Recensie: ‘Summer’, Edith Wharton

Edith Wharton, ze staat bekend als een van de belangrijkste Amerikaanse romanschrijfsters van begin 1900. In 1917 schreef ze het alom geprezen ‘Summer‘, dat door Penguin UK recent opnieuw is uitgegeven in een prachtige editie. Maak kennis met dit historische verhaal!

‘A novella regarded by Edith Wharton as one of her very best, Summer tells the tale of forbidden sexual passion and thwarted dreams set against the backdrop of a lush summer in rural Massachusetts. A sensation on first publication, its honest depiction of a young woman attempting to live on her own terms remains as vital today as it was in 1917.’ (Uitgegeven door Penguin UK).

De Amerikaanse schrijfster Edith Wharton staat bekend als een schrijfster die haar tijd ver vooruit was. Haar boeken, die rond 1900 werden uitgegeven staat in het teken van de liefde, waarbij de schrijfster hier en daar een ietwat expliciete scene voor die tijd zeker niet uit de weg ging. In het heden zijn we inmiddels wel meer gewend, maar een uitstapje maken naar het verleden is met ‘Summer’ van Wharton een waar feest.

In ‘Summer’ maken we kennis met Charity Royall, een jonge dame die het niet makkelijk heeft gehad in haar leven. Op vijfjarige jarige leeftijd wordt ze, na zware jaren, geadopteerd door een advocaat en zijn vrouw. Een nieuw leven blijkt zich aan te wenden voor de jonge Charity, maar helaas overlijdt haar adoptiemoeder niet veel later. Haar adoptievader zet alles op alles om haar goed op te voeden, maar Charity heeft zo haar eigen gedachtes en wordt geleefd door conflicten en ontluikende gevoelens waar ze niet veel raad mee weet. We maken kennis met een rebelse jonge vrouw die haar eigen pad wil belopen. Die continu in tweestrijd leeft, tussen het leven met haar adoptievader op het platteland en het bruisende leven in de stad. Tussen ontluikende eerste liefde en verwachtingen van anderen. Wharton presenteert ons een hoofdpersonage dat volwassen aan het worden is, die haar eigen keuzes moet gaan maken en daarbij voor haar eigen vrijheid kiest. Een keuze die haar veel kruim kost en waar je als lezer, vol emotie, in mee wordt genomen. We krijgen een goed beeld van Charity’s wensen en doelen in het leven en kijken over haar schouder mee hoe ze haar eigen pad bewandeld. Wharton laat je als een vogel boven het verhaal hangen en je zo meekijken in het verhaal van de jonge vrouw.

‘Een coming-of-age verhaal uit 1900’

Wharton beschikt over een prachtige verhalende vertelstijl, waarmee ze je helemaal meeneemt in de gebeurtenissen die Charity meemaakt. Ze wisselt daarbij een beeldende, gedetailleerde schrijfstijl af met een vlotte pen die je aan de pagina’s gekluisterd houdt. Waar we in historische verhalen nog wel eens zien dat schrijvers uitwijken over ieder detail dat rondom het hoofdpersonage gebeurt, brengt Wharton ons een verhaal waarbij geen onnodige details worden verteld om het verhaal te vertragen, maar precies genoeg om je een goed beeld te geven van de omgeving van Charity. Daarnaast brengt Wharton ook vernieuwing in het genre romans, met haar manier van het vertellen van romantische scenes. Hoewel dit in onze tijd zeker zou vallen onder ‘preutse’ manieren van schrijven, breekt de schrijfster een lans voor het meer smeuïg vertellen van verhalen.

‘Summer’ is een fijn zomers verhaal om te lezen dat je meeneemt naar het begin van de jaren 1900, door de ogen van een jonge vrouw die haar eigen pad aan het zoeken is. Dit interessante coming-of-age verhaal is bruisend door de pakkende verhaallijn, het mateloos interessante hoofdpersonage en de fijne schrijfstijl van Wharton.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.