Recensie: ‘Sweet Mercies’, Anne Booth

Afgelopen jaar vielen we massaal voor het komische en zoete verhaal van schrijfster Anne Booth over de drie zusters die probeerden hun klooster te redden. Eentje sprong er voor veel lezers bovenuit: zuster Bridget. Anne Booth neemt onze deze kerst mee terug naar het klooster, met een glansrol voor Bridget in ‘Sweet Mercies‘.

Everyone loves Sister Bridget. The cheerful Mother Superior of St Philomena’s convent is friend to many in the town of Fairbridge and the irrepressible caller at the weekly Parish Bingo. There is nothing she can’t sort out with a kind word, a cup of tea and a slice of her amazing chocolate cake.

But is everything as rosy as she thinks? As the Christmas tree goes up and festive cheer rises, a visitor arrives at the convent who doesn’t like Sister Bridget one bit. Good intentions don’t always go to plan. Sister Bridget learns that secrets are bubbling to the surface back home in Ireland – especially for her younger sister Mary. She will need to face up to past deeds, however well-intended. With the help of her friends, and the power of love and forgiveness, maybe she can finally make things right.‘ (Uitgebracht door Penguin UK).

Als er één boek is dat ik het afgelopen jaar met een grote glimlach op mijn gezicht heb gelezen dan is het ‘Small Miracles‘ wel van Anne Booth. Het boek waarmee ze ons kennis liet maken met de zusters van een klein noodlijdend klooster die er alles aan moesten doen om het te redden. En dat deden ze met veel creativiteit en liefde. De hartverwarmende manier waarop Booth het verhaal optekende zorgde ervoor dat het zich een weg in je hart nestelde en daar voor een lange tijd bleef zitten. Ik stond dan ook nog net niet te springen toen ik las dat de schrijfster een nieuw boek in de serie uit zou brengen en dit keer met een mooi kerstig randje. Tijd om ‘Sweet Mercies’ in te duiken.

In ‘Sweet Mercies’ gaan we verder waar het verhaal de vorige keer is geëindigd. Maar wel met een kleine twist. Booth introduceert meteen een nieuw personage, Mary de zus van zuster Bridget. Haar hele leven staat in het teken van haar man, een vooraanstaand vastgoedontwikkelaar die het fijn vindt om in de schijnwerpers te staan. Dat hij daarmee zijn vrouw ondersneeuwt die het liefst de artistieke kant op zou gaan, heeft hij niet zo zeer door. Gaandeweg het verhaal volgen we Mary en zien we hoe ze probeert beetje bij beetje haar eigen pad te gaan volgen. Booth brengt ons met ‘Sweet Mercies’ een bekende mozaïek-vertelling. Want naast Mary komen alle personages terug die we in het vorige boek ook voorbij hebben zien komen. Te beginnen met de enthousiaste zuster Bridget die aan het hoofd van de zustergemeenschap in het klooster staat. Een uitdagende taak, die ze daarnaast afwisselt met haar kunsten als kokkin en de hulp die ze biedt aan de priester. Daarnaast hebben de zuster het druk met de vele gasten die in hun pension verblijven, het klooster is namelijk niet alleen meer een plek voor godsaanbidding, maar een echte soort B&B geworden. Booth neemt ons mee in de verhalen van de alom geliefde personages door ons als een vogel boven de verhalen te hangen. We krijgen zo over iedereen iets mee en lezen een rond verhaal. Waarbij geen afbreuk wordt gedaan op de relatie die je vormt met de personages. Hoewel er een flink scala wordt opgevoerd, is de verhaallijn zo opgezet dat deze goed te volgen is en je door verdiepende gesprekken tussen personages en gedachtes in staat stelt om echt een band met ze te vormen.

‘Het ultieme verhaal voor deze kerst’

Booth laat in ‘Sweet Mercies’ haar vlotte schrijfstijl weer mooi naar voren komen, maar zoekt in dit verhaal nog meer de diepte op. We zien een prachtige, detailleerde manier van schrijven ontstaan op de pagina’s die zeker smaakt naar meer. Wat dit verhaal er weer eentje maakt om niet te vergeten is de mooie warmte die de schrijfster naar de pagina’s brengt. Net zoals in het eerste boek zul je dit verhaal met een grote glimlach op je gezicht lezen, waarbij je ook hier en daar een traantje weg zult pinken bij de mooie dingen die de zusters doen. Daarbij speelt het geloof, zoals je mag verwachten bij dit verhaal, wel een grote rol. Nog groter dan we in het eerste boek hebben gezien. Voor lezers die daar snel op afknappen is dit het enige puntje wat ik bij dit verder fijne boek heb.

‘Sweet Mercies’ is het directe vervolg op het eerste boek uit de serie, maar ook goed te lezen als standalone. Booth introduceert de personages in dit verhaal kort, maar wel zo dat je precies weet hoe ze in elkaar steken. ‘Sweet Mercies’ is voor mij een waardige opvolger van het eerste pakkende verhaal dat Booth ons heeft gebracht in deze serie. Het straalt door de mooie personages, door de zoete verhaallijn en door de prachtige schrijfstijl van de schrijfster. En met een extra kerstig vleugje in het verhaal maakt het het alleen maar beter. Wat mij betreft het ultieme verhaal voor deze kerst!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.