Recensie: ‘Pumpkin’, Julie Murphy

Schrijfster Julie Murphy zette haarzelf in 2015 flink op de kaart met ‘Dumplin’, een intens mooi verhaal dat door veel YA-liefhebbende boekenlezers met open armen werd ontvangen. Dit jaar brengt de schrijfster ons een nieuw verhaal dat je wederom aan de pagina’s gekluisterd houdt ‘Pumpkin’.

Waylon Russell Brewer is a fat, openly gay boy stuck in the small West Texas town of Clover City. His plan is to bide his time until he can graduate, move to Austin with his twin sister, Clementine, and finally go Full Waylon so that he can live his Julie-the-hills-are-alive-with-the-sound-of-music-Andrews truth.

So when Clementine deviates from their master plan right after Waylon gets dumped, he throws caution to the wind and creates an audition tape for his favorite TV drag show, Fiercest of Them All. What he doesn’t count on is the tape getting accidentally shared with the entire school. . . . As a result, Waylon is nominated for prom queen as a joke. Clem’s girlfriend, Hannah Perez, also receives a joke nomination for prom king.

Waylon and Hannah decide there’s only one thing to do: run—and leave high school with a bang. A very glittery bang. Along the way, Waylon discovers that there is a lot more to running for prom court than campaign posters and plastic crowns, especially when he has to spend so much time with the very cute and infuriating prom king nominee Tucker Watson. Waylon will need to learn that the best plan for tomorrow is living for today . . . especially with the help of some fellow queens. . . .’ (Uitgegeven door Harper Collins USA)

Toen ik voor het eerst kennismaakte met een boek van Julie Murphy werd ik meteen geraakt door de intense verhaallijn, de prachtige gelaagdheid en de immens krachtige personages die worden opgevoerd. Na meerdere boeken van de schrijfster te hebben gelezen weet ik inmiddels dat haar boeken dit allemaal hebben en ik kan je zeggen: she did it again! Murphy brengt ons wederom een prachtig verhaal waarbij de tranen over je wangen zullen biggelen van zowel het lachen als door ontroering.

In ‘Pumpkin’ volgen we het verhaal van Waylon, die er dag in dag uit naar uitkijkt om na de middelbare school eindelijk zijn leven echt te beginnen door met zijn tweelingzus te verhuizen uit het kleine dorpje waar ze wonen. Waylon is homoseksueel en heeft een voorliefde voor drag queens, is heerlijk zichzelf en straalt een mooie kracht uit die inspireert. Zijn klasgenoten nomineren hem voor de grap als koningin van het eindbal, nadat een auditievideo van Waylon rondgaat op school. Helemaal op zijn Waylon’s besluit hij de nominatie aan te nemen en een de middelbare schooltijd met een klapper af te sluiten.

Boy oh boy wat heeft Murphy weer een krachtig en intens mooi personage neergezet met Waylon. Iemand die een immense kracht uitstraalt, staat voor zijn overtuigingen en iedere dag ten volle leeft. Iemand om naar op te kijken en van te leren. Murphy heeft het vermogen om ons ‘menselijke’ personage te presenteren die zowel krachtig als kwetsbaar zijn, dit doet ze ook met Waylon. We volgen een jongen naar volwassenheid, die precies weet wat hij wil in het leven en daarvoor gaat. Doordat het verhaal vanuit de ik-vorm is geschreven voel je meteen een band met Waylon die met iedere pagina die je omslaat hechter en hechter wordt. Ik had moeite om het verhaal weg te leggen omdat ik wilde weten hoe het leven van de grappige, leuke en lieve jongen verder zal verlopen.

‘Murphy verbreedt de leefwereld van de lezer’

Over de schrijfstijl van Murphy kan ik kort zijn, deze is net zo goed als we in de vorige boeken hebben gezien: heerlijk vlot, zo humorvol dat je zeker meermaals met een glimlach dit boek zult lezen en pakkend vanaf de eerste pagina door de mooie gedetailleerdheid ervan. Ik ben daarnaast onder de indruk van haar onderwerpkeuze. Murphy schrijft boeken die prachtig inclusief zijn, maar brengt dit niet als een uitzondering, maar als de normale norm. Iets waardoor ik me kan voorstellen dat deze boeken ook een mooi steuntje in de rug zijn voor jongeren die door gelijke situaties gaan als de hoofdpersonages in het boek, een inspirator en motivator. Daarnaast slaat de schrijfster met dit verhaal, maar ook zeker met haar vorige boeken, een brug van begrip. Ze geeft ons een inkijkje in het leven van een ander, beschrijft dit met veel empathie en respect en verbreedt daarmee de leefwereld van de lezer.

‘Pumpkin’ is in één woord: prachtig! Een verhaal waar je verliefd op wordt door de prachtige verhaallijn, de krachtige personages en geweldige schrijfstijl van Murphy. Uitgeverij Harper Collins USA brengt dit verhaal tevens in een mooie editie uit met een regenboog op de rug van het boek!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.