Recensie: ‘Stiefzus’, Jennifer Donnelly

Belle en het beest, Alice in Wonderland, Peter Pan. Ik hou van sprookjes! De korte verhalen die je vanaf de eerste pagina meenemen naar een wereld die zo magisch is, dat alles mogelijk lijkt. Mijn favoriete sprookjes is bij veruit toch wel Assepoester. Schrijfster Jennifer Donnelly, zelf een grote sprookjesfan, bracht afgelopen maand het spannende boek ‘Stiefzus‘ uit, een verhaal dat doorgaat waar Assepoester stopt.

‘Isabelle zou dolgelukkig moeten zijn: ze staat op het punt met de knappe prins te trouwen. Alleen is Isabelle niet het lieve meisje met het glazen muiltje op wie de prins verliefd werd. Ze is de lelijke stiefzus die haar tenen verbrijzelde om in Assepoesters schoentje te passen. 
Isabelle heeft geprobeerd om mooi en lief te zijn, maar dat maakte haar juist gemeen, jaloers en leeg. Nu krijgt ze één kans om haar lot te veranderen en te bewijzen wat stiefzussen altijd al wisten: echte schoonheid zit vanbinnen.’

Als er één boek is waar ik al lange tijd naar uitkijk, dan is het wel ‘Stiefzus’. Adaptaties op sprookjes, of ze nou op het witte doek verschijnen of op papier, ik hou ervan. Ik was dan ook erg benieuwd naar de draai die Jennifer Donnelly aan het alom bekende verhaal heeft gegeven. En ik kan je zeggen: dit is een adaptatie waar je van gaat houden! ‘Stiefzus’ is uber spannend, zit vol met onderliggende boodschap, maar straalt vooral door de prachtige schrijfstijl van Donnelly.

In ‘Stiefzus’ maken we kennis met Isabelle, de gemene stiefzus van Ella (Assepoester). Als Ella door de prins mee wordt genomen om hun happy ever after leven te gaan leven, blijft Isabelle samen met haar moeder en zus achter. Ze worden verguisd door de dorpelingen voor hoe ze Ella hebben behandeld. Ze zitten aan de grond en hebben het zwaar. Met Isabelle zet Donnelly een personage waar je gaandeweg het verhaal steeds meer een band mee krijgt. Omdat we zo zijn opgegroeid met het verhaal van Assepoester en haar gemene stiefzusters, merkte ik dat ik Isabelle in het begin ook geen prettig personage wilde vinden. De basis van het verhaal zit zo in onze leeslevens verwerkt dat het lastig is om jezelf daaruit los te weken. Maar gaandeweg kreeg ik meer sympathie voor haar situatie, voor de redenen waarom ze deed wat ze deed. Donnelly legt laagje voor laagje bloot wie Isabelle echt is, waardoor je haar gaat begrijpen en haar in je hart sluit. Dit wordt ook in de hand gewerkt doordat het verhaal vanuit drie perspectieven is geschreven: vanuit Isabelle, het lot en de markies. Dit zorgt voor een rond verhaal, waarin je niet alleen Isabelle’s visie leest, maar ook dat van de twee andere personages.

‘Stiefzus’ is uber spannend, zit vol met onderliggende boodschap maar straalt vooral door de prachtige schrijfstijl van Donnelly’

Donnelly zet met ‘Stiefzus’ een weergaloos verhaal neer dat sprankelt door haar prachtige beeldende schrijfstijl. Soms zelfs op het poëtische af, deze schrijfster is een ware woorden-kunstenaar. Zo schrijft ze: ‘Om haar godvruchtigheid en toewijding te bewijzen, had zuster Claire vijf decennia geleden een plechtige zwijggelofte afgelegd.’ Hoewel een zeer beeldende, poëtische schrijfstijl ervoor kan zorgen dat de vaart goed uit het verhaal gaat, heeft Donnelly een fijne balans gevonden tussen vlotte momenten en momenten met meer diepte. Daardoor leest dit verhaal erg prettig. Dare I say it: ik kon het gewoon niet wegleggen!

‘Stiefzus’ is Assepoester zoals je het verhaal nog nooit hebt gelezen. Hoewel ik in het begin wat moeite had om in het verhaal te komen omdat we het originele verhaal zo goed kennen, wist Donnelly mij te verrassen met haar spannende draai aan het verhaal, haar prachtige manier van schrijven en haar personages die stralen in hun eigen kracht. Want als er nog één compliment aan de schrijfster te maken is, dan is het wel dat ze haar personages mooi rauw naar voren brengt. Ze hebben zo hun gebreken, ondernemen niet altijd de beste acties, maar komen daardoor wel levensecht over. Dit in combinatie met de onderliggende boodschappen, dat je goed bent zoals je bent, maakt dit een verhaal dat een absolute must is voor sprookjesliefhebbers!

Heb jij ‘Stiefzus’ ook gelezen? Laat weten bij de reacties wat jij van dit verhaal vindt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.