Recensie: ‘Schimmen van de schaduwmarkt’, Cassandra Clare

Niet te geloven dat het alweer twaalf jaar geleden is dat Cassandra Clare ons kennis liet maken met de wereld van de schaduwjagers. Met Jace en Clary en al hun vrienden. Een paar maanden geleden bracht de schrijfster haar vijftiende boek op de Nederlandse markt, genaamd ‘Schimmen van de schaduwmarkt‘. Is de wereld van haar geesteskinderen na zoveel jaren nog steeds interessant?

De schaduwmarkt is een ontmoetingsplek voor elfen, weerwolven, heksenmeesters en vampiers. Daar gaan de Benedenlingen naartoe om magische voorwerpen te kopen en duistere deals te bespreken. Stille Broeder Zacharias is een frequente bezoeker van de schaduwmarkt. Volg hem twee eeuwen lang en ontdek verhalen vol liefde, trouw, verdoemenis en spijt.

Je ziet hoe Matthew Fairchild in de problemen raakt wanneer hij de grootste zonde van zijn leven begaat – iets wat hij nooit kan vertellen aan zijn parabatai James Herondale, of eender welke schaduwjager in zijn omgeving. En hoe Tessa Gray, Zachariah’s grote liefde, zich tijdens de Tweede Wereldoorlog inzet om de aardsen te helpen. Maar kan broeder Zacharias toekijken hoe zijn geliefde haar leven riskeert, of zal hij beloftes moeten verbreken om haar te redden?

In Schimmen van de schaduwmarkt worden 10 korte verhalen gebundeld, waarvoor Cassandra Clare samenwerkte met Sarah Rees Brennan, Maureen Johnson, Kelly Link en Robin Wasserman.

Als er een nieuw boek van Cassandra Clare uitkomt dan ben ik toch altijd wel benieuwd wat ze deze keer naar de pagina’s weet te brengen. Is het nog net zo goed als de vorige boeken uit de Schaduwjagers serie of wordt er, zoals helaas vaker gebeurt in series die bestaan uit heel veel boeken, teveel van hetzelfde gebracht. Hoe Clare het doet zal voor velen een mysterie zijn, maar wat heeft ze weer een geweldig boek neergezet met ‘Schimmen van de schaduwmarkt’! Een op en top schaduwjagers verhaal vol spanning, liefdevolle momenten en uiteraard oog voor humor. Waarin, hoewel het al het vijftiende boek is, niet wordt gecompenseerd. Ook de andere schrijvers beschikken namelijk over dezelfde manier van schrijven als Clare en brengen de bekende, vlotte verhaalinsteek, waardoor de verhalen niet alleen naadloos in elkaar overlopen maar ook dat echte Clare-gevoel (zo mogen we het ondertussen wel noemen haha) teweeg brengen. Wat zich het best laat omschrijven als urenlang achter elkaar doorlezen omdat je wilt weten hoe de verhalen eindigen. Het zal dan ook niet verbazen dat ik dit, meer dan vijfhonderdvijftig pagina tellende, boek binnen een dag heb uitgelezen.

‘Schimmen van de schaduwmarkt’ schittert vooral door de prachtige achtergrondverhalen die net even dat extra inkijkje geven in de levens van de personages waar we al meer dan tien jaar met veel plezier over lezen.

Wat ik altijd zo leuk vind aan de boeken van Clare, die bestaan uit meerdere lossen verhalen, is dat ze een goede mix van verhalen uit het verleden brengt met verhalen uit deze tijd. Zoals het verhaal over Tessa in de tweede wereldoorlog en het afsluitende verhaal uit het boek over Clary en Jace in de huidige tijd. Hiermee weet de schrijfster pakkende verhalen neer te zetten die blijven boeien tot het eind. Daarnaast staat in ieder kort verhaal een ander (soms onbekend) hoofdpersoon centraal, met hun eigen problemen, waardoor de sleur er niet inslaat.

Als echte Schaduwjager fan vond ik het ook erg leuk om meer te lezen over de geschiedenis van de Herondales. Clary en Jace blijven voor mij, en velen anderen, toch wel het leukste schaduwjager koppel om verhalen over te lezen. De schrijfster geeft in dit boek haar lezers nieuwe verhalen over de twee en dat is echt genieten geblazen. Daarnaast moet ik zeggen dat ik nog meer fan ben geworden van Tessa Gray, wat een geweldig personage om over te lezen!

‘Schimmen van de schaduwmarkt’ is een mooie aanvulling op de Schaduwjagers serie. Wederom spannend, grappig en vlot geschreven. Maar het schittert vooral door de prachtige achtergrondverhalen die net even dat extra inkijkje geven in de levens van de personages waar we al meer dan tien jaar met veel plezier over lezen.

Heb jij ‘Schimmen van de schaduwmarkt’ ook gelezen? Laat weten bij de reacties wat jij van dit boek vindt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.