Recensie: ‘Starling House’, Alix E. Harrow

Starling House, een plek waarover veel wordt gefluisterd, maar waar niemand ooit echt naar binnen is geweest. Ze weten wel beter en zijn blij als de laatste erfgename zo snel mogelijk verdwijnt. We lezen over dit spooky huis in het nieuwe boek van Alix E. Harrow ‘Starling House’, dat een mooie Belle en het beest vibe heeft. Het perfecte boek om tijdens Halloween mee op de bank te kruipen!

‘Nobody in Eden remembers when Starling House was built. But the town agrees it’s best to let this ill-omened mansion – and its last lonely heir – go to hell. Stories of the house’s bad luck, like good china, have been passed down the generations.
Opal knows better than to mess with haunted houses, or brooding men. But when an opportunity to work there arises, the money might get her brother out of Eden. Starling House is uncanny and full of secrets – just like Arthur, its heir. It also feels strangely, dangerously, like something she’s never had: a home. Yet Opal isn’t the only one interested in the horrors and the wonders that lie buried beneath it. Sinister forces converge on Eden – and Opal realizes that if she wants a home, she’ll have to fight for it. Even if it involves digging up her family’s ugly past to achieve a better future. She’ll have to go down, deep down beneath Starling House, to claw her way back to the light…’
(Uitgegeven door PanMacmillan).

Het spooky seizoen is begonnen, morgen is het Halloween en kunnen we ons weer onderdompelen in angstaanjagende boeken en films. Alix E. Harrow brengt ons in deze tijd een boek dat zeker helemaal past in het spooky seizoen, maar met een vleugje liefde, hoop en hier en daar wat sprookjesinvloeden.

In ‘Starling House’ maken we kennis met de slimme, maar ook arme Opal. Samen met haar broer probeert ze de eindjes aan elkaar te knopen om zo snel mogelijk uit Eden te kunnen vertrekken. Starling House zou zo maar eens een uitkomst kunnen bieden in deze wens, maar de manier waarop ze daar beland is alles behalve rooskleurig. Net zoals Arthur, de erfgename die in het huis woont. Geschuwd door de inwoners van Eden leeft hij al jaren een teruggetrokken bestaan. Hij wordt achtervolgd door zijn verleden, waar hij onder gebukt gaat. Kan Opal de verandering in zijn leven brengen waarvan hij niet eens wist dat hij deze nodig had? Harrow brengt ons een spannend verhaal, waarin we kennismaken met twee zeer complexe personages. Personages die worden achtervolgt door hun geschiedenis en de keuzes die mensen daar vaak voor ze in hebben gemaakt. Harrow brengt ons als een vogel boven het verhaal door het op te tekenen vanuit het hij/zij-perspectief, waarbij we over de schouders van de personages meekijken. Dit geeft enige afstand tot het verhaal, maar brengt je ook dicht bij ze in de buurt wanneer er wordt ingezoomd op het verhaal. Een fijne manier van verhaalvertelling, waarbij je een goed beeld krijgt van het totaal maar ook van de individuele verhalen van de personages.

‘Een goed doordacht verhaal, waarin de gedetailleerde schrijfstijl van Harrow prachtig naar voren komt!’

Harrow’s schrijfstijl is perfect passend voor het verhaal. Op veel momenten gaat ze mooi de diepte in met een detailrijke pen, waarbij we een goed beeld krijgen van Starling House, maar ook van de twee personages. Vooral bij Opal zien we een goed doordacht personage, met realistische karaktereigenschappen, gebreken en krachten. Dit maakt dat het voelt alsof je over een echt persoon iets aan het lezen bent en je een band met haar opbouwt. Daarnaast heb ik erg genoten van alle beschrijvingen van het huis, waarmee dit verhaal echt tot leven komt. Harrow laat je rondlopen door het kasteel en maakt je deelgenoot van alle kleine details, waarmee je het compleet voor ogen ziet. Het enige puntje dat ik bij dit verhaal heb is dat wanneer je een fan bent van horror boeken, met veel angst, dit misschien niet het boek voor je is. Dit is meer een instapverhaal in het genre, waarbij liefde en het donker laten verdwijnen door licht, meer centraal staan.

‘Starling House’ is een fijne YA voor deze tijd van het jaar, waarin Harrow ons een geweldig verhaal voorschotelt. Het is overtuigend door de goed doordachte personages, de prikkelende verhaallijn en de prachtige, gedetailleerde schrijfstijl van Harrow.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.