierefluiter student Ferdi en sloot ik ze meteen in mijn hart, als twee goede vrienden. Dagenlang was ik aan de pagina’s gekluisterd om het verhaal tussen de twee te volgen en nu is dan eindelijk het laatste boek er: ‘Onbreekbaar – Op gevoel’. Weet het te overtuigen net zoals de eerste twee boeken? Daar kan ik alleen maar volmondig ‘ja’ op zeggen! Lisette Jonkman heeft wederom een geweldig verhaal neergezet en laat ook een andere kant van haarzelf zien.

In ‘Onbreekbaar – Op gevoel’ duiken we terug in het leven van Abby en Ferdi. Laatstgenoemde begint inmiddels aan het derde jaar van zijn studie en probeert over zijn gebroken hart te komen. Abby zit ondertussen aan de andere kant van de wereld waar ze haar carrière als model vormgeeft. Door verschillende omstandigheden komen de twee weer in elkaar leven en dat brengt een hoop spannende momenten naar het papier. Het derde deel van de populaire serie voelt als een warm bad. De personages, die Jonkman, in de vorige delen met verve heeft geïntroduceerd voelen als vrienden waar je weer mee om de tafel gaat zitten om even bij te kletsen. De band is er meteen, vanaf de eerste pagina pakt het verhaal. Dit is vooral toe te wijden aan de schrijfstijl van Jonkman. In de vorige boeken koos ze ervoor om per hoofdstuk van personage te wisselen. In ‘Onbreekbaar – Op gevoel’ laat ze een nieuw, prachtig staaltje schrijfwerk zien. Zo volgen we in de eerste hoofdstukken Ferdi. We zien hoe hij worstelt met de keuzes die hij in de vorige boeken heeft gemaakt, dat hij Abby mist. Over Abby zelf lezen we weinig, waardoor het gissen is hoe zij in de situatie staat.

‘Een geweldige afsluiting van een prachtige serie!’

Jonkman zorgt hiermee voor een spanningsopbouw waar je ‘u’ tegen zegt. Pas in het tweede deel van het verhaal lezen we hoe het met Abby gaat omdat er dan van perspectief wordt gewisseld. Deze tweeluik manier van schrijven zorgt er tevens voor dat je de personages nog meer leert kennen, nog dichter bij ze in de buurt komt. De schrijfster brengt iets vernieuwends naar de serie dat perfect werkt voor dit verhaal. En het mag inmiddels wat eentonig beginnen te klinken, maar de schrijfstijl van Jonkman is wederom om door een ringetje te halen. Het is uitermate vlot, met oog voor detail waardoor je als een magneet het verhaal in wordt gezogen. Dit is zo’n boek waar je ’s middags aan begint en pas weer opkijkt als het donker is omdat het haast niet mogelijk is om het weg te leggen.

‘Onbreekbaar – Op gevoel’ beschikt over dezelfde rauwe insteek qua onderwerpkeuze als de eerste twee boeken. Wat wederom zorgt voor ontroerende momenten, emotionele groei bij de personages die prachtig naar papier wordt vertaald en veel meeleef momenten. Dat tilt dit boek naar een heel nieuw niveau. De gelaagdheid zorgt voor een rond verhaal, dat staat als een huis en realistisch aanvoelt. Complimenten ook voor Jonkman dat ze dit verhaal binnen een maand tijd wist te schrijven!

‘Onbreekbaar – Op gevoel’ is een geweldige afsluiting voor de hele serie. Alle losse eindjes komen in één grote, pagina lange, climax bij elkaar vol spannende, liefdevolle en ontroerende momenten. Een verhaal en haar personages dat voelt als een mooie middag met vrienden waarin je verhalen deelt!

Heb jij ‘Onbreekbaar – Op gevoel’ ook gelezen? Laat weten bij de reacties wat jij van dit verhaal vindt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.