Recensie: ‘Summer in the City’, Fiona Collins

Prue en haar vader die blind is, wonen samen boven een metro station in Engeland. Beide verlaten het huis nauwelijks, maar daar komt snel verandering in als een onverwachtste situatie ze allebei een kijkje buiten het huis laat nemen. Schrijfster Fiona Collins brengt ons dit najaar het ontroerende en hartverwarmende verhaal ‘Summer in the City‘.

Prue is not someone you would notice willingly. She likes to keep herself to herself and fade into the background. If it weren’t for the birthmark on her left cheek, she might actually succeed at becoming invisible. She spends all of her time with her blind father, Vince. Scarred by a difficult past, they sit together in silence and ignore the vibrant city just on their doorstep. That is, until something forces them both to go outside and see what they have been missing. For Vince, that means discovering how to see the world without his sight. For Prue, that means finding the courage to finally love and be loved in return.’ (Uitgegeven Penguin UK)

Sommige boeken weten je vanaf de eerste pagina meteen te grijpen, waarbij je weet dat ze een emotionele rollercoaster gaan worden waar je helemaal in op kunt gaan. Fiona Collins brengt ons met ‘Summer in the City’ zo’n verhaal! We maken kennis met Prue op een hectisch moment in haar leven. Ze staat in de centrale hal van het trein/metro station en er is een grote chaos rondom haar aan de hand. Zo snel als ze kan gaat ze weer naar huis, waar ze samen met haar vader woont. Vanaf daar begint het verhaal zich te ontrafelen. Collins brengt ons met Prue en haar vader twee interessante personages die allebei hun eigen geschiedenis hebben. Beetje bij beetje laat de schrijfster hier iets over los, waardoor hun verhalen beginnen. Zo heeft Prue niet de meest fijne jaren achter de rug, is de onzeker door de wijnvlek die ze op haar gezicht heeft en heeft ze de afgelopen tijd meer het leven aan haar voorbij zien trekken dan dat ze daadwerkelijk eraan mee heeft gedaan. Vader Vince raakte tientallen jaren geleden blind en probeert nog steeds een nieuwe manier te vinden om daarmee om te gaan. Collins brengt ons twee kwetsbare doch krachtige personage die mateloos interessant zijn om te volgen. Zeker als ze samen meer het huis uit gaan en hun persoonlijkheden nog meer naar voren komen. Dit zorgt meermaals voor hartverwarmende momenten, waarbij je zeker mee zult leven met de personages.

‘Een ontroerend en hartverwarmend verhaal!’

Collins schrijfstijl is geheel in dienst van het verhaal, het is pakkend en vlot op de momenten dat de vaart er goed inzit. En is daarnaast beeldend en rustiger op de meer emotionele momenten, waardoor je de situatie helemaal voor je ziet. Waar ik in het begin wel aan moest wennen was de zwaarte van het verhaal. De cover en de achterflaptekst geven de indruk dat het een enigszins luchtig verhaal is, een feelgood, en dat is het op momenten ook zeker. Maar vooral in het begin is het verhaal hier en daar wat zwaar op de hand door hoe de personages naar de wereld kijken. Collins geeft hiermee wel een goed beeld van de situatie waarin de personages zich bevinden en schrijft hun verhaal in een directe vorm, zonder er doekjes om te winden, op.

‘Summer in the City’ is een ontroerend verhaal dat je meermaals met een traantje verder zal laten lezen. Vooral de verhaallijn rondom Prue is intens, waar je helemaal in mee wordt genomen. Collins zet wat mij betreft met dit boek dan ook een prachtig verhaal neer dat iedere romanliefhebber zeker zal bekoren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.