Recensie: ‘Overtuiging’, Jane Austen

Als je een boekliefhebber vraagt om een schrijfster te noemen die de meest romantische boeken schrijft, dan zullen velen ‘Jane Austen’ noemen. De immens populaire schrijfster schreef romantische boeken met een vleugje feminisme, dat voor 1800 toch wel heel erg revolutionair was (toen kwamen haar boeken uit). Uitgeverij Rainbow brengt de verhalen van Austen opnieuw tot leven in adembenemend mooie, collector’s edities. Afgelopen december maakte ‘Overtuiging‘ haar opwachting, en wauw wat een geweldige cover en prachtig verhaal!

In Overtuiging komt Anne Elliot na zeven jaar haar vroegere verloofde Wentworth weer tegen. Onder druk van familie en vrienden heeft ze destijds met hem gebroken. Inmiddels hebben ze beiden een relatie met een ander, maar de liefde blijkt nog even sterk te zijn. Zo sterk dat kapitein Wentworth Anne een huwelijksaanzoek doet. Voordat ze elkaar echter in de armen kunnen sluiten zullen ze hun eigen overtuigingen, en die van iedereen om hen heen, overboord gooien.‘ (vertaald door Elke Meiborg)

De boeken van Jane Austen, ik lees ze toch zeker eens per jaar (als het niet vaker is haha). Haar schrijfstijl is zo poëtisch, bloemrijk, heerlijk om te lezen. Daarnaast geeft Austen woorden aan de meest romantische verhalen, waarin hoffelijkheid en verlangen op een dunne lijn balanceren. Hoewel ik bekend ben met de verhalen van de schrijfster, had ik ‘Overtuiging’ (in het Engels bekend als Persuasion) nog niet gelezen. Boy oh boy was I in for a treat! ‘Overtuiging’ is heerlijk romantisch, pakkend en bezit over een aantal zeer kleurrijke personages waardoor stoppen met lezen haast niet mogelijk is.

In ‘Overtuiging’ maken we kennis met Anne Elloit, de jongste telg van de familie Elloit. Na het overlijden van haar moeder blijft ze achter met haar narcistische vader en twee zussen waarvan de ene het evenbeeld van haar vader lijkt te worden en de ander snel trouwt en het huis verlaat. Het enige wat Anne heeft is Wentworth, de man waar ze hotel de botel verliefd op is. Alleen is hij niet vermogend genoeg voor haar familie en wordt ze gedwongen om afstand van hem te nemen. Maar het hart gaat zo haar eigen weg, als de twee elkaar na zeven jaar weer tegenkomen blijkt hun band nog steeds erg sterk. Austen zet met Anne een fijn personage neer om je mee te nemen in de wereld van 1800, met haar wervelende romances, hoffelijkheid, listige plannen en huwelijken die worden gesloten om hoger in rang te komen. Door het verhaal vanuit een hij/zij-perspectief te schrijven hang je als een vogel boven het verhaal en krijg je over iedereen iets mee. Maar het is vooral Anne die opvalt en waarbij de schrijfster je net iets meer in de buurt brengt. Doordat haar emoties met verve naar het papier zijn vertaald voel je haar worstelingen, wanhoop en onmacht. Dat Anne dan ook snel een vriendin van de lezer wordt is een understatement. Het liefst zou je naast haar gaan staan en haar helpen bij het maken van keuzes.

‘Een prachtig editie van een verhaal waarin de schrijfstijl van Jane Austen straalt als nooit tevoren!’

Austen bracht dit verhaal in 1800 uit, maar het staat nog steeds als een huis. Vooral door haar adembenemend mooie schrijfstijl: zo bloemrijk, haast poëtisch te noemen en perfect voor het verhaal. Zo schrijft ze: “Hij was nu gerechtigd om een aanzoek te doen aan de dochter van een dwaze, spilzieke barones, die niet over voldoende principes of verstand beschikte om zich te handhaven in de situatie waarin de voorzienigheid hem ooit had geplaatst…” (Complimenten hierin ook voor vertaler Elke die de woorden van Austen geweldig heeft vertaald naar het Nederlands en het verhaal nog meer tot leven weet te brengen). Austen heeft iets bijna Shakespeare achtigs over zich, al is haar schrijfstijl wel toegankelijker voor het grote publiek. Ze weet te verrassen met haar woordkeuze, die ze met veel zorgvuldigheid inzet om het verhaal zo beeldend, pakkend en romantisch mogelijk te vertellen.

Jane Austen staat op menig favoriete romanschrijfsters lijstje bovenaan en dat blijft ze wat mij betreft ook op die van mij. ‘Overtuiging’ is een parel van de hand van Austen. Een verhaal dat rijk is aan personages, verhaallijn en wederom laat zien hoe prachtig de schrijfstijl van deze schrijfster is. Een verhaal om bij weg te zwijmelen en nog lang te koesteren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.