Recensie: Oorsprong, Dan Brown

Robert Langdon is terug! Dan Brown bracht afgelopen maand alweer zijn achtste boek uit, dit keer neemt hij ons mee naar Spanje waar ‘geesteskind’ Langdon weer voor veel raadsels komt te staan.

‘Robert Langdon, hoogleraar kunstgeschiedenis en symboliek, bezoekt het hypermoderne Guggenheim-museum in Bilbao voor een belangrijke onthulling van een ontdekking die de wetenschap voor altijd zal veranderen. De gastheer van de avond is Edmond Kirsch, een veertigjarige miljardair en futurist wiens oogverblindende hightech uitvindingen en gewaagde uitspraken hem wereldberoemd hebben gemaakt. Maar de nauwkeurig georkestreerde avond barst plotseling uit in chaos, waardoor Kirsch’ waardevolle ontdekking voorgoed dreigt te verdwijnen. Duizelig en geconfronteerd met een directe dreiging, ontsnapt Langdon uit Bilbao, samen met de elegante museumdirecteur Ambra Vidal. Ze vluchten naar Barcelona, gehaast op zoek naar een cryptisch wachtwoord dat Kirsch’ geheim kan ontsluiten. Langdon en Vidal zoeken hun weg door de donkere gangen van verborgen geschiedenissen en extreme religies, terwijl ze een gekwelde vijand moeten ontwijken die zijn alwetende macht rechtstreeks aan het Spaanse koninklijk huis lijkt te onttrekken – en die voor niets zal wijken om Edmond Kirsch tot zwijgen te brengen.
Moderne kunst en raadselachtige symbolen manifesteren zich veelvuldig in het spoor dat ze volgen, en Langdon en Vidal ontdekken aanwijzingen die ze uiteindelijk oog in oog brengen met Kirsch’ schokkende ontdekking. En met de adembenemende waarheid die ons zo lang is ontgaan…’

Verrassend, goed geschreven en vooral erg van deze tijd. Het zijn drie dingen die meteen opkomen na het lezen van ‘Oorsprong‘. Dan Brown heeft weer een boek neergezet zoals we dat van hem verwachten. Het is spannend, zit vol onverwachtse plot twisten en sterke personages. Daarnaast is Brown met dit boek een andere weg ingeslagen. Vragen als: ‘Waar komen we vandaag?’ en ‘Waar gaan we naartoe?’, staan centraal. Brown zet je aan het denken en voorziet je daarbij gelijkertijd van belangrijke historische informatie. Dit maakt van ‘Oorsprong’ meer dan alleen een thriller, je hebt het gevoel dat je al lezende leert over religie en wetenschap.

In ‘Oorsprong’ waan je jezelf in Barcelona, lijkt het net alsof je in de prachtige basiliek Sagrada Familia staat en maak je kennis met het Guggenheim in Bilbao.

 

Wat de boeken van Brown altijd zo goed maakt is de tijd die hij steekt in het onderzoeken van de plaatsen waar hij zijn personages naartoe stuurt. In ‘Oorsprong’ waan je jezelf in Barcelona, lijkt het net alsof je in de prachtige basiliek Sagrada Familia staat en maak je kennis met het Guggenheim in Bilbao. Ook als je nog nooit in Spanje bent geweest word je door Browns gedetailleerde manier van schrijven zo het verhaal in getrokken. Het is dan ook moeilijk om het weg te leggen.

In ‘Oorsprong’ komt alles samen wat nodig is voor een goed boek: spanning, goed uitgedachte personages en een geweldige schrijfstijl. Dan Brown heeft weer een boek neergezet dat zeker niet mag ontbreken in je boekenkast. Ook complimenten aan vertalers Erica Feberwee en Yolande Ligterink voor de geweldige vertaling.

Heb jij ‘Oorsprong’ ook gelezen? Laat bij de reacties weten wat jij van dit boek vindt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.