Recensie: ‘Small Miracles’, Anne Booth

Drie nonnen staan voor de lastige taak om hun klooster te redden van de verkoop, wat met een klein beetje geluk misschien nog wel eens mogelijk zou kunnen zijn. Anne Booth brengt ons deze zomer het meest knuffelbare verhaal met ‘Small Miracles‘!

The 1990s are proving tough for the convent. The order of the Sisters of Saint Philomena is down to its three last nuns. The place that Sisters Margaret, Bridget and Cecilia call home is in dire need of repairs and, with no savings and no new recruits, they are facing the prospect of having to sell up and leave behind the friends and neighbours in the parish community that they love.

That is, until ninety-year-old Cecilia decides to play the newly launched National Lottery and a series of small miracles begins to unfold… Small Miracles takes the reader on a joyful and uplifting journey as these three unforgettable nuns learn more about life, love and friendship than they could ever have imagined.‘ (Uitgegeven door Penguin UK Books).

Ik pak niet vaak alleen een boek op door een pakkende cover, maar bij het zien van ‘Small Miracles’ van Anne Booth wist ik zeker dat ik dit boek wilde lezen. En ik kan je zeggen: het verhaal dat zich huist in dit prachtige boek is een waar feestje om te lezen. Het is net zo sprankelend, pakkend en enthousiast als de cover doet vermoeden, misschien nog wel een beetje meer.

In ‘Small Miracles’ maken we kennis met drie nonnen die al een lange tijd met veel plezier in hun klooster wonen. Margaret is het hoofd van het klooster en neemt deze taak met zekere ernst op haar. Wanneer er om haar heen het ene naar het andere kapot gaat in het klooster, ziet ze het als haar taak om iedereen hier van te verwittigen en een plan te bedenken om het op te lossen. Het enige probleem: ze hebben maar weinig geld om dat ook daadwerkelijk te kunnen doen. Hoogbejaarde zuster Cecilia ziet de oplossing voor hun problemen in het kopen van een loterijticket, dat zo maar eens hun ticket naar geluk zou kunnen zijn. Zuster Bridget neemt het allemaal niet zo serieus en richt zich vooral op het ene naar het andere lekkere gerecht maken. Booth brengt ons een bond gezelschap aan hoofdpersonages, die een feestje zijn om te volgen. De combinatie tussen de zuster die zich overal zorgen over maakt, de zuster die grootst droomt en de bakkende zuster is een gouden vondst. Zeker ook doordat ze door Booth niet neer worden gezet als perfecte personages, maar vooral als mensen met zo hun sterke kanten en kwetsbaarheden. Dit maakt dat je snel een band met ze zal vormen. In mijn geval vooral met zuster Bridget die in dit gehele boek een heerlijk frisse wind aan gezelligheid en vrolijkheid is. We kunnen allemaal wel een Bridget in ons leven gebruiken!

‘Het meest hartverwarmende boek van dit jaar!’

Booth vangt de verschillende stemmen en maniertjes van haar personages perfect met haar vlotte manier van schrijven. Die vooral in de dialogen meesterlijk goed naar voren komt. De schrijfster weet deze op een natuurlijke wijze te laten verlopen, waarbij we de personages goed leren kennen. Haar vlotte manier van schrijven staat haar oog voor detail niet in de weg, dat ervoor zorgt dat we ieder detail van het klooster goed in onszelf kunnen opnemen. Het is de schrijfstijl die je in dit verhaal aan de pagina’s gekluisterd houdt, maar het was voor mij de warmte die maakt dat je met een glimlach op je gezicht verder leest. Ik was vroeger helemaal fan van de Sister Act films, door de gezelligheid, warmte en vrolijkheid ervan. Iets dat je precies zo terug ziet komen in ‘Small Miracles’. Wat zeker niet alleen komt door de hoofdpersonages in het verhaal, maar door de hele gemeenschap gezamenlijk, die allemaal op hun eigen manier te maken krijgen met kleine wonderen.

‘Small Miracles’ is het mooiste, liefdevolste en warmste boek dat ik dit jaar heb gelezen. Het is heerlijk humorvol, pakt door de passie die de personages hebben voor hun klooster en de gemeenschap en de wil om zich voor iedereen in te zetten. Het vlotte schrijfwerk van Booth is als een strik om dit alles heen, wat het een boek maakt om niet snel te vergeten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.