Recensie: ‘Percy Jackson and the Olympians’

Fantasy liefhebbers zullen er een lange tijd naar hebben uitgekeken, de release van ‘Percy Jackson and the Olympians‘. Disney heeft het pakkende verhaal van schrijver Rick Riordan vertaald naar een bruisende serie die je op het puntje van je stoel houdt! Uitgeverij van de boeken Best of YA Books steekt het bekende verhaal in een toepasselijk nieuw jasje met ‘Percy Jackson and the Olympians: De Bliksemdief‘. Tijd om beide te bespreken, want we hebben hier zeker te maken met hoogstaand werk waar het hart van iedere fantasy liefhebber harder van gaat kloppen!

Als er één boekenserie is die de afgelopen jaren een echte evergreenstatus heeft gekregen, dan is het ‘Percy Jackson’ wel. Alweer bijna twintig jaar geleden verscheen het eerste boek en sinds dat jaar is menig fantasieliefhebber verslingerd geraakt aan het verhaal over de jonge held Percy Jackson. De boeken hebben we stukgelezen, de gelijknamige films grijs gedraaid, maar Disney neemt het nog een stapje verder! Op 20 december was het dan eindelijk zover: de gelijknamige serie verscheen op Disney Plus en ik kan je zeggen: deze wil je zeker niet missen!

We volgen in ‘Percy Jackson and the Olympians’ de jonge jongen Percy, een echte underdog op school die te maken heeft met flink wat pesterijen. Maar dat niet alleen. Onze jonge held heeft last van waanbeelden die hem dingen vertellen die hij niet kan duiden, zoals een vliegend paard op een dakrand die alleen hij kan zien. Wanneer zijn moeder hem vertelt dat het geen waanbeelden zijn maar hij een halfgod is, die wordt gezocht door een aantal bloeddorstige monsters, verandert het leven van Percy voorgoed. Hij maakt onderdeel uit van een alles overstijgend iets en moet een aankomende oorlog proberen te stoppen. Tijd voor Percy om een aantal, net zo getalenteerde, vrienden om zich heen te verzamelen en gezamenlijk ten strijden te trekken. Al lijkt dat allemaal makkelijker dan gedacht.

Disney brengt ons een waar visueel spektakel met ‘Percy Jackson and the Olympians’. Van gevaarlijke beesten die levensecht lijken en je de stuipen op het lijf jagen, tot acties scenes in auto’s waardoor je hart vanzelf harder begint te kloppen! We beginnen de serie echter met een aantal ogenschijnlijke rustige momenten, waarbij we kennismaken met Percy en al iets meekrijgen over de Griekse mythologie, om vervolgens in een aaneenschakeling van actie en spanning terecht te komen. Een pakkend begin, dat staat als een huis door de scenes die elkaar in rap tempo opvolgen. De consistente factor daarin zijn de acteur die een prachtig staaltje acteerwerk neerzetten. Walker Scobell kruipt in de huid van de jonge held en zet vanaf het eerste moment een overtuigende rol neer. Hij neemt ons mee in het verhaal van Percy, ontroert ons door zijn talent voor het overbrengen van emoties en sleurt ons net zo makkelijk mee in de vele actiemomenten waar hij zich met volle overgave in stort. Disney brengt ons een scala aan getalenteerde jonge talenten, net zoals Walker, maar laat ook een aantal gevestigde namen de revue passeren. Zo was ik zeer onder de indruk van het emotionele en ontroerende acteerwerk van Lance Reddick, die de rol van een wijze professor voor Percy op zich neemt. De warmte waarmee hij dit doet zal iedere kijker bekoren.

Naast een geweldige cast beschikt ‘Percy Jackson and the Olympians’ over een dito zo goede verhaallijn. Met een serie gebaseerd op een immens populair verhaal mag je ook niet anders verwachten, maar Disney overtreft zichzelf met deze serie. De Griekse mythologie, de prachtige overlopen in het verhaal die naadloos op elkaar aansluiten en de grote aandacht voor het nauwkeurig brengen van het verhaal achter Percy maken het een waar feestje om naar te kijken. Een feestje waarbij de boeken zeker eer aan zijn gedaan. De dialogen zijn spot on, de karakters zijn precies zoals je ze inbeeld bij de boeken en de verhaallijn blijft over het grote deel intact. Ik ben dan ook meer dan positief verrast door ‘Percy Jackson and the Olympians’ en kan niet wachten om de nieuwe afleveringen te gaan bekijken! Iedere woensdag verschijnt er een nieuwe.

‘Percy Jackson and the Olympians: De Bliksemdief’ (Boek)

Met het verschijnen van de gelijknamige serie brengt uitgeverij Best of YA Books ook een vernieuwde editie van het boek van Rick Riordan uit, en wat een prachtig exemplaar is het geworden. Met een mysterieuze drietand op de voorkant worden met meteen nieuwsgierig gemaakt naar het verhaal aan de binnenkant, en wat voor een verhaal!

‘Percy Jackson staat op het punt om van school getrapt te worden – wat lang niet zo’n grote verrassing is als je misschien denkt. Het is wél verrassend dat zijn wiskundelerares vleugels blijkt te hebben, zijn beste vriend geitenpoten, en hijzelf een Griekse god als vader. In Kamp Halfbloed wordt Percy getraind in alles wat een halfgod moet kunnen. Als hij ervan beschuldigd wordt de bliksemschicht van Zeus gestolen te hebben, hebben Percy en zijn vrienden maar tien dagen de tijd om zijn onschuld te bewijzen om oorlog te voorkomen.’ (Vertaald door Marce Noordenbos).

Rick Riordan, de schrijver die de harten van veel kinderen en jongeren wist te veroveren met de serie over de halfgod Percy Jackson brengt ons met dit eerste deel een prachtige introductie op de serie waar we allemaal zo van zijn gaan houden. Met zijn vlotte, humorvolle manier van schrijven weet hij een verhaal neer te zetten waarbij wegleggen geen optie meer is. Riordan brengt ons een verhaal dat aangeschakelde actie is, maar weet daarbij de verdieping op te zoeken met het hoofdpersonage. Door het verhaal vanuit de ik-vorm op te schrijven, krijgen we een goed beeld van wie Percy is en worden we deelgenoot gemaakt van zijn gedachtes. Hierdoor wordt meteen een warme band geschept tussen personage en lezer, die gedurende het boek alleen maar hechter wordt. Ik wilde meejuichen wanneer het goed ging met Percy of een arm om zijn schouder slaan wanneer hij het moeilijk had. Iets dat alleen gecreëerd kan worden door een schrijver die met grote nauwkeurigheid en passie een verhaal brengt.

De serie en het boek complimenteren elkaar mooi. Waar we in de serie in een rap tempo door het beginverhaal van Percy worden geleid, logischerwijs want er is ook veel te vertellen. Wordt daar in het boek wat meer de tijd voor genomen. Het is dan ook zeker aan te raden om zowel de serie te kijken als het boek te lezen, want gezamenlijk zorgen ze voor ware Percy Jackson magie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.