Recensie: ‘Say You’ll be My Jaan’, Naina Kumar

Wanneer Meghna wordt uitgenodigd voor de bruiloft van haar beste vriend, waar ze al een tijdje heimelijk verliefd op is, kan ze daar niet arriveren zonder een date. Tijd om een plan te smeden met Karthik, die maar al te graag even wil ontkomen aan de warme adem van zijn moeder die vindt dat hij moet trouwen. Het vormt de basis van de hilarische, nieuwe roman van Naina Kumar ‘Say You’ll Be My Jaan‘.

Meghna has tried everything to find her jaan: blind dates, the dreaded apps, even attempting conversations with strangers. Everything except arranged marriage. Then Seth, her best friend and the-one-who-got-away, asks her to be his “best man” and suddenly her parent’s taste doesn’t seem so bad. Which is how she meets the cranky but handsome Karthik, who knows marriage is not for him. They’re the perfect match – if not the one their parents think they are making – and a deal is struck. They’ll announce their engagement: Karthik will be excused from his mother’s set-ups and Meghna will have a date for the wedding from her nightmares.‘ (Uitgegeven door Penguin UK)

Een goede feelgood kunnen we allemaal van tijd tot tijd wel gebruiken. En dan vooral een boek dat je vanaf de eerste pagina meteen laat giechelen. Naina Kumar brengt ons dit voorjaar zo’n boek, waarmee ze je niet alleen aan het lachen brengt maar ook laat meezwijmelen en zal ontroeren.

In ‘Say You’ll Be My Jaan’ maken we kennis met Meghna een jonge theaterdocente met een grote passie voor het schrijven van toneelstukken. Hoewel haar ouders liever hadden gezien dat ze in het technische veld zou gaan werken, besloot ze haar eigen pad te kiezen. Samen met haar schrijfpartner Seth. De twee zijn al jaren goede vrienden en Meghna ziet dat nog liever vandaag dan morgen veranderen in een echte liefdesrelatie. Helaas voor haar is Seth hoteldebotel op iemand anders, waarmee hij gaat trouwen. Om het allemaal nog iets erger te maken vraagt hij Meghna om zijn getuige te zijn. Tijd voor haar om een date te regelen en daarmee tegelijkertijd haar ouders gerust te stellen die haar zo snel mogelijk aan de man willen hebben. Kumar brengt ons met Meghna een geweldig personage om te volgen, iemand waar je jezelf vanaf de eerste pagina in zult herkennen. Ze is onwijs vriendelijk, een tikkeltje klungelig en bezit over een flinke dosis aan zelfspot. Een fijne combinatie waardoor je meteen met haar meeleeft. Kumar brengt ons niet alleen het verhaal van Meghna, maar brengt ons met ‘Say You’ll Be My Jaan’ een multiperspectief verhaal. We volgen namelijk ook de ietwat norse Karthik. Een man die totaal niet in de liefde gelooft maar er veel voor over heeft om zijn ouders drang om hem aan een vrouw te krijgen, te laten stoppen.

‘Feelgood met een hoofdletter F’

Kumar brengt ons twee complete tegenpolen, die voor veel komische momenten zorgen. De onderlinge vileine opmerkingen naar elkaar zullen je meermaals laten gieren van het lachen. Kumar brengt ons het bekende ‘vijanden naar partners’ verhaal, waarbij we gaandeweg ook steeds meer in het ‘vrienden naar partners’ fenomeen terecht komen. Ze werkt dit mooi uit met haar vlotte manier van schrijven die je vanaf het eerste moment compleet het verhaal mee intrekt. Want waar haar personages over een flinke dosis humor beschikken, zo is ook het verhaal an zich doorspekt met grappige momenten. Kumar brengt ons met ‘Say You’ll Be My Jaan’ haar debuut en doet dit met verve. Ze weet waar de lezers van een goede feelgood op zitten te wachten en geeft ons alle ingrediënten om tot een mooi verhaal te komen. Het enige puntje dat ik bij dit verhaal heb is dat het soms ietwat cliché aanvoelt. De hoeveelheid miscommunicatie tussen Meghna en Karthik voelt hier en daar een tikkeltje geforceerd.

Desalniettemin brengt Kumar ons een verhaal dat je zeker zal vermaken. Het is feelgood met de hoofdletter F, dat je dat bekende warme, huiselijke gevoel geeft dat je alleen krijgt bij het lezen van een goede feelgood. De schrijfstijl, de personages en de verhaalinsteek maken het een feestje om te lezen. Net zoals de mooie invloeden vanuit Indiase cultuur die prachtig naar voren worden gebracht!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.