Recensie: ‘Realm of Wonders’, Alexandra Monir

Vraag jij je ook wel eens af wat er gebeurt met de personages nadat je een sprookje hebt uitgelezen? Wat gebeurt er na het moment dat ze nog lang en gelukkig leven? Schrijfster Alexandra Monir neemt ons mee terug naar Agrabah waar prinses Jasmine voor een grote opgave staat na haar happily ever after met Aladdin in ‘Realm of Wonders‘.

Jasmine thought that she had earned her happily ever after when she and Aladdin defeated Jafar. Then her beloved father dies and, overnight, all her plans for the future change. Instead of her wedding, she’s now planning a funeral and a coronation—her coronation, to become the first woman to rule Agrabah. But before the sultan’s crown is placed on her head, her claim to the throne is called into question. Jasmine has always been headstrong, but for the first time in her life, she finds herself faltering. Agrabah’s ministers decree that the way to determine the true ruler is through a tournament—a series of challenges meant to test not just her ability to rule, but everything she holds dear. As the chasm between Aladdin’s world and Jasmine’s grows wider, their future together becomes even more uncertain.

Meanwhile, dark forces appear to be descending on Agrabah: A gray mist swirls across the land, shadows lurk within the palace, and voices whisper to Jasmine in the night. A message warns from beyond the grave: You must find the book. Jasmine’s quest to decipher the message, win the tournament, and secure the throne leads her deep into the reality of her own story, and those of women who have ruled other lands before her. With the aid of the mysterious Queen’s Council, she must uncover the truth and step into her rightful role as sultana of Agrabah.’ (Uitgebracht door Penguin Random House).

‘Aladdin’, een van mijn favoriete sprookjes die ik vroeger meer dan honderd keer heb gezien met mijn zus. Telkens weer werd ik gegrepen door de verhaallijn van de stoere Aladdin die probeerde het hart van de prinses te veroveren en de dito stoere Jasmine die haar boontjes zelf dopt. Altijd bleef ik met één vraag achter: hoe zou hun verhaallijn verder gaan? Alexandra Monir brengt ons het verhaal na ‘en ze leefde nog lang en gelukkig’ en ik kan je zeggen: dit is alles waar je als sprookjesfan op hebt zitten wachten!

In ‘Realm of Wonders’ worden we meteen in het verhaal getrokken door een prikkelend proloog waarbij we een duistere kracht door de woestijn zien trekken. Een dame stuurt het aan, maar wie ze is en wat ze wil wordt niet duidelijk. We maken een sprong naar het paleis waar we Jasmine zien op een van de moeilijkste momenten in haar leven. Haar vader is zojuist overleden en het rijk kijkt naar haar om hem op te volgen. Althans, een aantal mensen, niet ieder mannelijk raadslid zit te wachten op een vrouw op de troon van de sultan. Tijd voor Jasmine om haar kracht te laten zien en de leider te zijn die Agrabah nodig heeft. Monir brengt ons de Jasmine die we kennen: krachtig, niet op haar mondje gevallen en iemand die vecht voor haar doelen. Maar ook een kwetsbaar personage dat probeert haar rol te vinden in een voor haar nieuwe wereld. Monir schrijft dit verhaal vanuit de hij/zij-vorm en brengt ons dicht bij Jasmine in de buurt, waardoor we echt meekrijgen hoe ze worstelt met de gebeurtenissen in haar leven en de tweestrijd die dat oplevert tussen de liefde en het rijk. En niet alleen dat, aan haar macht wordt flinke getornd als een nieuwe ‘erfgename’ zijn intrede maakt in het verhaal. Hoewel een schrijfstijl vanuit de ik-vorm fijner was geweest om nog dichter bij haar in de buurt te komen, is de keuze van de schrijfster begrijpelijk in de strekking van het verhaal. Door het vanuit de hij/zij-vorm op te schrijven presenteert ze ons een verhaal waarbij we naast Jasmine over iedereen iets meekrijgen. Dit zorgt ervoor dat het rijk aanvoelt en bijpersonages echt onderdeel worden van het verhaal.

‘Een sprookje komt tot leven in ‘Realm of Wonders”

Monir brengt ons een spannend verhaal met ‘Realm of Wonders’ waarbij we weer helemaal terug zijn in de wereld van Jasmine en Aladdin. Dit doet ze met een pakkende manier van schrijven waarbij we veel details voorgeschoteld krijgen. Hierdoor komt de magie in het verhaal echt tot leven en worden situaties inzichtelijk, precies zoals we van het originele verhaal gewend zijn. De schrijfster weet dan ook mooi de toon van het vorige werk te vangen, maar geeft er wel een eigen draai aan. Zo zien we dat Jasmine nog feministischer is geworden en hoe lastig het soms kan zijn voor een vrouw om in een door mannen gedomineerde wereld voor je doelen te blijven staan. Mooie boodschappen als ‘geloof in jezelf’, ‘vertrouw op je eigen kracht’ zitten dan ook zeker in dit verhaal. Monir laat ons daarnaast ook een sterk staaltje worldbuilding zien door Agrabah echt tot leven te brengen, door nieuwe onderdelen toe te voegen die complementair zijn aan het verhaal. Zo zitten er in het proloog een aantal momenten die de woestijn echt tot leven brengen (ik zal niet teveel spoilen, maar het schrijfwerk is echt prachtig!)

‘Realm of Wonders’ is het derde verhaal in de serie verhalen over de Disney prinsessen na hun happily ever after en ik kan je zeggen: ik ben fan! Wat een pakkend verhaal heeft Monir neergezet. Het overtuigt door de worldbuilding, de spannende verhaallijn en het krachtige hoofdpersonage Jasmine!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.