Recensie: ‘Solosofie’, Nika Vázquez Seguí

Alleen zijn of eenzaamheid, we verwarren de termen nogal eens met elkaar. Waar het laatste staat voor een ongewenst gevoel, kan ‘alleen zijn’ juist een keuze zijn die je hebt gemaakt waar je helemaal tevreden mee bent. Schrijfster Nika Vásquez Seguí neemt ons mee in de kunst van het alleen-zijn in ‘Solosofie‘.

‘Solosofie gaat over de kunst van het alleen-zijn. Iedereen heeft tijd voor zichzelf nodig, of je nu een druk gezin hebt, met een partner woont, of alleen. Dit boek nodigt je uit om je leven in eigen hand te nemen zonder afhankelijk te zijn van de beslissingen en keuzes van anderen.

Hoe word je een solosoof? Dit boek geeft praktische tips en oefeningen, zoals zonder gêne in je eentje uit eten gaan, of naar de bioscoop of het museum. Maar ook leer je inzien hoe belangrijk het is om autonoom te zijn in je relatie of jezelf te blijven binnen je familie. Met solosofie kun je, juist door iets alleen te ondernemen, je relaties met anderen verbeteren; of dat nu je familie, je partner, je vrienden of je collega’s zijn. Nika Vázquez Seguí begeleidt je stap voor stap op deze weg, waarbij je leert dat alleen zijn niet hetzelfde is als je alleen voelen. Integendeel: het is de sleutel tot geluk!’ (Uitgegeven door Boekerij, vertaald door Carla Zijlemaker)

Een middag heerlijk op de bank besteden, onder je favoriete kleed met een mooi boek in je handen. Een dampende mok thee op tafel en misschien wat lekkers voor erbij. Momentjes voor jezelf, waarin je even helemaal alleen bent, zijn belangrijk om jezelf te kunnen opladen, dragen bij aan geluk en geeft je de keuze om je leven even in eigen hand te nemen, zonder werkvragen of sociale aangelegenheden die om je aandacht vragen. Schrijfster en psycholoog Nika Vázquez Seguí brengt een ode aan de kunst van alleen-zijn en laat zien dat iedereen voordelen kan halen uit momentjes voor jezelf.

Vázquez Seguí begint dit boek met een ijzersterk proloog. Ze neemt je mee in het leven van een solist, iemand die dagelijks op podia staat om haar prachtige pianomuziek te laten horen. We worden meegenomen in hoe een dag er voor haar uitziet: rustig, met momenten voor haarzelf, waarin inspiratie en geluk de boventoon voeren. Vázquez Seguí geeft dit als voorbeeld voor wat haar lezers kunnen bereiken met het lezen van Solosofie. “Solosofie is de kunst van het genieten van je leven, en je compleet voelen, terwijl je alleen bent”, schrijft ze. Vanaf dat punt begint de cursus solosofie zoals de schrijfster het zelf noemt, waarin ze je in meerdere hoofdstukken meeneemt in deze kunstvorm. We beginnen met een korte samenvatting van wat solosofie inhoudt, waarbij Vázquez Seguí schrijft: ‘Solosofie nodigt je uit om in harmonie met andere te leven, zonder je eigen ruimte en tijd te vergeten of te verpanden”.

‘Word je eigen beste vriend of vriendin!’

De schrijfster gaat vervolgens in op onderwerpen als het ‘ontkrachten van vooroordelen en onjuiste veronderstellingen over hoe je moet leven. Ook inspireert ze haar lezers met meerdere hoofdstukken om je lot in eigen handen te nemen en het niet te laten afhangen van je omgeving. Maar misschien nog wel het mooiste: Vázquez Seguí laat je onderscheid maken tussen wat van je verwacht wordt en wat je diepste wensen en verlangens zijn. Om zo terug te keren naar de essentie en tijd te maken voor wat jij in het leven wil. Dit doet ze aan de hand van korte, behapbare hoofdstukken, afgewisseld met opdrachten. Zoals bijvoorbeeld de opdracht waarbij je moet omschrijven wie jij in essentie bent. Gedegen onderzoek vormt de basis van ieder hoofdstuk en iedere opdracht, waarbij Vázquez Seguí niet alleen uit haar eigen onderzoek en ervaring put. Een groot scala aan onderzoekers komen voorbij, die dit boek de nodige diepgang geven om te begrijpen waar solosofie echt over gaat.

Vázquez Seguí brengt ons een boek dat straalt door de mooie boodschappen die erin verwerkt zijn, maar ook door haar prikkelende en pakkende schrijfstijl. ‘Zelfhulpboeken’ kunnen toch al snel taai en langdradig voelen, maar daar is bij ‘Solosofie’ zeker geen spraken van. Vázquez Seguí heeft een vlotte schrijfstijl die heerlijk leest, alsof je met een beste vriendin aan tafel zit en jullie het hebben over het leven. Waarbij de belangrijkste vraag nog wel is, werkt de kunst van het alleen zijn? Ik ben zelf een bezige bij die het liefst de hele dag bezig is, voor mijn werk veel deadlines moet halen en niet altijd evenveel tijd heb voor een momentje voor mezelf. Na het lezen van ‘Solosofie’ heb ik meerdere rustmomenten in mijn week gecreëerd, die echt voor mijzelf zijn. Zonder daarbij iets te moeten of sociaal te moeten zijn. En ik kan je zeggen: het is geweldig! Heerlijk om momentjes voor jezelf te hebben, rust te pakken en zo tijd te hebben om naar je eigen dromen toe te werken.

Ik kan dan ook niet anders zeggen dan dat ik positief verrast ben door ‘Solosofie’. De prachtige schrijfstijl van Vázquez Seguí, het gedegen onderzoek, maar ook de haalbaarheid en herkenbaarheid ervan, maken het een ware must om te lezen. Vázquez Seguí geeft je handvatten om je eigen leven meer in handen te nemen, je eigen dromen te volgen en momenten voor jezelf te creëren. Waardoor je het alleen-zijn gaat omarmen, geniet van de momenten met jezelf en je eigen beste vriend of vriendin wordt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.