Recensie: ‘Oorlogsdochter’ , Rhys Bowen

Hoever ga je om je familie te beschermen? En wat als je je vrienden misschien niet onvoorwaardelijk kunt vertrouwen? Twee centrale vragen in de nieuwe historische roman van Rhys Bowen ‘Oorlogsdochter‘, een intens, mateloos interessant verhaal dat je aan de pagina’s gekluisterd houdt.

‘Lord Westerham heeft vijf dochters die allemaal hun plek in de wereld proberen te vinden, terwijl de Tweede Wereldoorlog in alle hevigheid losbarst. Dochter Pamela werkt in het diepste geheim voor MI5 in Londen, terwijl haar zus Margot bij het Franse verzet betrokken raakt.

De rest van het gezin deelt hun landgoed met het leger en probeert het leven in het dorp op een zo normaal mogelijke wijze voort te zetten. Als ze een dreigend bericht ontvangen, worden alle verhoudingen echter op scherp gezet: het lijkt er namelijk op dat er een Duitse spion in hun midden is…’ (Uitgegeven door Xander Uitgevers, vertaald door Erica Feberwee)

De oorlog, een onderwerp dat we de laatste jaren steeds meer voorbij zien komen in boeken. Schrijfster Rhys Bowen voegt een pareltje van haar hand toe aan dit genre en brengt ons een verhaal over vijf zussen die proberen hun leven vorm te geven in oorlogstijd. En dat gaat zeker niet zonder slag en stoot, maar met veel veerkracht, doorzettingsvermogen en liefde!

Rhys neemt ons mee in het leven van de dochters van Lord Westerham, die allemaal zo hun eigen wensen, doelen en plannen in het leven hebben. Dochter Pamela is een ware rebel die strijd met het Engelse MI5 om de oorlog te winnen. Margot probeert vanuit Frankrijk haar steentje bij te dragen door in het verzet te gaan, terwijl de andere dochters van Westerham zich op in het dating-circuit storten. De schrijfster neemt ons mee naar een tijd waarin niemand te vertrouwen is, bontjes worden gesloten om te overleven en iedereen gaat voor eigen belang. Dit brengt veel omhoog in de personages, waar Rhys je dichtbij in de buurt brengt. Als een vogel hang je boven het verhaal en kijk je over de schouders van de personage mee. Vooral Margot en Pamela leren we op deze manier goed kennen. Want jeetje wat een bad ass meiden zijn dat. Je beleeft ieder spannend moment met ze mee, wilt het liefst meestrijden om hun doelen te behalen.

‘Oorlogsdochters’ is een pakkende historische roman, die raakt, overtuigt en je aan de pagina’s gekluisterd houdt!

‘Oorlogsdochters’ is een product van de verbeelding, met de werkelijkheid als inspiratiebron waardoor het boek hyper realistisch aanvoelt. Dit komt niet alleen doordat Rhys mensen opvoert die ook echt hebben geleefd, of gebaseerd zijn om mensen die hebben geleefd, maar vooral ook door de onderwerpen die ze behandeld. Zo schuwt ze er niet van terug om een licht te schijnen op bijvoorbeeld vrouwenonderdrukking. Ook krijgen we een inkijkje in het werk van de inlichtingendiensten in de oorlog, zien we wat de wantrouw in deze situatie met mensen doet en de weerslag van het verliezen van een dierbare. Hoewel deze zwaardere onderwerpen worden behandeld, is het verhaal goed in balans. Je leest de schrijnende, schokkende gebeurtenissen van de oorlog, maar daarnaast ook het leven van de dochters dat ze zo goed mogelijk door proberen te laten gaan. Vooral bij de overige drie dochters komt dit goed naar voren. Zij zijn op zoek naar de liefde, wat voor een luchtige noot in het verhaal zorgt.

Rhys schrijfstijl is heerlijk vlot, met oog voor details. Ze omschrijft de situaties waar de dames in verzeild raken met veel precisie waardoor je het idee hebt dat je met ze over de straten loopt, gebouwen betreedt. Een prachtige manier om je echt mee te nemen in het verhaal. Daarnaast weet de schrijfster als geen ander hoe ze de spanning goed moet opbouwen in het verhaal. Meermaals zat ik op het puntje van mijn stoel om erachter te komen hoe het verhaal verder zou lopen. Complotten zijn aan de orde van de dag en ook een spannende gebeurtenis aan het begin van het verhaal zal je lang bezighouden. ‘Oorlogsdochters’ is een pakkende historische roman, die raakt, overtuigt en je aan de pagina’s gekluisterd houdt!’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.