Recensie: ‘Rebel Fire’, Ann Sei Lin

Nadat Kurara en haar reisgenoten op het nippertje zijn ontsnapt aan de listige plannen van de prinses, gaan ze op zoek naar een papieren wezen dat voor eens en altijd de strijd kan beslechten. Maar dat lijkt gemakkelijker dan het is. We lezen erover in het twee deel van de jongerenserie van schrijfster Ann Sei Lin ‘Rebel Fire‘.

‘Kurara and her shipmates have escaped the grasp of the princess, whose wish to command them as her own human shikigami would be a fate worse than death. Travelling through the forests and across the seas of Mikoshima, they have set a course for the Grand Stream, where their old airship – and old enemies – await. Both parties seek the greatest paper creature of all, the legendary Suzaku, who could hold the key to releasing all shikigami from their eternal bonds. But who will reach it first – and will their hopes be saved, or destroyed?’ (Uitgegeven door WalkerBooks UK)

Na een spannende strijd in ‘Rebel Skies’ is Ann Sei Lin terug met het tweede deel in de serie waar fans halsreikend naar uit hebben gekeken ‘Rebel Fire’. Hoofdpersonage Kurara is inmiddels een vriendin van de lezer geworden en we kunnen niet wachten om te zien hoe zij en haar reisgenoten uit de handen van de prinses proberen te blijven. Lin vertelt het ons in een sequel die alles behalve teleurstelt!

Na een spannend einde van ‘Rebel Skies’ pakt Lin het verhaal op waar we zijn gebleven. Kurara zoekt naar antwoorden op de vraag wie ze nou echt is, hoe haar gave is ontstaan en hoe ze samen met haar reisgenoten kan ontsnappen aan het lot dat boven hen hangt. We maken in het tweede deel kennis met een Kurara die nog sterker is dan we haar in het eerste boek hebben gezien, we voelen haar woede tegen de prinses die haar wil inzetten als een pion in haar eigen spel. Haar verdriet door de strijd die ze moet leveren, maar vooral haar kracht om door te blijven zetten. Waar we al goed bekend zijn met Kurara laat Lin in ‘Rebel Fire’ meer personages aan het woord, zoals onder andere de prinses en Himura. Twee personages die in het eerste boek redelijk ongrijpbaar bleven, maar nu meer podium krijgen. Lin speelt hierbij ook met de emoties van de lezer, omdat zowel de prinses als Himura compleet onuitstaanbare mensen zijn die het bloed onder je nagels vandaan halen, maar waarbij je ook wilt weten hoe het met hen afloopt. Dit brengt een mooie spanning naar het verhaal!

‘Rebel Fire beklijft door de prachtige verhaalvertelling van Lin’

Zoals we in het eerste deel al zagen is Lin een ware koningin op het gebied van worldbuilding. Ook in dit twee deel laat ze een sterk staaltje schrijversvakmanschap zien, waarbij het principe ‘show don’t tell’ tot in de perfecte is uitgevoerd. Lin brengt ons een vlot geschreven verhaal, dat wordt gecomplimenteerd door haar gevoel voor beeldend schrijven, waarmee ze iedere situatie inzichtelijk maakt. Daarnaast zien we de Aziatische cultuur op een prachtige manier verweven worden in dit verhaal, wat het voor mij nog meer diepgang geeft. De wereld waarin Kurara leeft is zo uitgedacht dat het haast werkelijkheid wordt als je erover leest. Iets dat ook zeker ligt aan de mooie boodschappen die Lin in het verhaal heeft verwerkt. We volgen een sterk, vrouwelijk karakter, dat haar eigen doelen nastreeft, ongeacht wat iemand daarvan vindt. Lin laat zien dat in jezelf geloven een van de belangrijkste dingen is die je kunt doen om je eigen dromen en doelen na te jagen.

‘Rebel Fire’ is een waardige opvolger van ‘Rebel Skies’, een verhaal dat beklijft door de prachtige verhaalvertelling van Lin, de bruisende personages waar je meer over te weten komt en de spannende verhaallijn die tot in de puntjes goed uitgewerkt is!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.