Recensie: ‘Op goed geluk’, Jenny Colgan

The Queen of feelgood is back! Jenny Colgan brengt ons een nieuw pareltje van haar hand ‘Op goed geluk’! We krijgen een inkijkje in het leven van bibliothecaresse Nina, die haar hele leven omgooit om haar droom na te jagen. Romantiek, humor en boeken alom!

Bibliothecaris Nina weet precies wat mensen moeten lezen. Op goed geluk maakt ze een keuze: welk boek helpt tegen liefdesverdriet en welk verhaal de eenzaamheid kan verjagen. Maar als de bibliotheek sluit en Nina werkloos wordt, helpen boeken haar ook niet. Of toch wel? Nina opent haar eigen, heel bijzondere boekwinkel: ze rijdt met een boekenbus door de Schotse Hooglanden. Maar een happy end is in het echte leven ietsje ingewikkelder dan in een roman. Gelukkig is er de ietwat knorrige, maar heel aantrekkelijke huisbaas die haar steeds redt uit de zoveelste noodsituatie.’ (Uitgegeven door L.S. Amsterdam, vertaald door Els van Son).

Wanneer er een nieuw boek uitkomt van Jenny Colgan, maakt mijn feelgood liefhebbende hart toch altijd wel een sprongetje. Colgan staat bekend om haar op en top feelgood boeken, waar je niet alleen kennismaakt met één interessant hoofdpersonage maar ook met de mensen om haar heen. Een omschrijving die ook helemaal opgaat voor ‘Op goed geluk’, het eerste deel van haar nieuwe serie. Een verhaal met een idyllische sfeer, vol kleurrijke personages en uiteraard een grote passie voor boeken!

De bibliotheek waar bibliothecaresse Nina werkt wordt omgevormd tot een sociale hub, waar boeken naar de achtergrond verdwijnen en computers meer de overhand krijgen. Een ware nachtmerrie voor boekenliefhebber Nina en al helemaal als blijkt dat haar baan daardoor op de tocht komt te staan. Tijd om de teugels zelf in handen te nemen en haar langgekoesterde droom van het beginnen van een eigen boekhandel na te jagen. Colgan zet met Nina een interessant personage neer, waar veel lezers zich in zullen herkennen. Ze staat aan de vooravond van het nemen van een grote stap, voelt zich onzeker en heeft tegelijkertijd ook veel zin om te gaan beginnen. Iets wat we allemaal wel eens mee hebben gemaakt als we aan de start stonden van een nieuw begin. Colgan brengt je dichtbij Nina door het verhaal vanuit het hij/zij perspectief te beschrijven en je echt mee te nemen in haar gedachtes. Vanaf de eerste pagina had ik het idee dat ik een verhaal aan het lezen was over een goede vriendin, iets dat de schrijfster in al haar boeken weet te bewerkstelligen. Die onbreekbare band die ontstaat tussen personage en lezer, waarbij je juicht op de momenten dat het personage een doel behaalt, en je een traantje laat als er verdrietig nieuws komt. Dat maakt de boeken van Colgan zo immens goed, haast alsof je zelf onderdeel uitmaakt van het verhaal.

‘Pakkend, vol kleurrijke personages en op en top feelgood!’

De schrijfstijl van Colgan is zoals we inmiddels van haar gewend zijn, lekker vlot met hier en daar oog voor detail. Ze weet vanaf de eerste pagina meteen te pakken met een ijzersterke eerste zin: ‘Het probleem van positieve dingen in het leven is dat ze zich vaak vermommen als iets afschuwelijks.” Meteen wordt de aandacht getrokken voor de rest van het verhaal, dat zich ontvouwt in een eveneens prachtige schrijfstijl. Maar wat dit boek voor mij het weer een echte Colgan maakt is dat cosy, gezellige gevoel dat je ervan krijgt door de kleurrijke personages in het verhaal. De schrijfster voert in ‘Op goed geluk’ weer een scala aan pakkende personages op met zo hun eigen achtergrond. Dit maakt dat het verhaal rijk aanvoelt, je kennismaakt met iedereen en een goed beeld krijgt van het wel en wee van het dorp.

‘Op goed geluk’ is een heerlijke feelgood die je uren leesplezier zal opleveren. De sprankelende schrijfstijl van Colgan, de pakkende verhaalinsteek en de herkenbaarheid en realisme in het verhaal maken dit een boek om in weg te duiken en een momentje voor jezelf te creëren. En wie weet inspireert het je ook om je eigen dromen na te jagen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.