Recensie: ‘Stay True’, Hua Hsu

Een literair, autobiografische coming-of-age verhaal zoals we het op Boekhopper nog niet vaak hebben gezien: hartverscheurend maar tegelijkertijd ook adembenemend mooi door de schrijfstijl van de schrijver. Een omschrijving die helemaal opgaat voor ‘Stay True’ van Hua Hsu, een verhaal dat je nog jaren zal bijblijven.

When Hua Hsu first meets Ken in a Berkeley college dorm room, he hates him. A frat boy with terrible taste in music, Ken seems exactly like everyone else. For Hua, who makes zines and haunts indie record shops, Ken represents all that he defines himself in opposition to – the mainstream. The only thing Hua, the son of Taiwanese immigrants, and Ken, whose Japanese American family has been in the US for generations, have in common is that, however they engage with it, American culture doesn’t seem to have a place for either of them.

But despite his first impressions, Hua and Ken become friends, a friendship built on late-night conversations over cigarettes, long drives along the California coast, and the successes and humiliations of everyday college life. And then violently, senselessly, Ken is gone, killed in a carjacking, not even three years after the day they first meet.‘ (Uitgegeven door PanMacmillan).

Autobiografische boeken, ze weten altijd net even iets meer te ontroeren, raken en aan te zetten tot denken, aangezien je weet dat de content waargebeurd is, inclusief alle hartverscheurende en mooie gebeurtenissen. Hua Hsu brengt ons dit najaar een verhaal dat beklijft, pakt vanaf de eerste pagina en nog lang aanzet tot denken.

In ‘Stay True’ maken we kennis met de jonge Aziatisch-Amerikaanse Hua Hsu. Op een beschrijvende, haast dagboek-achtige, manier vertelt hij over zijn jeugd, zijn afkomst, zijn familie, waaronder zijn vader die gedurende zijn jeugd veelal in Azië is gebleven. We worden deelgenoot gemaakt van zijn ontstaansgeschiedenis en de gebeurtenissen die hem hebben gevormd tot wie hij nu is. Tijdens zijn studietijd ontmoet hij de eveneens Aziatisch-Amerikaanse Ken, met wie hij meteen een klik heeft. Samen groeien ze op, beleven ze mooie tochten en wordt er een band voor het leven gevormd. Helaas komt dit alles abrupt ten einde als Ken overlijdt tijdens een carjacking. We volgen Hua tijdens dit grote verlies, de therapieën die hij volgt en de momenten dat hij weer voorzichtig opkrabbelt. Hua brengt ons een roman die je omver blaast door de prachtige vriendschap in het verhaal tussen twee jonge mannen die de wereld proberen te ontdekken. Door de allesverwoestende gebeurtenis waardoor Hua opnieuw moet uitzoeken wie hij is in deze wereld. Door de referenties aan Azië, de cultuur en de geschiedenis die doorspekt zit in dit verhaal. Maar vooral door de open en eerlijke blik van de schrijver, waarmee hij het verhaal optekent. Voor Hua geen mooie metaforen om de pijn te verzachten en de lezer niet te laten afschrikken, maar eerlijk verhaalvertelling waarbij de pijn voelbaar mag zijn en emoties worden doorgegeven aan de lezer.

‘Een verhaal dat je keer op keer wilt herlezen’

‘Stay True’ was voor mij dan ook een intens verhaal om te lezen. Door de prachtige schrijfstijl van Hua, waarbij je het idee hebt dat je zijn dagboek aan het lezen bent, krijgt dit verhaal een intiem gevoel. Je kijkt als het ware over zijn schouder mee, voelt zijn emoties en leest over zijn gevoelens. Dit maakt dat je vanaf de eerste pagina een band met hem opbouwt. Hua schreef dit verhaal ook met zijn oude dagboeken bij de hand, waardoor het nog realistische voelt, alle details komen naar voren. De schrijfstijl van Hua is perfect in dienst van het verhaal, het is recht toe recht aan, maar met veel oog voor details. We worden deelgenoot gemaakt van gelaatstrekken van mensen, van kleine details uit de geschiedenis van zijn familie die later een grotere betekenis krijgen. Hua brengt ons een literaire roman, die aanzet tot denken. Waarbij diepere lagen de basis vormen van een groter geheel, waar je als lezer beetje bij beetje meer bij in de buurt komt. Dit is dan ook zeker een boek dat je vaker dan één keer wilt lezen.

‘Stay True’ is een adembenemend mooi geschreven, autobiografisch verhaal. Een verhaal dat je wilt blijven lezen om de gedachten en het leven van Hua meer uit te spitten, wat aanzet tot denken en je een prachtig inkijkje geeft in de Aziatische cultuur, zonder het gehele boek daaraan te wijden. Ik ben meer dan positief verrast door dit verhaal en ga het dit jaar zeker nog een keer herlezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.