Recensie: Queen Charlotte, Julia Quinn en Shonda Rhimes

Voor de Bridgertons was er een liefdesverhaal dat alles veranderde, het verhaal van koningin Charlotte en koning George. Het verhaal heeft ons uren aan de buis gekluisterd gehouden met de gelijknamige Netflix-serie. Schrijfster Julia Quinn (van de bekende Bridgerton boeken) en producent van de serie Shonda Rhimes bundelden hun krachten en brengen het verhaal nu ook op papier met ‘Queen Charlotte‘!

‘In ­1761, op een zonnige dag in september, ontmoeten een koning en een koningin elkaar voor het eerst. Enkele uren later zijn ze getrouwd. Charlotte van Mecklenburg-Strelitz, geboren als Duitse prinses, is mooi, koppig en buitengewoon intelligent. Niet bepaald eigenschappen die het Britse hof zoekt in de echtgenote van de jonge koning George III. Maar haar wilskracht en onafhankelijkheid blijken hard nodig nu ze getrouwd zijn, want George heeft geheimen. Geheimen die gevaarlijk genoeg zijn om de monarchie op haar grondvesten te doen schudden.

Als nieuw lid van de koninklijke familie moet Charlotte haar weg vinden in de ingewikkelde politiek van het hof, terwijl ze tegelijkertijd haar hart moet bewaken. Want ze wordt verliefd op de koning, ook al duwt hij haar voortdurend weg. Bovenal zal ze moeten leren regeren en inzien dat haar beslissingen grote gevolgen hebben. Ze moet vechten voor zichzelf, voor haar man en voor haar volk, dat naar haar kijkt voor sturing en gratie. Want ze zal nooit meer gewoon Charlotte zijn. In plaats daarvan moet ze haar lot vervullen – als koningin.’ (Uitgegeven door Boekerij, vertaald door Textcase).

Koningin Charlotte, ik heb haar altijd het meest fascinerende personage gevonden in de hele Bridgerton-reeks (zowel in de boeken als in de serie). De norse, enigszins narcistische koningin weet als geen ander hoe ze moet zorgen voor drama in het leven van de hovelingen, deinst niet terug om daar zelf stappen voor te zetten om het te bewerkstelligen en heeft het liefst controle over alles en iedereen. Maar hoe is de koningin de vrouw geworden die ze nu is, wat gaat er achter haar schuil en wat heeft haar lot daarmee te maken. We lezen erover in het bruisende nieuwe boek van Quinn en Rhimes, dat zeker niet te wensen over laat!

In ‘Queen Charlotte’ maken we kennis met Charlotte, een pittige jonge prinses die het goed naar haar zin heeft in haar koninkrijk in Duitsland. Wanneer de Britse koning George op zoek is naar een vrouw, sluit haar oudere broer een pact en huwelijkt hij haar uit aan de koning. Iets dat Charlotte totaal niet ziet zitten, maar wanneer ze geen keuze blijkt te hebben besluit ze tegen haar zin toch te gaan. Wat haar te wachten staat als koningin blijkt meer te zijn dan alleen een huwelijk… Quinn en Rhimes brengen ons een mozaïek-vertelling van de liefde tussen Charlotte en George. Waarbij we zowel vanuit hun perspectieven als die van onder andere Brimsley (toch wel echt een favoriet uit de serie!) het verhaal lezen. De schrijfsters geven je hiermee een prachtig totaalbeeld van het verhaal, waarbij we nog meer de diepgang in gaan dan in de serie. Quinn en Rhimes verkennen de gedachtes van hun personages en brengen dit met een gedetailleerde schrijfstijl naar papier. Dit maakt dat je de personages nog beter leert kennen en echt een band met ze opbouwt. Iets dat ook zeker in de hand wordt gewerkt door de rauwe manier van verhaalvertelling, waarbij openheid over gevoelens en eerlijkheid over emoties de boventoon voert.

‘In één woord: geweldig!’

Naast dat Quinn en Rhimes een prachtige beeldende schrijfstijl laten zien, zien we ook de bekende vlotheid van Quinn terugkomen in het verhaal. Ik was vooraf benieuwd of we veel veranderingen in haar schrijfstijl zouden zien, nu ze het boek schrijft met de producente van de serie. Dit is gelukkig niet het geval, de oude vertrouwde en bekende Quinn schrijfstijl blijft prachtig schitteren op papier: vlot, beeldend en verslavend vanaf de eerste pagina. Daarbij laten de schrijfsters ook zien dat zij ieder onderwerp in het verhaal met verve kunnen verwerken. Waar we in de vorige boeken niet veel lazen over mentale gezondheid, loopt dit als een rode draad door het verhaal van de koning en koningin. Rhimes en Quinn gaan hierbij de diepgang in en maken ons deelgenoot van de mentale staat van koning George, op een respectvolle en kundige manier. Waarbij ze ook goed oog houden voor de romantische verhaallijn en ons zeker de nodige adempauzes geven om dit ontroerende en emotionele verhaal tot ons te nemen.

‘Queen Charlotte’ is wat mij betreft een van de beste verhalen van Quinn en Rhimes tot nu toe. Het is pakkend door de verscheidenheid aan personages, verslavend door de schrijfstijl van de schrijfsters en onwijs mooi door de veelzijdige verhaallijn. Hoewel ik altijd aanraad om het boek eerst te lezen en dan de film te bekijken, zou ik het bij Queen Charlotte andersom doen. Bekijk eerst de serie en ga dan de prachtige diepgang in met het boek!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.