Recensie: Shinrin-yoku, Francesc Miralles & Héctor García

Na de bestsellers ‘Ikigai‘ en ‘Vind je Ikigai‘ is het voor Francesc Miralles & Héctor García tijd voor een nieuw onderwerp. In Shinrin-yoku zetten ze de Japanse kunst van het ‘bosbaden’ uiteen. 

‘Iedereen kent wel dat rozige gevoel na een mooie boswandeling. Of je nou een half uurtje een rondje loopt of een stevige wandeling maakt van een paar uur, in het bos zijn geeft ons een weldadig gevoel. Wat als je dat gevoel kan versterken? Wat als je zelfs gelukkiger wordt in je dagelijkse leven door nét iets meer te doen in het bos dan alleen wandelen?

De schrijvers van de bestseller Ikigai beschrijven in Shinrin-yoku de Japanse kunst van het ‘bosbaden’. Dit onontdekte geheim gaat over je onderdompelen in het bos: al je zintuigen inzetten om de helende kracht van een boswandeling zo sterk mogelijk te ervaren. Francesc Miralles & Héctor García geven je praktische adviezen en nemen je vervolgens mee in alle geestelijke en lichamelijke voordelen van Shinrin-yoku: minder stress, beter slapen en zelfs een langer en gelukkiger leven.’

‘Bosbaden’, voordat ik dit boek las had ik er nog nooit van gehoord. Miralles en García bespreken in dit boek de Japanse kunst van het ‘bosbaden’: de helende kracht van een boswandeling zo sterk mogelijk ervaren. Aan de hand van tips en wetenschappelijk onderzoek nemen de schrijvers je met hun vlotte schrijfstijl mee in weer een Japans fenomeen. Zo leggen ze uit hoe je minder stress kunt ervaren en beter kunt slapen door ‘bosbaden’. Het zijn kleine tips die de lezer makkelijk in zijn eigen leven kan gebruiken.

‘Aan de hand van tips en wetenschappelijk onderzoek nemen de schrijvers je met hun vlotte schrijfstijl mee in weer een Japans fenomeen’

Hoewel ik zeker heb genoten van dit boek haalt het helaas niet het niveau van ‘Ikigai’ en ‘Vind je Ikigai’. De voorgaande boeken hadden een aantrekkelijke persoonlijke touch met de vele persoonlijke verhalen die aan bod kwamen. In ‘Shinrin-yoku’ is dit toch minder en raak je soms verstrikt in het aantal wetenschappelijke bronnen die de schrijvers aanhalen. Ook had ik in sommige hoofdstukken het idee dat de informatie al een keer was vertelt. Jammer, want daardoor heb je niet het gevoel van ‘ik lees nog een hoofdstuk’.

‘Shinrin-yoku’ is een aanrader voor iedereen die meer wil weten over ‘bosbaden’. Het komt helaas niet in de buurt van de andere boeken.

Heb jij ‘Shinrin-yoku’ ook gelezen? Laat weten bij de reacties wat jij van dit boek vindt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.