Recensie: ‘Sterrenstof’, Tatiana de Rosnay

De kracht van sisterhood, moed en het vinden van je eigen innerlijke kracht. Het staat allemaal centraal in de nieuwe roman ‘Sterrenstof‘ van schrijfster en journaliste Tatiana de Rosnay. Een roman die straalt door het prachtige schrijfwerk van de schrijfster, je zal ontroeren en verrassen.

‘Pauline werkt in het legendarische Mapes Hotel in Reno, Nevada. Als ze op een dag invalt voor een collega ontmoet ze in suite 614 een wat slaperige vrouw. Dit blijkt Mrs Miller, oftewel Marilyn Monroe, die op dat moment in scheiding ligt met Arthur Miller en bezig is met de opnames van wat haar laatste film zou worden, The Misfits.
Tegen de achtergrond van de uitgestrekte vlakten van Nevada raken in Sterrenstof de levens van twee vrouwen uit heel verschillende werelden vervlochten. Deze ontroerende roman is een ode aan de allesoverstijgende kracht van vrouwenvriendschap en schetst een intiem portret van een niet eerder getoonde kant van Marilyn Monroe.’ (Uitgegeven door Ambo|Anthos, vertaald door Ernst de Boer en Ankie Klootwijk).

Marilyn Monroe, hoe oud of jong je ook bent je zult haar naam vast wel eens voorbij hebben horen komen. De iconische actrice, bekend door haar grote Bambi-ogen, blonde haren, witte opwaaiende jurk en een leven aan glitter en glamour. Een leven dat er in de spotlight zo uitzag, maar wat achter de schermen heel anders was. Marilyn is door meerdere schrijvers en biografen uitgelicht, maar schrijfster Tatiana de Rosnay brengt ons een hele andere Marilyn. Een menselijk iemand met zo haar gebreken en talenten. Iemand waar we kennis mee maken door de ogen van een kamermeisje dat de echte heldin van het verhaal is.

In ‘Sterrenstof’ maken we kennis met Pauline, een gerenommeerde dierenarts in Nevada die het liefst de hele dag bezig is met de Mustangs (wilde paarden). Hoe rustig het leven van Pauline nu is, zo roerig was het in haar jongere jaren. In haar kindertijd vertrok ze met haar moeder van het bruisende Parijs naar het platteland van Amerika, waar ze een nieuw bestaan opbouwde met haar moeder en stiefvader. Wanneer Pauline oud genoeg is begint ze te werken in Mapes Hotel. Een plek waar gelijktijdig de cast aanwezig is van The Misfits, waaronder mevrouw Miller, die voor de buitenwereld bekend staat als Marilyn Monroe. Het leven van de twee vrouwen vermengt zich met elkaar en wat volgt is een prachtige sisterhood. De Rosnay brengt ons met Pauline een krachtig hoofdpersonage. Iemand die in het begin van het verhaal wat timide is, onder druk staat van een man en niet voor haar eigen doelen durft en kan kiezen. Maar gaandeweg zien we haar een mooie emotionele ontwikkeling doormaken, waar je als lezer deelgenoot van wordt gemaakt doordat je als een vogel boven het verhaal hangt. Naast Pauline brengt de schrijfster ons een tweede belangrijk personage die we door de ogen van het hoofdpersonage leren kennen: Marilyn. Een markant personage, met twee gezichten, die in al haar kwetsbaarheid naar papier is vertaald. Iets dat de schrijfster met verve doet, want jeetje wat is dit een emotionele verhaallijn geworden!

‘Een boek waar nog jaren vol bewondering over wordt gepraat!’

De Rosnay schrijft inmiddels al zo’n vijftig jaar en heeft een prachtige eigen schrijfstijl ontwikkeld die schommelt tussen mooi vlot in de dialogen en prachtig gedetailleerd in de gedachtes van de personages en de situatieschetsen. De schrijfster weet te verrassen met haar woordkeuze en de mooie manier waarop ze het principe ‘show, don’t tell’ doorvoert. Zo schrijft ze niet dat Pauline krachtiger wordt, maar zien we Pauline echt krachtiger worden doordat ze rechtop gaat staan, meer haar ruimte inneemt. Daarnaast weet De Rosnay niet alleen met Pauline een ijzersterk personage neer te zetten, maar is haar keuze voor het presenteren van een ‘andere’ Marilyn dan we normaalgesproken zien, doeltreffende en geweldig uitgevoerd. We worden meegenomen in haar wereld, maken kennis met de vrouw achter alle glamour en krijgen een inkijkje in haar denkwereld. De verhaallijn an zich, waarin twee vrouwen elkaar versterken, staat daarnaast als een huis. Zeker ook doordat de schrijfster ervoor heeft gekozen om haar hoofdstukken te laten verspringen in tijd en daarmee een totaalbeeld van de levens van zoals Marilyn als Pauline te geven.

Ik ben meer dan onder de indruk van ‘Sterrenstof’! Het verhaal is prachtig, de personages komen echt tot leven net zoals de omgeving waarin ze zich bewegen. De Rosnay’s schrijfstijl weet je te vangen en niet meer los te laten tot de laatste pagina. Ze zet een boek neer waar we het nog jaren over gaan hebben!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.