Recensie: Safe Haven, Nicholas Sparks

De film, die in 2013 uitkwam, werd voornamelijk met negatieve reacties overschaduwd. Het boek daar en tegen werd in de harten van menig Nicholas Sparks fan gesloten. Safe Haven zit boordevol liefde, spanning en het overwinnen van angsten.

Katie’s huwelijk is op sterven na dood als haar man gewelddadig wordt naar haar toe. Pogingen om te ontsnappen aan haar man Kevin zijn aan de orde van de dag, maar deze weet als rechercheur haar continu weer op te sporen. Toch slaagt Katie erin om te vluchten naar North Carolina waar ze Alex en zijn kinderen ontmoet. Katie is opslag verliefd op Alex en hij op haar, maar een relatie ziet ze niet zitten met haar achtergrond. Beetje bij beetje geeft ze meer over haarzelf weg en begint ze te genieten van haar ‘nieuwe’ leven in North Carolina, totdat haar leven opnieuw op het spel komt te staan.

Sparks slaagt er opnieuw in om zijn karakters menselijk te maken

Een roman met genoeg informatie om er tien te vullen. Sparks snijdt met Safe Haven een maatschappelijk beladen onderwerp aan, huiselijk geweld. Maar toch overheerst deze beladenheid niet. Sparks richt zich voornamelijk op de emotionele groei van Katie en hoe zij zichzelf opnieuw openstelt voor liefde. Voornamelijk die emotionele groei geeft het verhaal zijn charme. Je leeft mee met Katie en wil dat ze haar dromen uit laat komen. Doormiddel van flashbacks lees je over haar leven met Kevin. Kevin krijgt na de eerste helft van het boek ook eigen hoofdstukken. Deze hoofdstukken worden voornamelijk gevuld met gedachtengangen van hem, waardoor ze soms nogal zwaar op de hand liggen en de rek uit het verhaal halen.

Het verhaal van tweede hoofdpersoon Alex wordt door Sparks omschreven met veel oog voor detail, liefde en wanhoop waarmee Alex soms te kampen heeft. Kristen, you’ve got to love her! is de dochter van Alex en brengt de nodige onschuldigheid in het verhaal waardoor je als lezer dankbare adempauzes krijgt om het verhaal goed in je op te nemen. Het verhaal krijgt een extra draai als Katie Jo ontmoet. Haar reddende engel als ze problemen heeft. Jo is er altijd, geeft haar goede raad en zorgt ervoor dat je als lezer steeds meer te weten komt over Katie. Dat Jo achteraf ook de overleden vrouw van Alex blijkt te zijn en door liefde voor haar familie ’terugkeert’ om een goede vrouw te zoeken voor haar man en kinderen maakt dit verhaal extra emotioneel.

Een roman met genoeg informatie om er tien te vullen

Safe Haven is een boek voor echte Sparks liefhebbers. Hoewel de hoofdstukken waarbij Kevin een hoofdrol speelt soms wat zwaar op de hand liggen is het een verhaal waar liefde centraal staat en waar een maatschappelijk probleem aan het licht wordt gebracht. Sparks slaagt er opnieuw in om zijn karakters menselijk te maken. Ze zijn verre van perfect maar weten zich een weg naar je hart te banen.

Heb jij Safe Haven ook gelezen? Laat weten bij het commentaar wat je ervan vond!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.