Recensie: ‘Schimmen’, Dolly Alderton

Een verhaal dat hoopvol is, actuele thema’s uitlicht en ook nog eens overtuigend naar papier is vertaald! Maak kennis met ‘Schimmen‘ de debuutroman van Dolly Alderton. Een verhaal dat je vastpakt en niet meer loslaat tot ver na de laatste pagina.

‘Nina Dean vindt het niet erg om vrijgezel te zijn. Ze heeft haar leven op de rit, een prima relatie met haar ex en genoeg vrienden om haar sociale agenda vol te krijgen. Maar dan gebeurt het onwaarschijnlijke: ze ontmoet Max, via een datingapp. Hij is knap, heeft een goddelijk lichaam én een vaste baan. Maar bovenal kunnen ze urenlang praten, hebben ze allebei een hekel aan sport, dansen ze samen als dwazen en hebben ze na één date al een onweerstaanbare aantrekkingskracht. Totdat Max plotseling niets meer van zich laat horen. Nina wordt gedwongen haar problemen onder ogen te zien: haar vaders Alzheimer wordt heftiger, en daarmee ook de ontkenningsfase van haar moeder, haar redacteur vindt haar nieuwe boekidee verschrikkelijk, en haar beste vriendin laat haar in de kou staan. Hoe wordt Nina ooit weer gelukkig?’ (vertaald door Annoesjka Oostindiër, uitgegeven door L.S. Amsterdam)

Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen, I love this book! Alderton heeft een realistische roman geschreven die neigt naar het literaire door de onderliggende lagen in het verhaal, door de gedetailleerde schrijfstijl die op sommige punten haast poëtisch te noemen is. Maak je maar op voor een recensie waarin de lovende woorden je om de oren vliegen!

In ‘Schimmen’ maken we kennis met Nina, een jonge vrouw die haar dagen besteedt aan het schrijven van recensie over eten. Ze vindt het tijd dat er een leuke partner in haar leven komt en besluit daarvoor de datingapp Link te gebruiken waar ze Max ontmoet. Een op het eerste oog charmante man, die hun toekomst al helemaal voor zich ziet. Terwijl Nina zich in het datingsleven stort gebeuren er meerdere belangrijke ontwikkelingen in het leven van de mensen om haar heen. Zo lijkt haar vader steeds verder te verdwijnen doordat hij lijdt aan de slopende ziekte dementie, is haar moeder begonnen aan een tweede leven vol interessante ontwikkelingen en zijn haar vrienden zich steeds meer aan het begeven in het huwelijkse leven. Alderton zet met Nina een geweldig personage neer om te volgen, een vrolijke jonge vrouw die op ontdekkingstocht gaat naar wat ze echt wil in het leven. Dit gaat gepaard met scherpe observaties over het leven, reflectie op alles wat er gebeurt en uiteraard ook de nodige humor. Hoewel Alderton met Nina geen feelgood personage neerzet, voelt dit boek als een soort realgood. Een realistisch verhaal, met kleurrijke personages, dat je aan het denken zet maar tegelijkertijd ook een beetje dat feelgood gevoel met zich meebrengt.

‘Een realistische roman waarin een, haast literaire, schrijfstijl straalt!’

Alderton’s schrijfstijl is om door een ringetje te halen zo goed. De schrijfster, die al jaren als journalist werkzaam is, heeft een fijne gedetailleerde schrijfstijl die neigt naar het literaire. Dit komt vooral in het begin goed naar voren als Nina je meeneemt in haar leven. Alderton weet dagelijkse futiliteiten in het leven van haar hoofdpersonage mateloos interessant te maken, de vergankelijkheid van het leven scherp in beeld te brengen en daarmee een boek neer te zetten dat aanzet tot denken zoals een literaire roman kan doen. Dat ze daarnaast een doeltreffende blik werpt op maatschappelijk onderwerpen zoals de verwachtingen in een relatie, het beeld dat men van ogenschijnlijk nog steeds van vrouwen heeft en de worstelingen waar millenials tegenaanlopen zoals ‘hoe vind ik het geluk’?, maakt dit een verhaal dat je langzaam wilt lezen zodat je alles in je op kunt nemen.

‘Schimmen’ is een prachtige debuutroman die alles in zich heeft om het een ware parel te maken. En dat doet Alderton ook, ze heeft een verhaal neergezet dat zowel humorvol, scherp als liefdevol is. Een realistische roman die aan het denken zet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.