Recensie: ‘Rebel Skies’, Ann Sei Lin

Aziatische mythologie en cultuur gecombineerd met spanning en magie, het vormt de basis voor de debuut fantasy van Anne Sei Lin ‘Rebel Skies‘. Een verhaal dat je op het puntje van je stoel houdt en waarbij stoppen met lezen geen optie meer is: je wilt weten hoe het verder gaat!

‘Kurara has never known any other life than being a servant on board the Midori, but when her party trick of making paper come to life turns out to be a power treasured across the empire, she joins a skyship and its motley crew to become a Crafter. Taught by the gruff but wise Himura, Kurara learns to hunt shikigami – wild paper spirits sought after by the Princess. But are these creatures just powerful slaves, or are they beings with their own souls? And can a teenage girl be the one to help them find their voice – and change the course of an empire? Excellent world-building, a dramatic and pacy plot, and an array of deep and believable characters – explored through multiple perspectives – make this a hugely exciting fantasy adventure debut.’ (Uitgegeven door WalkerBooks UK).

Boeken waarin mythologie en culturen centraal staan uit andere landen, ze geven altijd een mooi inkijkje in een wereld waar we nog niet bekend mee zijn. Als dit op een organische manier wordt gedaan, waarbij je beetje bij beetje meer wordt ondergedompeld in deze wereld, is het wat mij betreft een van de mooiste onderdelen van een verhaal om over te lezen. En zeker wanneer het onderdeel is van een fantasieverhaal, dat daardoor echt tot leven komt. Een omschrijving die helemaal opgaat voor de debuut fantasy van Ann Sei Lin. Maak kennis met ‘Rebel Skies’.

In ‘Rebel Skies’ maken we kennis met Kurara, een dapper, stoer meisje dat is opgegroeid met een speciale gave. Kurara kan namelijk papier zo omzetten dat het precies doet of wordt wat zij wil. Wanneer ze zich aansluit bij de shikigami om op wezens van papier te jagen, ontdekt ze hoe groot haar gave is. Maar ook dat ‘wilde’ wezens van papier niet altijd zijn wat ze op het eerste oog lijken. Lin introduceert ons in een, met veel passie construeerde, wereld vol magie door de ogen van Kurara. Beetje bij beetje ontdekt ze meer over haarzelf en de gave die ze heeft, over de wereld waarin ze leeft en hoe deze wordt beïnvloed door de mensen die de macht hebben. De schrijfster zet een pakkend hoofdpersonage neer, dat nieuwsgierig is naar meer informatie, net zoals de lezer, en je steeds meer meeneemt in haar wereld. Iemand die vragen durft te stellen die je als lezer ook hebt en die niet bang is om voor haarzelf op te komen. Kurara wordt vanaf de eerste pagina een vriendin van de lezer, waar je graag mee op avontuur gaat.

‘Ann Sei Lin beschikt over een prachtige eigen stem’

Lin heeft een grote passie voor worldbuilding in verhalen en laat dit prachtig terugkomen in ‘Rebel Skies’. Want jeetje wat heeft deze schrijfster een spannende, magische wereld neergezet waar je alleen maar meer over wilt weten. De intriges, complotten en spannende momenten volgen elkaar in rap tempo op, waardoor je aan de pagina’s gekluisterd blijft. Lin’s schrijfstijl is hier complementair aan, ze heeft een prachtige vlotte pen die je door iedere situatie loods, maar niet alleen dat. De gedetailleerdheid in het verhaal is uitmuntend, je beloopt als het ware de straten met het hoofdpersonage, ziet de papieren creaties voor je en maakt kennis met een compleet nieuwe wereld. Waar dit in jongerenboeken nog wel eens de snelheid uit het verhaal kan halen, is dit in ‘Rebel Skies’ zeker niet het geval. De details maken voor mij het verhaal en brengen het tot leven.

Ik kan dan ook niet anders zeggen dan dat ik zeer positief verrast ben door ‘Rebel Skies’. Lin debuteert met het boek en zet meteen haar eigen stem neer, eentje die wordt getypeerd door vlotheid en details. Met een kick ass hoofdpersonage, geweldige worldbuilding en veel spannende momenten! Ik ben benieuwd naar het twee deel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.