Recensie: ‘One Night on the Island’, Josie Silver

Schrijfster Josie Silver wist onze romanliefhebbende harten te stelen met haar boek ‘One Day in December’. De schrijfster is dit voorjaar terug met wederom een pareltje dat straalt door haar prachtige schrijfstijl. Maak kennis met ‘One Night on the Island‘!

When the editor of her dating column asks her to marry herself on a remote Irish island – a sensational piece to mark Cleo’s thirtieth birthday – Cleo agrees. She’s alone but not lonely, right? She can handle a solo adventure. 

Cleo arrives at her luxury cabin to find a tall, dark, stubborn American who insists it’s actually his. Mack refuses to leave, and Cleo won’t budge either. With a storm fast approaching, they reluctantly hunker down together. It’s just one night, after all . . .‘ (Uitgegeven door Penguin UK).

Josie Silver, sinds ik haar boeken ‘One Day in December’ en ‘The Two Lives of Lydia Bird’ las ben ik helemaal verslingerd aan haar manier van verhaalvertelling. Silver weet als geen ander de balans te vinden tussen het vlot vertellen van een verhaal, details erin verwerken om je een goed beeld te geven van de omgeving van de personages, emoties met woorden kracht bij te zetten en dat allemaal te doen terwijl je wordt meegezogen in een prachtig verhaal. Dit voorjaar brengt ze ons het tranentrekkend mooi geschreven verhaal ‘One Night on the Island’, waar ze wederom een prachtig staaltje schrijfwerk laat zien.

In ‘One Night on the Island’ maken we kennis met Cleo. Door haar baas wordt ze naar een afgelegen eiland gestuurd in Ierland, waar ze met haarzelf moet trouwen. Nou heeft Cleo daar wel eens van gehoord, en veroordeeld ze er niemand voor, maar zelf ziet ze dat niet bepaald zitten. Overgehaald door de baas in kwestie reist ze af naar het eiland, en daar treft ze niet alleen een huwelijksritueel, maar ook een knappe, koppige, Amerikaan die haar het hart op hol brengt. Silver brengt ons een personage waar je vanaf de eerste minuut van houdt, iemand met het hart op de tong, die niet bang is om te zeggen wat ze denkt en heerlijk uitgesproken is. We worden dicht bij haar in de buurt gebracht doordat Silver het verhaal vanuit twee perspectieven opschrijft. Dat van Cleo en de knappe Amerikaan Mack. De schrijfster weet als geen ander hoe ze haar personages neer moet zetten en laat je niet alleen kennismaken met hen door hun eigen ogen, maar ook door de ogen van de ander. Wat je een mooi dynamisch verhaal oplevert, met uiteraard ook de nodige onverwachte momenten.

‘Liefdevol, pakkend en onwijs goed geschreven!’

Want als er een ding is waar Silver goed in is, dan is het wel dat ze de spanning tussen de personages perfect weet op te bouwen, plotwendingen daarin meeneemt, om vervolgens een einde op te leveren waar je alleen maar enthousiast op kunt reageren. De schrijfster kent haar lezers door en door en brengt ze ook met ‘One Night on the Island’ een verhaal dat precies in hun straatje ligt. Dit is ook zeker toe te schrijven aan de prachtige schrijfstijl van Silver, die wederom heerlijk vlot doch gedetailleerd is. We krijgen snelle scenes voorgeschoteld waarin het verhaal een vaart maakt, maar krijgen daarnaast ook vertragingen waarin we echt kennismaken met de personages. Dit levert een verhaal op dat een fijne leesflow heeft en moeilijk weg te leggen is.

‘One Night on the Island’ is daarnaast een mooi romantisch verhaal, waar je heerlijk kunt meezwijmelen met de ontluikende liefde tussen Mack en Cleo. Een verhaal voor de echte romanticus, die daarnaast ook houdt van humor, want ook dat is in het verhaal verwerkt. Ik kan dan ook niet anders zeggen dat ik wederom erg enthousiast ben over een boek van Josie Silver. Het is in één woord: prachtig!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.