Recensie: ‘One in a Hundred Thousand’, Linni Ingemundsen

We hebben allemaal wel een moment gehad waarbij we erbij wilden horen, of dat nou vroeger op school was, tijdens een feestje of in je tienerjaren. Hoofdpersoon Sander uit het nieuwe boek ‘One in a Hundred Thousand‘ van Linni Ingemundsen maakt precies hetzelfde door, wat een krachtig verhaal oplevert dat je niet in de koude kleren gaat zitten.

Fifteen year old Sander wishes he was like everyone else. But he has Silver-Russell syndrome, a condition that affects one in a hundred thousand. It means he is smaller than all the other kids in school, a place where the biggest and the loudest get all the attention. Like Niklas.

Everyone thinks Niklas is cool and good-looking – except Sander. He doesn’t like the way Niklas brags, behaves like a jerk and lies. Niklas is one of life’s tall people and next to him, Sander always ends up feeling small. But Sander is different in more ways than one. He notices things other people miss, and he’s noticed something about Niklas…’ (Uitgegeven door Usborne)

Er zijn een aantal boeken die in ons collectieve lezersgeheugen zitten, boeken die aangrijpen door de prachtige verhaallijn of bijblijven door de interessante personages. Linni Ingemundsen brengt ons een nieuw verhaal dat zomaar eens een evergreen zou kunnen worden, ‘One in a Hundred Thousand’, een verhaal dat raakt maar daarnaast ook erg krachtig is.

Maak kennis met Sander, een vlotte tiener die lijdt aan het Silver-Russell syndroom. Een syndroom dat een op de honderdduizend mensen overkomt en waardoor je niet snel groeit. Sander is zijn hele leven al bezig met zijn lengte en heeft er alles voor over om te blijven groeien, anders dan stopt de medicatie in het ziekenhuis om dit te ondersteunen. Sander is een sterke, krachtige tiener, maar ook voor hem is het niet altijd makkelijk om om te gaan met de tegenslagen in zijn leven. Ingemundsen brengt ons een personage waar je vanaf de eerste pagina meteen een band mee opbouwt, iemand die een vriend wordt van de lezer en waar je samen mee op pad gaat. In deze coming-of-age ligt de nadruk daarnaast ook op het onderwerp ‘volwassen worden’. De schrijfster neemt je mee in dit proces en hoe dit voor Sander is. Ze brengt je dichtbij hem in de buurt door het verhaal vanuit de ik-vorm te schrijven en je ook mee te nemen in zijn gedachtes. Dit geeft het verhaal de nodige emotionele lading mee en maakt dat het raakvlakken heeft tussen de lezer en het hoofdpersonage.

‘Een verhaal dat nog een lange tijd bijblijft’

Ingemundsen’s schrijfstijl is pakkend vanaf de eerste pagina en vooral te omschrijven als vlot. Ze sluit haar taalgebruik goed aan op de doelgroep en weet een verhaal neer te zetten waar je doorheen vliegt. Maar het is haar onderwerpkeuze waardoor dit verhaal nog een lange tijd zal bijblijven, want jeetje wat weet deze schrijfster als geen andere hoe ze complexe onderwerpen naar het papier moet vertalen. Zo lezen we niet alleen hoe het is om te leven met een syndroom en hoe krachtig Sander is om zijn leven te leven zoals hij dat wil. Maar ook onderwerpen als huiselijk geweld en kindermishandeling komen in dit verhaal naar voren. Ingemundsen brengt deze onderwerpen met voorzichtigheid en respect waardoor het op geen een punt te zwaar wordt om erover te lezen. De schrijfster stipt aan hoe belangrijk deze onderwerpen zijn om bespreekbaar te maken en doet dit met verve.

‘One in a Hundred Thousand’ is wat mij betreft een ware evergreen, een boek dat ons collectieve geheugen ingaat door de pakkende verhaallijn, de onderliggende boodschappen die inspireren en de sterke personages. Een boek dat erom vraagt om herlezen te worden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.