Recensie: ‘Sword Catcher’, Cassandra Clare

Cassandra Clare, de geestesmoeder van de schaduwjagers, waar we inmiddels al meer dan tien boeken over hebben stukgelezen. De vrouw achter de romance tussen Clary en Jace en nog velen anderen. Ze houdt ons al jaren aan de pagina’s gekluisterd en brengt ons dit najaar een compleet nieuwe verhaal, zonder schaduwjagers, maar met evenveel spanning, geweldige plottwisten en subliem schrijfwerk. Maak kennis met ‘Sword Catcher‘!

‘In the vibrant city-state of Castellane, a young orphan named Kel is stolen from his old life to enter a new one of luxury and peril. He’s to become Prince Conor Aurelian’s body-double, shielding the Prince from all dangers. As his ‘Sword Catcher,’ he and Conor become close as brothers – yet Kel lives for one purpose: to die for Conor.

Lin Caster is an Ashkar physician, part of a community ostracised for its rare magical abilities. But events pull her and Kel together and into the web of the mysterious Ragpicker King who rules Castellane’s criminal underworld. Together, they’ll discover an extraordinary conspiracy. But can forbidden love bring down a kingdom? And will their discoveries plunge their nation into war and the world into chaos?‘ (Uitgegeven door PanMacmillan).

De boeken van Cassandra Clare, ze komen vaak voorbij op Boekhopper. Al jaren ben ik fan van de geweldige gedetailleerde schrijfstijl van Clare, de unieke verhalen die ze creëert en de mooie liefdes die vaak ontstaan te midden van alle fantasy spanning. Na jaren over de schaduwjagers te hebben geschreven gooit Clare het dit najaar over een andere boeg. Ze brengt ons het eerste deel van een compleet nieuwe serie, vol intriges, spanning en uiteraard een flinke dosis magie.

Clare steekt ‘Sword Catcher’ meteen in met een ijzersterk proloog, waarin we kennismaken met de tienjarige Kel. Een avontuurlijke, moedige jongen, die als wees in een weeshuis is opgegroeid. Wanneer een geheimzinnige man bij het weeshuis verschijnt en zijn ogen heeft gericht op Kel, verandert zijn leven voorgoed. Hij is geselecteerd om de ‘zwaardenvanger’ van de kroonprins te worden. Kel dompelt zich onder in een wereld van luxe en wordt getraind tot een van de beste zwaardvechters. Maar deze mooie nieuwe wending in zijn leven brengt hem meer dan alleen positiviteit. Clare laat ons kennismaken met een fijn personage om te volgen, een jongen die heerlijk humorvol is (vooral in zijn gedachten waardoor je meerdere keren gniffelend op de bank zult zitten), problemen met volle moed aangaat als een echte strijder, maar daarnaast ook beschikt over een kwetsbare kant die zo nu en dan naar voren komt. Vooral op de momenten waarin hij samen is met het tweede hoofdpersonage uit dit boek, de rebelse Lin. Lin kan mensen genezen door de magische gave die ze heeft, is een echt heethoofd en weet precies wat ze wil in het leven. Een kick-ass dame die je niet moet onderschatten en waar je als lezer van zult smullen om over te lezen. In combinatie met Kel vormt ze een geweldig duo op papier, waarmee Clare het wederom voor elkaar heeft om ons een paar te brengen waar je vanaf de eerste pagina van gaat houden!

‘Steengoed geschreven, uniek en magisch!’

Met ‘Sword Catcher’ zet Clare een verhaal neer waarin haar schrijfstijl schijnt als nooit te voren. Krachtig, pakkend en prachtig gedetailleerd. Waar we inmiddels gewend zijn geraakt aan de schaduwjagerswereld, heeft Clare haarzelf de taak gegeven om ons te introduceren in een compleet nieuwe, spannende en magische wereld. En dat doet ze met verve. Haar beeldende schrijfstijl maakt paleizen, tochten en magische momenten inzichtelijk, alsof we er zelf met onze neus bovenop staan. Daarbij was dit boek voor mij vooral een feestje om te lezen door de mooie omschrijvingen die Clare erin heeft verwerkt, waarbij ze niet kiest voor de gebaande paden, maar ons echt laat zien hoe objecten eruit zien. Iets dat alleen de beste schrijvers voor elkaar krijgen en daar hoort Clare voor mij zeker bij. De worldbuilding in ‘Sword Catcher’ is dan ook om door een ringetje te halen zo goed. We worden onderdeel van de wereld van Kel en Lin, lopen met hen over straat. Hoewel het in het begin even wennen was om een nieuw fantasieboek van Clare te lezen, na de jaren aan investering in haar vorige boeken verwacht je toch ergens een monster tegen te komen, wordt je beetje bij beetje meegenomen in het verhaal, de wereld en de geschiedenis. Iets waar Clare een ware koningin in blijkt te zijn.

‘Sword Catcher’ is een steengoed verhaal, waarin plottwisten tot in de puntjes zijn uitgewerkt en niet voorspelbaar zijn, waarin de personages zo goed beschreven zijn dat ze echt overkomen en waarin de worldbuilding zo sterk is dat je alleen maar wilt blijven lezen en leren over deze wereld. Ik kan niet wachten om het volgende deel in deze serie te lezen, want dat die er moet komen mag met het einde van dit boek wel duidelijk zijn! (Het boek is vanaf 10 oktober te koop, online kun je het vooraf al reserveren!)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.