Recensie: ‘Super Fake Love Song’, David Yoon

Als er één schrijver is die zeker niet mag ontbreken in deze Valentijn week dan is het YA-schrijver David Yoon. Hij gooide hoge ogen met zijn boek ‘Misschien is het anders’ in 2019 en brengt ons nu een geweldig, romantisch en vooral hilarisch boek: ‘Super Fake Love Song‘! Uitgegeven door Penguin Random House.

‘When Sunny meets Cirrus, he can’t believe how cool and confident she is. So when Cirrus mistakenly thinks Sunny plays guitar, he accidentally winds up telling her he’s the front man of a rock band.

Before he knows it, Sunny is knee-deep in the lie: He gets his best friends to form a fake band with him and starts dressing like a rock star. But no way can he trick this amazing girl into thinking he’s cool, right?

Just when Sunny is about to come clean, Cirrus asks to see them play sometime. Gulp. Now there’s only one thing to do: Fake it till you make it.’

David Yoon, toch wel één van mijn favoriete YA-schrijvers. Zijn schrijfstijl is altijd heerlijk vlot, doorspekt met humor, en vooral verslavend. Zijn vorige boek kon ik niet neerleggen, het moest in één dag uit. En dat geldt ook voor ‘Super Fake Love Song’, wat een geweldig verhaal heeft Yoon weer neergezet! Heerlijk nerdy, pakkend en wederom verslavend goed geschreven.

We hebben het allemaal vast wel eens gedaan, in welke maten dan ook, een klein leugentje om op te vallen bij je crush. Waar de meeste van ons leren dat dit uiteindelijk niet zijn vruchten zal afwerpen, heeft hoofdpersoon Sunny dat nog niet helema door. Om het meisje van zijn dromen te veroveren verzint hij dat hij gitaar speelt en in een rockband zit. Klein detail: hij is totaal geen rocker, eerder een beetje een nerd. Toch weet Sunny een indruk achter te laten bij het meisje en ook bij de leerlingen om hem heen. Zijn populariteit stijgt, maar de leugens dreigen hem in te halen. Yoon zet met Sunny een interessant personage neer, een grappige jongen met een ietwat naïeve kijk naar de wereld die alles doet in naam van de liefde. Een personage waar je al snel een band mee ontwikkelt door de prachtige ontwikkelingen die Yoon hem laat doormaken. Je ziet Sunny echt groeien, wordt deelgenoot gemaakt van zijn worstelingen, maar ook van zijn inzichten. Zo begint hij gaandeweg het verhaal steeds meer te realiseren dat zichzelf zijn de beste optie is. De schrijver zet een personage neer die een allerminst vriend is, iedereen zal zich in bepaalde situaties kunnen herkennen. Yoon’s boeken staan bekend om hun realistische randje, wat ook in dit boek met veel verve is doorgevoerd.

‘Heerlijk geeky en humorvol!’

De schrijfstijl van de schrijver is zoals we mochten verwachten: heerlijk vlot, pakkend, maar op momenten ook gedetailleerd. Yoon weet wanneer hij het verhaal moet vertragen om je dichter in de buurt te brengen van het personages, je te laten snappen waarom hij bepaalde keuzes maakt. Maar weet vervolgens ook snel te schakelen naar een snellere vertelstijl om de vaart en spanning er goed in te houden. Daarnaast vond ik het erg krachtig dat hij ieder hoofdstuk begint met een nieuw wetenschappelijk weetje over bijvoorbeeld een dier. Daarmee laat hij zijn personage mooi uitkomen en zet hij meteen de setting voor dit ietwat geeky verhaal (love it!). Ook straalt dit boek een mooie inclusiviteit uit, de personages komen van verschillende achtergronden: Amerikaans, Koreaans, Jamaicaans. Yoon vertelt je gaandeweg het verhaal over de culturen die aan deze achtergronden verbonden zitten, wat het verhaal diepgang geeft.

Uiteraard mag het aspect ‘humor’ in de boeken van Yoon niet ontbreken. Sunny beschikt over een fijne soort zelfspot en humor die je meerdere malen een glimlach op je gezicht zal bezorgen! ‘Super Fake Love Song’ is een fijne YA met mooie karakterontwikkelingen, een sprankelende schrijfstijl en een verhaallijn die boeit van begin tot het einde.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.