Recensie: ‘Seven Days’, Rebeka Shaid

Twee personages die worden verbonden door tragische gebeurtenissen in hun levens. De een met veel hulp en support om haar heen, de andere moet de puzzelstukjes zelf in elkaar zien te klikken. Het vormt de basis van een vriendschap en een prachtig boek van debutant Rebeka Shaid ‘Seven Days‘.

This is a story about Noori and Aamir. A story about grief, family, and the unexpected turns life can take. A story of first love. Noori has it all sussed out. She may only be sixteen and a Bollywood fanatic with an incredible lack of foresight, but she knows a thing or two about life and its messy heartaches. When she runs into Aamir, a scruffy desi dude with tea-stained eyes, her confused soul turns upside-down. There is something about him she can’t work out. Aamir is trying to escape a misunderstood and painful past. When his world collides with Noori’s, life gets even more complicated. Invisible threads connect them. Will they both realize what’s at stake, before they run out of time?‘ (Uitgebracht door Walker Books UK)

Boeken met onderliggende boodschappen, die je aan het denken zetten en je een inkijkje geven in het leven van iemand anders. Ik hou ervan! Zeker wanneer een schrijver onderwerpen opzoekt die soms wat lastig in woorden te uiten zijn, zoals rouwen. Rebeka Shaid debuteert in het YA genre met haar prachtige boek ‘Seven Days’. Een boek dat zomaar eens de YA van dit jaar zou kunnen worden!

In ‘Seven Days’ maken we kennis met Noori, een rebelse meid die te maken heeft gekregen met redelijk wat tegenslagen in haar leven. Ze verloor recent haar neef en tevens haar beste vriend en worstelt daar zichtbaar mee. Gelukkig heeft ze een liefdevolle familie om haar heen die haar steunt en samen proberen ze het verdriet een plekje te geven. Een situatie die heel anders is voor Aamir die recent zijn moeder is verloren. Na een ruzie met zijn vader besluit hij zijn broer op te gaan zoeken, alleen blijkt die niet aanwezig. Zonder geld, telefoon en basisbenodigdheden om hem heen ontmoet hij Noori, en dat zou zomaar eens zijn redding kunnen zijn. Shaid brengt ons twee personages die heerlijk menselijk zijn, waar je jezelf in kunt herkennen. Dit doet ze vanuit een duo-perspectief, waarbij we zowel vanuit Noori’s visie het verhaal lezen als dat van Aamir. Een mooie manier om je echt goed kennis te laten maken met de personages. Iets dat bij Noori gemakkelijk gaat, ze is een open boek en praat duidelijk over haar gevoelens, Aamir aan de andere kant is een ander verhaal. De hoofdstukken vanuit hem voelen wat gesloten, hij laat niet snel het achterste van zijn tong zien. Een manier van verhaalvertelling die precies passend is voor dit verhaal. Gaandeweg zien we hem steeds meer open worden en gaan we ook in de hoofdstukken meer de diepte in.

‘Diepgaande YA op zijn best!’

Shaid brengt ons een ontroerend verhaal dat je niet in de koude kleren gaat zitten. Het raakt door de momenten waar de personages doorheen moeten, de gevoelens die daarbij komen kijken en het verlies van dierbare wat daar zo goed voelbaar bij is. De schrijfster verrast ons dan ook met een vlotte schrijfstijl waardoor het verhaal niet te zwaar aanvoelt, maar wel voldoende ruimte laat om ook emoties goed bloot te leggen. Hoewel dit het eerste boek van Shaid is, lijkt het wel of ze een compleet cv heeft opgebouwd aan mooie, ontroerende verhalen. Het verhaal heeft iets eigen door de manier van verhaalvertelling in combinatie met de onderwerp-behandeling. Door de opbouw van het verhaal en door de mooi uitgediepte personages.

‘Seven Days’ is een ontroerend, pakkend en ook bij vlagen zeker passievol verhaal. Een verhaal waarin rouwen in woorden wordt uitgedrukt, er ruimte is om erover te praten en inzichtelijk wordt gemaakt dat dit voor iedereen anders is. Maar tevens ook een verhaal waarin de luchtigheid behouden blijft en je uren wilt blijven lezen om te kijken hoe het verder gaat met de personages. Ik hoop snel weer een boek van Shaid te lezen, want dit verhaal smaakt zeker naar meer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.