Recensie: ‘Powerful Woman’

Vrouwen hebben een belangrijke rol gespeeld (en spelen nog steeds) in de geschiedenis van de kunst. Niet alleen doordat ze graag geschilderd werden door schilders, maar ook doordat ze zelf de schilders waren, door het activisme dat ze laten zien en de groepen die ze hebben gevormd. Deze geschiedenis wordt gevangen in de prachtige puzzel van Studio Lisa en Bis Publishers met de toepasselijke naam ‘Powerful Woman‘, waarmee vrouwen in kunst worden gevierd!

‘Explore the amazing world of art with the 1000-piece Powerful Women Puzzle! It showcases women bringing their stories to life. This puzzle isn’t just about putting the pieces together; it’s a joyful celebration of women’s significant contributions to art history. Inside the package, you’ll find a leaflet with fascinating insights into women’s remarkable role in shaping the art world. Based on the popular Powerful Women Affirmation Deck, this puzzle highlights the strength and resilience of incredible women. It’s a fantastic combination of fun and learning, allowing you to dive into the inspiring journeys of female artists who have impacted the art scene.’ (Bis Publishers).

Puzzelen, ik hou ervan! En zeker in deze tijd dat de dagen weer korter worden, het buiten guur weer is en je het liefst de hele dag binnen wilt blijven. Bis Publishers bracht recent samen met Studio Lisa een wel hele mooie puzzel uit die perfect is voor deze tijd van het jaar en bij iedere feminist deze winter op tafel moet liggen om in elkaar te puzzelen. Maak kennis met ‘Powerful Woman’, een prachtige puzzel met een krachtige boodschap!

Vrouwen hebben altijd een grote rol gespeeld in de kunst. Waar vrouwen in eerste instantie werden ingezet als muse of model, begonnen ze in de renaissance steeds meer hun eigen terrein te veroveren. Hoewel ze nog steeds onder flinke restricties stonden, ze mochten niet naar de kunstacademie en mochten geen modellen schilderen, kwamen hun talenten steeds meer naar voren. Lisa den Teuling schrijft erover op de grote poster die bij de puzzel zit, waarop ze de geschiedenis van vrouwen in kunst blootlegt. Deze gebeurtenissen vormden de basis voor de puzzel. En wat voor een! De vrijwel geheel roze puzzel is een plaatje om te zien met highlights uit de geschiedenis van de kunst. Zo neemt Den Teuling ons mee naar de Guerilla Girls die in 1989 de kunstwereld op zijn kop zetten met posters waarop ‘Moeten vrouwen naakt zijn om in het Met te komen’ stond. Daar tegenover op de puzzel zien we de eerste vrouwen die als godinnen werden afgebeeld op kunstwerken van mannen. Om vervolgens iets omlaag te gaan waar we het eerste beeld zien van een vrouwensociety die werd opgericht om vrouwen een platform te geven om hun kunst te laten zien. Krachtige milestones die door Den Teuling op een magische manier worden gevangen in de puzzel.

Den Teuling brengt ons een puzzel met een boodschap, die je in alle elementen terug ziet komen. Het is haar prachtige illustratiewerk die het een visueel spektakel maakt, waardoor je de puzzel haast zou willen inlijsten om hem aan de muur te hangen. ‘Powerful Woman’ is wel een puzzel die een ietwat hogere moeilijkheidsgraad heeft dan we van de reguliere puzzels zijn gewend. Doordat het een bijna geheel roze puzzel is, is het even zoeken waar je alle stukjes moet plaatsen. Nou moet ik zeggen dat ik dat alleen maar leuk vind en het voor mij geen afbreuk doet aan het puzzelen, maar voor wie een puzzel graag binnen twee uur in elkaar wil hebben zitten kan het een uitdaging worden.

Ik ben meer dan positief verrast door deze prachtige puzzel. De boodschap die erachter zit, het vieren van de vrouw in kunst, maakt het voor mij alleen maar meer indrukwekkend! Ik kan niet wachten om de puzzel snel nog eens in elkaar te zetten!

1 Comment

Add Yours

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.