Recensie: ‘Take a break’, Sam Loman & Jolanda Bouman

Tegen de kerst vind ik het altijd fijn om het wat rustiger aan te doen. Als freelance journalist ben ik het hele jaar bezig met de ene klus naar de andere, in de decembermaand neem ik dan ook een momentje voor mijzelf. Mijn TBR stapel wegwerken, fijne films kijken en leuke dingen doen met familie en vrienden. Even een break. Illustrator Sam Loman en burn-out coach Jolanda Bouman ontwikkelde, voor de mensen die echt toe zijn aan meer rust in hun leven, ‘Take a break‘. Een tweedaags programma en 66 oefeningen voor een rustiger en gezonder leven. Tijd om het uit te proberen!

Ben jij soms ook zo moe? Van je werk of je studie, je gezin, je familie en je sociale verplichtingen, je vrijwilligerswerk, noem maar op – het kost allemaal energie. Dat is op zich niet erg, we kunnen best wat hebben. Als je maar regelmatig oplaadt met voldoende activiteiten die rust en energie opleveren. Helaas schiet dat opladen er in de dagelijkse hectiek maar al te gemakkelijk bij in. In plaats daarvan gooi je er nog een schepje bovenop en verhoog je de druk op je stresssysteem. Je raakt steeds vermoeider en ontwikkelt kwaaltjes. Hoog tijd om voor jezelf te gaan zorgen! Take a break helpt je om het tij te keren.

Het zal voor iedereen bekend zijn, door de hectiek van alledag vergeet je vaak om weer even tot rust te komen en op te laden. Is het niet een studie die veel aandacht van je vraagt, je werk waar je voor de kerst nog de ene naar de andere klus moet afmaken of je gezin dat op sommige momenten iets meer aandacht vereist. Toch is het zo belangrijk om weer op te laden, en dan heb ik het niet alleen over een vakantie van tijd tot tijd. Precies wat illustrator Sam Loman en burn-out coach Jolanda Bouman ook dachten. De twee ontwikkelde een tweedaags programma en 66 losse oefeningen voor een rustiger en gezonder leven.

‘Ieder rustmomentje dat je pakt is meegenomen’

“Ben jij soms ook zo moe? Een drukke baan, huishouden, gezin, sociale verplichtingen, kinderen, huisdieren, studie, clubs waar je lid van bent – het kost allemaal energie. Op zich geen probleem, we kunnen een hoop druk aan. Als je er tenminste voor zorgt dat je jezelf niet voorbij gaat lopen en jezelf blijft opladen met nieuwe energie”, begint Bouman het boek. Ze schetst met een vlotte pen meteen een situatie die voor iedereen wel herkenbaar zal zijn. Waarna ze een lijst geeft van klachten waar mensen met veel stress mee te maken krijgen. Wie denkt dat het een heel theoretisch boekje is, heeft het mis. Na een korte uitleg begint het tweedaagse programma meteen. Stap voor stap legt Bouman uit hoe je rustig je dag kunt beginnen. Denk bijvoorbeeld aan rustig wakker worden, door niet meteen uit je bed te springen, maar even een paar minuten echt wakker te worden. Daarna wat beweging om vervolgens te beginnen aan je ontbijt. Hierbij worden praktische tips gegeven over wat je bijvoorbeeld het beste kunt eten. Nou moet ik zeggen dat wortelmuffins mij in het begin niet echt lekker klonken, ik ben toch meer van de zoeter dan zoet muffin variant haha, maar ik ben positief verrast.

In het boekje komen praktische tips voorbij hoe je meer rustige momenten in je dag creëert, maar ook momenten om even stil te staan bij wat er allemaal in je leven gebeurt. Daar komen de 66 opdrachten, die je los van het tweedaagse programma kunt gebruiken, bij kijken. Zelf houd ik er erg van om te koken, in de 66 opdrachten zitten ook een aantal leuke kookopdrachten (lees van te voren wel even goed het recept, niet iedereen zal boekweit standaard in huis hebben). De opdrachten die ik erg inzichtelijk vond waren de oefeningen waarbij je echt stilstaat bij je leven. Zo deed ik de oefening: Energievreters. Waarbij je kijkt wat je energie oplevert en wat energie van je weg eet. Een fijne oefening die je meteen met je neus op de feiten drukt en waardoor je ook echt veranderingen in je leven kunt aanbrengen. Maar ik deed ook de oefening om iedere dag stil te staan bij een positief punt van die dag. Het is oh zo makkelijk om maar door te razen, maar even stilstaan is dan goed om te kijken wat je allemaal al om je heen hebt. Het is een greep uit de oefeningen die ik hulpvol vond. Hoewel niet alle oefeningen op mij aansluiten kan ik stellen dat er zeker genoeg zijn om uit te kiezen en zo ook je eigen rustmomenten te creëren.

‘Take a break’ geeft niet alleen inzichten maar is ook nog eens prachtig geïllustreerd. Hierdoor voelen de oefeningen ook minder gedwongen en kun je de 66 oefeningen, die allemaal op losse kaartjes staan, makkelijk op een bord prikken om er zo nu en dan nog eens naar te kijken. Vooral de kaartjes met quotes erop zijn kunstwerkjes an sich.

Ik ben positief verrast door ‘Take a break’. Of ik daadwerkelijk meer rust in mijn leven ervaar kan ik niet echt zeggen. De oefeningen zijn vooral fijn om momenten te pakken om even stil te staan en rust te nemen. En ieder momentje dat je dan kun creëren is al meegenomen.

Heb jij ‘Take a break’ ook uitgeprobeerd? Laat weten bij de reacties wat jij hiervan vindt!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.