Recensie: Roeien naar de Volewijck, Suzanne Wouda

Na drie historische jeugdromans werd het voor Suzanne Wouda tijd voor een historische roman voor volwassenen, genaamd Roeien naar de Volewijck. Een verhaal over vriendschap, een onverbreekbare band en jezelf staande houden in een moeilijke situaties.

564c02eacfc6a0.09562598Flora en Mare groeien samen op in het Burgerweeshuis. Na die tijd verliezen ze elkaar uit het oog. Flora trouwt een rijke koopman, Mare belandt in de prostitutie. Tien jaar later ontvangt Mare een verontrustende brief van Flora. Ze reist af naar Haarlem om op zoek te gaan naar Flora’s zoon, die spoorloos verdwenen is. 

Een boek waar je in twee dagen doorheen vliegt, waar je met de karakters meeleeft en die de juiste spanning bevat. ‘Roeien naar de Volewijck’ bevat het allemaal. Wouda’s schrijfstijl is vlot, situaties worden beeldend door haar feilloze gevoel voor details. Het verhaal betuigt van goed onderzoek waardoor situaties in tijd te plaatsen zijn. Na het lezen van dit boek zul je Amsterdam en Haarlem op een hele andere manier gaan bekijken.

Wouda’s schrijfstijl is vlot, situaties worden beeldend door haar feilloze gevoel voor details

Vooral de band tussen de twee meisjes is ontroerend. Wouda laat zien hoe ver vriendschap kan gaan. Door gebruik te maken van twee manieren van schrijven, zowel in het heden als in het verleden wordt de band goed zichtbaar. Je leeft compleet met de personages mee en zou soms willen ingrijpen om ze te helpen. Iets wat alleen goed schrijfwerk teweeg kan brengen.

Een historische roman die bol staat van de historische feiten maar waarbij dit geen afbreuk doet aan het vertederende verhaal tussen twee vriendinnen, ‘Roeien naar de Volewijck’ is een aanrader!

Heb jij ‘Roeien naar de Volewijck’ ook gelezen? Laat weten bij de reacties wat jij van dit boek vindt!

2 Comments

Add Yours
  1. 2
    Nancy

    Wat een prachtig boek! Ik heb het boek in een adem uitgelezen. Door de wisseling in tijd en perspectief lijkt het of je steeds verder in het web van het verhaal komt. Daar waar je niet meer uit komt of wilt komen. Zelfs nog niet wanneer het boek uit is. Intens beleven van het verhaal wordt versterkt door haar beschrijvende stijl met oog voor detail, zowel als het gaat om historische plaatsen als om ervaringen van de personages. Nu maar wachten op haar tweede boek!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.