Recensie: ‘People We Meet on Vacation’, Emily Henry

Emily Henry, de koningin van de feelgood boeken is terug! Henry brengt ons altijd heerlijk romantische verhalen, met veel laugh out loud momenten en geweldige oneliners. Dit voorjaar bundelen uitgeverij The House of Books en bol.com hun krachten om een Nederlandstalige unieke, speciale editie uit te brengen van ‘People We Meet on Vacation‘! Het razend bekende verhaal wordt geroemd op bookstagram en booktok, tijd voor een recensie.

Poppy en Alex. Alex en Poppy. Ze hebben niets gemeen. Zij is impulsief. Hij is bedachtzaam. Zij heeft een onverzadigbare reislust. Hij blijft liever thuis met een boek. En toch zijn ze de allerbeste vrienden. Het grootste deel van het jaar wonen ze ver uit elkaar – zij in New York en hij in hun geboortedorpje – maar elke zomer gaan ze samen op vakantie. Tot het één zomer helemaal misloopt en ze elkaar niet meer spreken…

Nu zit Poppy in een sleur. Als iemand vraagt wanneer ze voor het laatst echt gelukkig was, antwoordt ze zonder twijfel dat het die noodlottige, laatste zomer met Alex was. En dus besluit ze haar beste vriend te overtuigen om nog één keer samen op vakantie te gaan en alles bij te leggen. Wat zou er mis kunnen gaan?‘ (Uitgebracht door The House of Books, vertaald door Erica Disco)

Engelstalige boeken, ik lees ze met heel veel plezier. Maar het lezen van een boek in je eigen moedertaal blijft toch altijd speciaal. Uitgeverij The House of Books brengt ons al jaren mooie vertalingen en daar mogen ze er nu weer eentje aan toevoegen met ‘People We Meet on Vacation’. Voor dit boek zijn ze de samenwerking aangegaan met Bol.com, waar het boek exclusief te koop is. Bol.com wil boeken lezen voor iedereen toegankelijk maken, ook voor mensen die geen Engels lezen. Omdat Engelstalige boeken vaak goedkoper zijn, hebben ze ervoor gekozen om het boek te verkopen voor 10 euro. Een geweldige samenwerking! En dan nu naar de recensie (let op, er kunnen wat spoilers inzitten).

In ‘People We Meet on Vacation’ maken we kennis met Poppy. Voor Poppy is er niets fijner dan samen met haar jeugdvriend Alex op vakantie gaan, iets waar ze ieder jaar naar uitkijkt. Hoewel de twee een hele andere insteek hebben en van elkaar verschillen als dag en nacht, weten ze altijd samen het grootste plezier te beleven. Tot een vakantie die alles verandert. Het contact wordt verbroken en Poppy is nog nooit zo ongelukkig geweest in het leven. Tijd voor actie! Henry brengt ons weer een heerlijk hoofdpersonage om te volgen. Iemand met het hart op de tong, die niet bang is om haarzelf uit te spreken, maar toch ook heel kwetsbaar is. De schrijfster laat ons kennismaken met Poppy en Alex door de vakanties die ze in het verleden samen hebben beleefd, terwijl je hun huidige vakantie samen volgt. Je wordt deelgenoot gemaakt van hun bruisende vriendschap, die wordt gecomplimenteerd door een gevoel van wederzijds respect. Je ziet voorzichtig aan de eerste stappen gezet worden naar een relatie die verder gaat dan vriendschap. Henry maakt je prachtig onderdeel van het verhaal door het vanuit de ik-vorm op te tekenen, waarbij we door de ogen van Poppy naar de situaties kijken. We worden meegenomen in haar gedachtes, waarin ze net zo’n flapuit is als in de dialogen. Dat Poppy dan ook snel als een vriendin van de lezer zal voelen mag een understatement zijn.

‘Romantisch, humorvol en geweldig geschreven!’

Over de schrijfstijl van Henry kunnen we na zoveel boeken eigenlijk wel kort zijn: wat is het weer geweldig! Henry weet de juiste balans te vinden tussen het vlot vertellen van een verhaal en het geven van genoeg details om je er helemaal in mee te trekken. Waarbij ze een mooie beeldende manier van schrijven laat zien die het moeilijk maakt om het verhaal we te leggen. Daarnaast heeft de schrijfster dit verhaal weer heerlijk doorspekt met humor. Meermaals zat ik met tranen in mijn ogen van het lachen op de bank te lezen. Onder andere wanneer een personage een Tinder-account aanmaakt en daar een complete samenvatting van zijn leven geeft. Henry laat daarbij ook weer zien dat ze de queen van de oneliners is die je het liefst het hele boek zou highlighten om ze ergens een keer in het echte leven te gebruiken. En dan nog het laatste punt om te behandelen van het boek: liefde! Ik ben een sucker voor liefde waarin vrienden naar lovers gaan en Henry weet dit op een pakkende manier naar het papier te vertalen, waarbij het boek niet voorspelbaar voelt. De chemie tussen Alex en Poppy spat van de pagina’s en zorgt dat je echt hoopt dat ze bij elkaar gaan komen.

‘People We Meet on Vacation’ is niet alleen een prachtig boek door de unieke, speciale editie die is uitgegeven, het verhaal dat het huist is een waar feestje om te lezen. Het is heerlijk romantisch, humorvol en intens goed geschreven!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.